Sodobna slovenska arhitektura v večnem mestu

V Hiši arhitekture v Rimu danes odprtje razstave Arhitektura = 5 let slovenske arhitekture.

Objavljeno
04. september 2014 13.00
V. U., Delo.si/STA
V. U., Delo.si/STA
V Hiši arhitekture v Rimu bodo danes v organizaciji slovenskega veleposlaništva v Rimu ter društev arhitektov Ljubljana in arhitektov Rima in province predstavili sodobno slovensko arhitekturo. Na okrogli mizi bodo spregovorili o arhitekturni identiteti Slovenije, sledilo bo odprtje razstave Arhitektura = 5 let slovenske arhitekture.

Na okrogli mizi bodo poleg slovenskega veleposlanika v Italiji Iztoka Mirošiča sodelovali predsednica Društva arhitektov Ljubljana Maja Ivanič, profesor na Fakulteti za arhitekturo Univerze v Ljubljani Miha Dešman, predsednik Društva arhitektov Rima in province Livio Sacchi, koordinatorica projektov med društvi arhitektov Rim in Ljubljana Paola Pisanelli Nero in rektor Univerze Roma Tre Mario Panizza.

Na odprti razpravi o pomenu arhitekture za družbo bodo poskušali odgovoriti na vprašanja, kot so, kakšna je današnja naloga arhitekture v socialnem, ekološkem in gospodarskem smislu, kako vrednotiti stavbno dediščino, da se ohranijo kakovostne stavbe in hkrati omogoči nadaljnji razvoj, kako pomembna sta etika in estetika v današnji arhitekturi ter kako lahko arhitektura prispeva k trajnostnemu razvoju družbe.

Razstava Arhitektura = 5 let slovenske arhitekture predstavlja presek uresničenih slovenskih arhitekturnih stvaritev, ki so nastale v letih med 2008 in 2012. Avtorji razstave – Dešman, Andrej Hrausky, Uroš Lobnik in Kristina Dešman – so opravili izbor 40 del in jih razvrstili v šest tematskih skupin: Prenova – dialog, Vas – regionalno, Narava – racionalno, Mesto – urbano, Šport – spektakel in Tujina.

Med projekti je na ogled nekaj prenov, individualnih hiš in večstanovanjskih objektov oziroma sosesk, razstavljeni pa so tudi zdravstveni, turistični, športni, kulturni in drugi objekti. Izbrana dela kažejo pestrost in vitalnost prostorskih rešitev ter zmožnost obvladovanja različnih meril v različnih okoljih.

Slikovni material – fotografije, načrti, skice, inspiracijske slike – dopolnjujejo kritični razmisleki avtorjev o nastajanju izbranih projektov ter kratki eseji arhitekturnih kritikov.

Razstava je nastala v sodelovanju uredništva revije AB – arhitektov bilten, ki izhaja pod okriljem Društva arhitektov Ljubljane, ljubljanske galerije DESSA in mariborskega RAZ:UM s Hišo arhitekture Maribor, zamisel zanjo pa je nastala v okviru Evropske prestolnice kulture Maribor 2012.

Oba dogodka bosta potekala v okviru protokola o sodelovanju med ljubljanskimi in rimskimi arhitekti, ki je bil podpisan 16. decembra lani v Rimu, so sporočili s slovenskega veleposlaništva v Rimu.