Srebrni red za zasluge Zelenku, Planincu, Makucu in posthumno Batiču

Predsednik Borut Pahor je odlikoval staroste tukajšnjega likovnega izražanja, ki jih povezuje rojstna letnica 1925.

Objavljeno
02. december 2015 14.31
V. U.
V. U.

V predsedniški palači so znova gostili umetnike. Predsednik Borut Pahor je danes na slovesnosti znova podelil državna odlikovanja, in sicer tukajšnjim uglednim likovnim umetnikom, ki jih povezuje rojstna letnica 1925 in so letos postali častitljivi devetdesetletniki. To so Karel Zelenko, Štefan Planinc, Vladimir Makuc in Stojan Batič. Slednji je devetdesetletnico praznoval februarja, a se septembra poslovil, tako da mu je predsednik nagrado namenil posthumno.

Akademski slikar, grafik, ilustrator in keramik Karel Zelenko je, kot so zapisali v uradu predsednika, srebrni red prejel za samosvoj umetniški pristop in družbeno angažirano ustvarjanje, akademski slikar in ilustrator Štefan Planinc za bogato ustvarjalno pot nenehnega hrepenenja, akademski slikar, grafik, kipar in restavrator Vladimir Makuc – odlikovanje je v njegovem imenu prevzel njegov sin Vlado Makuc – za izjemen opus in neumorno iskrenost izvirnega ustvarjalnega izraza, akademskemu kiparju Stojanu Batiču pa so srebrni red za zasluge posthumno podelili za obsežen ustvarjalni opus in še posebej za monumentalno spomeniško izraznost. Odlikovanje sta prevzeli njegovi hčerki Vesna Batič Maier in Jerneja Batič.

Red za zasluge je prejelo tudi Društvo slovenskih skladateljev za 70-letni prispevek k oblikovanju slovenskega glasbenega življenja in nacionalne glasbene identitete. Odlikovanje je predsednik vročil predsedniku društva Nenadu Firštu.