Steletovi nagradi Stanislavu Gojkoviču in Jovu Grobovšku

V Narodni galeriji bodo opoldne podelili osrednja odličja na področju konservatorstva in restavratorstva.

Objavljeno
01. junij 2015 13.11
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si
Seznam prejemnikov Steletovih nagrad, odličij, ki so jih pri Slovenskem konservatorskem društvu, v katerem jih podeljujejo, poimenovali po prvem slovenskem poklicnem konservatorju dr. Francetu Steletu, je daljši za dve imeni.

Podelitev nagrad za življenjsko delo in za izjemne dosežke na področju konservatorstva in restavratorstva bo pravkar stekla v ljubljanski Narodni galeriji, osrednji nagradi za življensko delo pa bodo podelili za leti 2013 in 2014.

Za leto 2013 jo bo prejel Stanislav Gojkovič, in sicer – kot so zapisali v društvu – za vrhunske strokovne dosežke na področju konserviranja in restavriranja arheoloških predmetov. Angažiral se je v Pokrajinskem muzeju Ptuj in zatem Zavodu za spomeniško varstvo Maribor.

Za leto 2014 bo nagrado prejel konservator Jovo Grobovšek, po izobrazbi arhitekt, sicer pa prvi direktor zavoda za varstvo naravne in kulturne dediščine Novo mesto in v 90. letih predsednik nacionalnega komiteja Icomos. Med letoma 1991 in 2005 je vodil in koordiniral tudi nacionalni projekt Izmere, s katerim so dokumentirali več kot 60 izbranih kulturnih spomenikov v Sloveniji, skupaj z Inštitutom za geodezijo in fotogrametrijo iz Ljubljane ter s pomočjo sodelavcev pa, kot dodajajo v društvu, razvil evropsko primerljive sodobne standarde 3D-dokumentiranja dediščine.

Društvo bo podelilo tudi več Steletovih priznanj, in sicer za leto 2013 delovni skupini konservatorjev etnologov Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, konservatorki Andreji Mihelčič Koželj in župniku Janezu Frkolju, za lansko leto pa konservatorski sodelavki Mileni Antonić, konservatorju Dušanu Štepcu in občini Kidričevo.

Nagrajence, brez katerih – kot so pripisali v društvu – bi bilo v Sloveniji manj kozolcev, gradov in zvonikov na gričih, bodo predstavili še z razstavo, ki bo dostopna v Spomeniškovarstvenem centru na ljubljanski Rimski ulici.