Ta teden (10.–16. 6.) ne zamudite ...

Na TVS topla mešanica drame in komedije, Ponos, o nenavadnem zavezništvu med rudarji in geji.

Objavljeno
09. junij 2017 14.06
M. K., Vikend
M. K., Vikend

SOBOTA, 10. junija

  • Revolucionarne zabave naših mladosti: TVS 1 ob 21.35

Slovenija, 2017. Avtor: Zvezdan Martič. Dokumentarni film. 50 minut.

Vsaka generacija je imela svoje značilnosti, svojo glasbo, slog oblačenja, frizure in svoje subkulture. Zvezdan Martič o tem sprašuje ljudi, ki so ustvarjali ali spremljali dogajanje v različnih povojnih obdobjih. Pregled različnih mladosti začne po drugi svetovni vojni, ko so mladi obnavljali porušeno domovino in ga konča v obdobju interneta, ki sedanjo mlado generacijo dela najbolj drugačno od prejšnjih.

V filmu so uporabili bogato arhivsko gradivo TV Slovenija, sodelujejo pa glasbeniki, glasbeni uredniki, promotorji, menedžerji in drugi, ki so revolucionarne zabave različnih obdobij ustvarjali ali spremljali.

Priporočamo še:

  • Nogomet: Slovenija - Malta: TVS 2 ob 17.30

Kvalifikacije za SP 2018. Prenos iz Ljubljane.

  • Downton Abbey: Brio ob 20.00

VB, 2013. 4. sez. 1–5/9. I: Hugh Bonneville, Laura Carmichael, Jim Carter. Nad.

  • Pijevo življenje: Pop TV ob 21.55

Vikendova ocena: ★★★★★

Life of Pi. ZDA, 2012. Režija: Ang Lee. Igrajo: Suraj Sharma, Irrfan Khan, Rafe Spall, Adil Hussain, Tabu. Pustolovska drama. 127 min.

NEDELJA, 11. junija

  • Vsiljivci: Planet TV ob 22.35

Vikendova ocena: ★★★★

Intruders. Koprodukcija, 2011. Režija: Juan Carlos Fresnadillo. Igrajo: Clive Owen, Carice van Houten, Izán Corchero, Daniel Brühl, Ella Purnell. Grozljivka. 100 minut.

V Madridu malega Juana vsako noč napade bitje brez obraza in mama ne ve, kako mu pomagati, zato se obrne na mladega duhovnika. Medtem v Londonu 11-letna Mia prestrašeno pove očetu, da nanjo nekaj preži v kotu njene sobe. Oče nastavi kamere, ki pa ne pokažejo nič. A nekoč se z duhom sreča tudi sam.

Atmosfersko zelo bogat film, ki pa bi mu manjka malo bolj poglobljen zaplet in tudi nekaj mainstreamovske privlačnosti. Če pustimo ob strani fantoma brez obraza gre v resnici za družinsko dramo, ki se sprašuje o starševski odgovornosti.

Priporočamo še:

  • Na žaru - Jože Potrebuješ: Pop TV ob 20.00

Slovenija, 2017. Vodi: Lado Bizovičar. Humoristična oddaja.

  • Ciril Cesar: 
pot k svetlobi: TVS 1 ob 22.25

Slo., 2014. R: Primož Meško. Dok. portret.

Akademski kipar in oblikovalec Ciril Cesar izhaja iz ene najpomembnejših podobarskih družin na Slovenskem. Ob sodelovanju vse Cesarjeve rodbine in z mnogimi pomočniki so v mozirski delavnici izdelovali kipe, oltarje in drugo opremo za cerkve.

PONEDELJEK, 12. junija

  • Življenjski utrinki: Fox Life ob 22.00

Life in Pieces. ZDA, 2016. 2. sezona. 1/22. Igrajo: Colin Hanks, Betsy Brandt, Thomas Sadoski, James Brolin. Nanizanka.

Humoristična serija z igralci, za katere se vam ves čas zdi, da so vam znani, a ne veste točno, kje ste jih že videli, se vrača z drugo sezono in prinaša nove zaplete treh generacij družine Short. V prvi epizodi se Matt vseli skupaj s Colleen, Heather skuša prepričati Tylerja in Clementine, naj razveljavita svoj na hitro sklenjen zakon, oče John pa se znajde na urgenci zaradi dolgotrajne erekcije, ki so jo povzročila zdravila za zdravljenje impotence ...

Prepričljivi igralci in nabrit humor bodo tudi v drugi sezoni prepričali ljubitelje humorističnih serij.

TOREK, 13. junija

  • Dva vodika, en kisik: TVS 1 ob 20.55

Slovenija, 2016. Režija: Maja D. Bahar, Marko Kočevar. Scenarij: Maja D. Bahar. Dokumentarni film. 50 minut.

Kot naznani že naslov, dokumentarni film v središče postavi vodo. Obravnava jo z različnih vidikov, tudi kako podnebne spremembe vplivajo na vodni krog. Šele ko nas prizadene katastrofalna vodna ujma, se zamislimo, da se nam narava maščuje za naše mačehovsko ravnanje. So aktualni begunski eksodusi res samo posledica državljanske vojne, ali moramo vzroke iskati tudi v ekstremnih vremenskih vzorcih, ki so posledica podnebnih razmer?

Številne multinacionalke pa se zavedajo, da so vodni viri strateška surovina in modro zlato 21. stoletja. Film sooča domače in tuje strokovnjake, ki delujejo na področjih, biologije, klimatologije, arheologije, okoljske ekonomije in umetnostne zgodovine

Na sporedu še:

  • 2Cellos v puljski Areni: TVS 2 ob 21.30

Hrvaška. Režija: Kristijan Burlović. Posnetek koncerta.

  • Noč živih mrtvecev: TVS 2 ob 23.00

Vikendova ocena: ★★★★★

Night of the Living Dead. ZDA, 1968. ČB. R: George A. Romero. I: Duane Jones, Judith O'Dea. Groz. 96 min.

SREDA, 14. junija

  • Pot v Carigrad: TVS 1 ob 20.05

Vikendova ocena: ★★★★

La route d'Istanbul. Francija/Belgija, 2016. Režija: Rachid Bouchareb. Igrajo: Astrid Whettnall, Pauline Burlet, Patricia Ide. Drama/triler. 92 minut

Elizabeth je premožna ločenka srednjih let, ki s hčerko Elodie živi na belgijskem podeželju. A Elodie se od mame čedalje bolj odmika, že na začetku jo najdemo pred računalnikom, kjer v videu razlaga svojo spreobrnitev k Alahu. Naslednje jutro Elodie izgine in kmalu je jasno, da sta s fantom na poti v Sirijo. Ker je Elodie polnoletna, policija ne more ukrepati in Elizabeth se odloči, da bo šla po hčerko.

Film, ki je praktično do konca prepričljiv v svojem portretu obupane, a odločne matere, ki skuša otroka rešiti iz krempljev ekstremizma, pa vseeno ne ponudi odgovora na vprašanje, zakaj se evropski mladi odločijo za tako skrajen korak.

Priporočamo še:

  • Let: Kino bo 20.00

Vikendova ocena: ★★★★

Flight. ZDA, 2012. Režija: Robert Zemeckis. Igrajo: Denzel Washington, Nadine Velazquez, Don Cheadle. Drama. 138 min.

  • Rokomet (M): Švica - Slovenija: TVS 2 ob 20.05

Kvalifikacije ta EP 2018. Prenos iz Schaffhausna.

  • Besnilo: Kino ob 22.35

Vikendova ocena: ★★★★

Frantic. ZDA/Francija, 1988. Režija: Roman Polanski. Igrajo: Harrison Ford, Emmanuelle Seigner, Betty Buckley, John Mahoney. Kriminalka/drama. 120 min.

  • MacGyver: Fox ob 22.55

ZDA, 2016. 1. sezona. 1/21. Igrajo: Lucas Till, George Eads, Sandrine Holt, Justin Hires, Tristin Mays. Akcijska serija.

ČETRTEK, 15. junija

  • 45 let: TVS 2 ob 21.30

Vikendova ocena: ★★★★★

45 Years. VB, 2015. Režija: Andrew Haigh. Igrajo: Charlotte Rampling, Tom Courtenay, Geraldine James. Drama 95 minut.

Kate (Charlotte Rampling) in Geoff (Tom Courtenay) se priprav-ljata na praznovanje svoje 45-letnice zakona. Medtem ko izbirata glasbo za zabavo, Geoff odpre pismo iz Švice, v katerem piše, da so pod ledom našli truplo Katye, Geoffovega nekdanjega dekleta, ki je v gorah izginila pred 50 leti. Novica, ki se najprej ne zdi tako šokantna, saj se je nesreča zgodila, še preden sta se Kate in Geoff spoznala, počasi začne razjedati njuno zvezo in kmalu se zazdi, da njun zakon ne bo preživel niti do zabave ...

Film za odrasle bi lahko rekli drami o skrivnostih iz preteklosti, ki se izogne tako sentimentalnosti kot cinizmu. Vrhunska igra Ramplingove!

Priporočamo še:

  • Kolesarstvo: Dirka po Sloveniji: TVS 2 ob 13.30

Prenos 1. etape, Koper–Kočevje.

  • Rokomet (Ž): Slovenija - Hrvaška: TVS 2 ob 17.50

Kvalifikacije za SP 2017. Prenos.

  • Ray: Kino ob 22.20

Vikendova ocena: ★★★★★

ZDA, 2004. Režija: Taylor Hackford. Igrajo: Jamie Foxx, Kerry Washington, Regina King, Clifton Powell. Biografska drama. 152 min.

PETEK, 16. junija

  • Ponos: TVS 2 ob 20.05

Vikendova ocena: ★★★★

Pride. VB/Francija, 2014. Režija: Matthew Warchus. Igrajo: Bill Nighy, Imelda Staunton, Dominic West, Andrew Scott, Ben Schnetzer, George MacKay. Zgodovinska drama/komedija. 120 minut.

Leto 1984. Gejevski aktivist Mark Ashton pred odhodom na londonsko parado ponosa gleda poročila o stavki rudarjev in kljub navideznem prepadu med rudarji in LGBT skupnostjo zasluti, da imajo istega nasprotnika: vlado, policijo in tabloide. Mark med lezbijkami in geji organizira zbiralno akcijo denarja in skupina se s kombijem odpelje v rudarsko vasico v Walesu. Trk dveh kultur je sprva kar radikalen ...

Zgodba o resničnem nenavadnem zavezništvu, ki v preteklosti išče navdih za sedanjost, je prikazana z obilico humorja in topline.

Priporočamo še:

  • Košarka (Ž): Slovenija - Francija: Kanal A ob 20.15

Evropsko prvenstvo. Prenos.

  • Ljubezen po domače – predstavitev 2. sezone: Pop TV ob 21.00

Slovenija, 2017. Voditeljica: Tanja Postružnik Koren. Resničnostni šov.

  • Možje X: Dnevi prihodnje preteklosti: Planet TV ob 21.15

Vikendova ocena: ★★★★

X-Men: Days of Future Past. ZDA, 2014. Režija: Bryan Singer. Igrajo: Michael Fassbender, Hugh Jackman, Jennifer Lawrence. ZF-akcijski film. 132 min.

  • Čudežna ženska

Vikendova ocena: ★★★★★

Wonder Woman. ZDA, 2017. Režija: Patty Jenkins. Igrajo: Gal Gadot, Chris Pine, Robin Wright. Akcijski spektakel. 141 minut.

Čudežna ženska je odličen film. In to ne glede na to, če ga gledamo s feministične perspektive, kot oboževalci akcijski spektaklov ali pa kot gledalci, ki pri filmu cenimo predvsem dobro zgodbo, zanimive like in samosvojo estetiko ter imamo radi, da je vse skupaj zapakirano z dobrim tempom dogajanja. Najbolj zanimiva stripovska filma v zadnjem času sta bila Deadpool in Logan, ki sta žanr postavila na glavo, a s Čudežno žensko je režiserka Patty Jenkins pokazala, da je še zmeraj mogoče narediti klasično izvorno zgodbo in slediti »pravilom« superjunaških filmov, če poskrbiš za osnovne, zgoraj neštete elemente. Gal Gadot je spektakularna v glavni vlogi in krasno poda vse plati te samosvoje junakinje: radovednost, nežnost, čutnost, odločnost in neverjetno moč. Naslovno junakinjo spremljamo od otroštva na skrivnem otoku Amazonk, do odhoda v svet, s ciljem ustaviti 1. svetovno vojno. Čeprav to morda zveni za lase privlečeno in plehko, uspe režiserki ustvariti tako prepričljiv svet, da učinkujejo prav vsi elementi, še najbolj pa spektakularna scena preboja čez fronto, ki postavlja nove mejnike žanra. Film ni brez napak in predvsem zaključni spopad je (predvidljivo) razvlečen, a nas junaki, zgodba, drama in predvsem humor do te točke že dovolj prevzamejo, da ostane dober vtis. In željno pričakovanje nadaljevanja.

  • Obalna straža
Vikendova ocena: ★★

Baywatch. ZDA, 2017. Režija: Seth Gordon. Igrajo: Dwayne Johnson, Zac Efron, Alexandra Daddario, Priyanka Chopra. Komedija. 116 minut.

Glede filmske različice Obalne straže nihče ni imel velikih pričakovanj. Napovedniki so dali slutiti, da avtorji ciljajo na popolno samoreferenčnost in ironijo, nekako v stilu 21 Jump Street, prav tako priredbe starejše serije. A kljub zmeraj zabavnemu Dwaynu Johnsonu v glavni vlogi je tak humor težko doseči in režiser Seth Gordon je povsem pogrnil. Nekatere samoreferenčne šale sicer zadenejo in tudi nekatere bolj otročje (oz. zgodnjenajstniške) so zabavne, a pretiran fokus humorja na variacije v spolnih vlogah je predvsem komentar na šovinistične nazore avtorjev in (očitno zgrešeno) razumevanje svoje publike. Povedano drugače: za humor ni dovolj, da se moški obleče v žensko. Če k temu dodamo še obupne posebne učinke (požar na jahti bi znali narediti bolje v seriji pred 20 leti) in razvlečeno zgodbo, pa dobimo film, ki bo navdušil predvsem v poznih urah TV-sporeda, ko ne moremo spati.

  • Laurent Binet: Sedma funkcija jezika

Roland Barthes (1915-1980) je bil jezikoslovec, filozof in sociolog, eden najbolj vplivnih francoskih mislecev svojega časa, v katerega je februarja 1980 na poti domov, ko je hodil po pariških ulicah in se vračal od kosila pri takratnem predsedniškem kandidatu Françoisu Mitterrandu, treščil dostavni tovornjak. Mesec kasneje je zaradi poškodb iz nesreče umrl. Je bila to res zgolj nesreča, se v Sedmi funkciji jezika, svojem novem romanu (po izjemno uspešnem in inteligentno spisanem HHhH), ali pa je šlo za načrtno usmrtitev, zaradi stvari, ki jih je vedel Barthes, sprašuje francoski pisatelj Laurent Binet (1972), in nas v njem, skupaj s francoskim inšpektorjem Jacquesom Bayardom in njegovim sodelavcem popelje na nepozabno preiskavo, v kateri se prebijata med glavnimi akterji francoske teoretične misli (od Foucaulta do Lacana), potem pa tudi v Bologni pri Umbertu Ecu skušata ugotoviti, ali sedma funkcija jezika, ki omogoča, da v kateri koli situaciji prepričate kogar koli v kar koli, res obstaja. Duhovita (post)strukturalistična kriminalka.

  • Dua Lipa: Dua Lipa

Vročo britansko pevko albanskih korenin lahko vsak dan slišite na komercialnih radijskih postajah, uspešnici Be The One se je res težko ogniti, je pa pred izidom prvenca izdala več singlov, med njimi tudi Hotter Than Hell in Blow Your Mind (Mwah). Kritiki hvalijo moderno nepretenciozno pop produkcijo, predvsem pa Lipin čvrst in hkrati čuten vokal.

SOBOTA, 10. junija

  • Oliver & Gibonni: Tabor, Maribor
  • Vesna: Križanke, Ljubljana
  • Klemen Kotar, Sara, Smaal Tokk: Celica, Ljubljana
  • Kingston: Mirna na Dolenjskem
  • Rudi Bučar, Pihalni orkester Komen in Rock 'n' roll: Gorjansko pri Komnu
  • Guns N' Roses: Autodromo Imola, Italija


NEDELJA, 11. junija

  • Coldplay: Ernst Happel Stadion, Dunaj


PONEDELJEK, 12. junija

  • Vesna: Križanke, Ljubljana
  • Jani Šepetavec, Erik Marenče, Miha Koren, Gašper Peršl: Jazz club Gajo, Ljubljana
  • Bruno Mars: Unipol arena, Bologna
  • Gogol Bordello: Orpheum, Gradec
  • The Beach Boys: Stadthalle, Dunaj


TOREK, 13. junija

  • Decibelles, Žen: Kino Šiška, Ljubljana
  • Guns N' Roses: Olympiastadion München, München


SREDA, 14. junija

  • André Rieu: Arena Stožice, Ljubljana

  • Cigarettes 
After Sex: Kino Šiška, Ljubljana

Tisti, ki ste ostali brez vstopnic za ljubljanski koncert, lahko bend dan prej morda ujamete v zagrebški Tvornici kulture.

ČETRTEK, 15. junija

  • Roly Porter in Lifecutter: Kongresni trg, Ljubljana

Večer elektronske glasbe na osrednjem prireditvenem ljubljanskem trgu.

  • Jimmy Barka Experience: Channel Zero, Ljubljana
  • Nuška Drašček: Khislstein, Kranj
  • Airbourne: Arena, Videm


PETEK, 16. junija

  • Jani Kovačič in Tadej Vesenjak Banda: Kavarna Union, Ljubljana
  • Šank Rock, Plavi orkestar idr.: Titov trg, Koper