Ta teden (13.-19. 5.) ne zamudite ...

Na TV ameriška drama o odraščanju odrasle ženske, na odru Pliš ...

Objavljeno
11. maj 2017 16.03
M. K.
M. K.

Sobota, 13. maja

  • Pesem Evrovizije 2017: TVS 1 ob 21.00

Ukrajina, 2017. Komentira: Andrej Hofer. Prenos finala iz Kijeva.

V evrovizijskem finalu bo nastopilo 26 držav: dvajset najboljših iz dveh predizborov, gostiteljica Ukrajina in predstavniki »velike peterice«: Francija, Italija, Nemčija, Španija in Velika Britanija. V finalu ne bo slovenskega predstavnika Omarja Naberja, ki se mu v prvem predizboru ni uspelo prebiti med najboljših deset.Zmagovalno skladbo bodo izbrali gledalci in strokovne žirije iz vseh udeleženih držav, točke glasovanja slovenske strokovne žirije bo v Kijev sporočila Katarina Čas. Stavnice zmago še vedno napovedujejo Italijanu Francescu Gabbaniju (na fotografiji), ki se v pesmi Occidentali's Karma norčuje iz sodobnega človeka, ki hoče biti poduhovljen, a je hkrati obseden z zunanjostjo.

Priporočamo še:

  • Hokej na ledu: Šport TV 1 ob 16.10

Slovenija : Belorusija

  • Vlak v Yumo: TVS 2 ob 22.30

Vikendova ocena: ★★★★

3:10 to Yuma. ZDA, 2007. Režija: James Mangold. Igrajo: Russell Crowe, Christian Bale, Logan Lerman, Dallas Roberts. Drama/vestern. 122 min.

  • Najboljši oče na svetu: Planet TV ob 23.15

Vikendova ocena: ★★★★

World's Greatest Dad. ZDA, 2009. Režija: Bobcat Goldthwait. Igrajo: Robin Williams, Alexie Gilmore, Daryl Sabara, Evan Martin. Črna komedija. 99 min.

Nedelja, 14. maja

  • Diplomacija: TVS 2 ob 22.25

Vikendova ocena: ★★★★

Diplomatie. Francija/Nemčija, 2014. Režija: Volker Schlöndorff. Igrajo: André Dussollier, Niels Arestrup, Burghart Klaussner. Zgodovinska drama. 84 minut.

Avgust 1944. Zavezniki se bližajo Parizu, nemški poveljnik mesta, general von Choltitz, pa dobi Hitlerjev ukaz, naj Pariz požge do tal. Začne se načrtovanje rušenja mostov čez Seno, kar bi povzročilo poplave v mestu, druge detonacije pa bi poskrbele za uničenje Notre Dame, Louvra, slavoloka zmage, Eifflovega stolpa ... A v zgodbo skozi skrivni Napoleonov vhod vstopi švedski konzul Raoul Nordling in generala pozove, naj prizanese mestu. Odlično odigrana drama, spretno zrežirana in napisana, učinkovito prikaže, kako se zgodovina včasih znajde v rokah posameznikov.

Priporočamo še:

  • Vroče noči: Kanal A ob 22.10

Vikendova ocena: ★★★★

Boogie Nights. ZDA, 1997. R: Paul Thomas Anderson. I: Mark Wahlberg, Burt Reynolds, John C. Reilly. Drama. 156 min.

Ponedeljek, 15. maja

  • Goljufija: TVS 2 ob 20.55

Bedrag. Danska, 2016. 1. sezona. 1/10. Igrajo: Thomas Bo Larsen, Natalie Madueño, Esben Smed Jensen. Nadaljevanka. 60 minut.

Finančna kriminalka, ki se dogaja v svetu obnovljivih energetskih virov, se začne s truplom. Policist Mads Justesen prevzame primer moža, čigar truplo je morje naplavilo blizu velike vetrne elektrarne na Danskem. Hkrati njen direktor, karizmatični Alexander Sødergren, v Angliji predstavlja vlagateljem vizijo zelenega Londona. Ko v zgodbo vstopita še mlada odvetnica Claudia in nepoboljšljivi tat Nicky, skupaj s skrivnostno vrečo denarja, se znajdemo sredi zarote. Mešanica ameriškega filma Wall Street in danske drame Oblast s svojimi prepletajočimi se zgodbami pokaže, da je svet veliko hujši kraj, kot bi si želeli priznati.

Priporočamo še:

  • Pet majskih dni: TVS 2 ob 22.00

Slovenija, 1997. Režija: Slak Franci. Igrajo: Uroš Potočnik, Janez Albreht, Ludvik Bagari, Gregor Bakovič. TV-drama. 67 min.

  • Hokej na ledu: Šport TV 1 ob 20.10

Slovenija : Francija

Torek, 16. maja

  • Dosje: Pozabljena umetnost vladanja: TVS 1 ob 20.55

Slovenija, 2017. Avtorica: Mojca Šetinc Pašek. Dokumentarna oddaja. 50 minut.

Petindvajset let je minilo, odkar je Janez Drnovšek postal predsednik stranke LDS in tudi predsednik vlade RS. Oddaja orisuje 10- oziroma 12-letno Drnovškovo in LDS-ovo vladno obdobje, čas izgradnje države, dokončnega formiranja državnih institucij in predvsem obdobje izvedbe dveh najpomembnejših političnih ciljev Slovenije - vstopa v Evropsko unijo in Nato.Zgodbo o tem času pripoveduje štirinajst sogovornikov, najožjih Drnovškovih sodelavcev in prijateljev iz njegove stranke in iz njegovih vlad, pa tudi njegovi politični in koalicijski sopotniki z drugih političnih polov.Gre torej za zgodbo o umetniku vladanja in o njegovi stranki, ki se je zdela svoj čas nepremagljiva, zdaj pa parlamentarnega praga ni prestopila vse od 2008, ko se je v LDS v parlament uvrstila kot najmanjša stranka.

Priporočamo še:

  • Kako ostati mlad: TVS 2 ob 20.00

How To Stay Young. VB, 2016. 1/2. Dokumentarna oddaja.

Sreda, 17. maja

  • Alex iz Venicea: TVS 1 ob 20.05

Vikendova ocena: ★★★★

Alex of Venice. ZDA, 2014. Režija: Chris Messina. Igrajo: Mary Elizabeth Winstead, Chris Messina, Don Johnson, Katie Nehra. Drama. 96 minut.

Drama je režijski prvenec igralca Chrisa Messine, ki pravi, da sta ga navdihnila Woody Allen in Sam Mendes ter tihi naturalizem Johna Cassavetesa, Ko Alex (Winstead), deloholično odvetnico, nenadoma zapusti mož (Messina), ki sicer ni hodil v službo in je skrbel za dom in njunega 10-letnega sina, se ji sesuje celoten življenjski ritem. V službi je sredi pomembnega primera, doma pa jo čakata sin in sklerotični oče (Johnson) in kmalu se pokaže, da ji stvari uhajajo iz rok ...Film ni ravno popoln, a odlična igra Winsteadove poskrbi za to, da je dozorevanje njene junakinje verjetno in prijetno.

Priporočamo še:

  • Zmaj v Postojnski jami: TVS 2 ob 20.00

Muzikal za otroški zbor in pevca - raperja. Slovenija, 2017. Režija: Zemljič Barbara. Posnetek koncerta.

  • Od blizu: Manca Košir: TVS 2 ob 21.15

Slovenija, 2017. Vodi: Vesna Milek. Pogovorna oddaja.

Četrtek, 18. maja

  • Nevidna ženska: TVS 2 ob 22.00

Vikendova ocena: ★★★

The Invisible Woman. VB, 2013. Režija: Ralph Fiennes. Igrajo: Ralph Fiennes, Felicity Jones, Kristin Scott Thomas, Tom Hollander. Biografska drama. 111 minut.

Nevidna ženska iz naslova je ljubica slavnega Charlesa Dickensa. Leto 1857. Charles Dickens (Fiennes) je poročeni oče desetih otrok in steber literarne srenje. A ko njegovo oko uzre 18-letno igralko Nelly Ternan (Jones), je v hipu kot uročen. Njuno medsebojno privlačnost opazi tudi njena mama (Scott Thomas) in slavnega avtorja opozori, naj njeni hčerki ne uniči dobrega imena. Charles in Nelly se res zbližata, kar zanjo pomeni življenje v ozadju ...Film priporočamo ljubiteljem zgodovinskih dram, druge pa bi utegnil zmotiti počasen ritem in nekoliko brezoseben režijski pristop.

Petek, 19. maja

  • Obljubljena dežela: TVS 2 ob 20.05

Vikendova ocena: ★★★★

Promised Land. ZDA, 2012. Režija: Gus Van Sant. Igrajo: Matt Damon, John Krasinski, Frances McDormand. Drama. 106 minut.

Steve Butler (Damon) in Sue Thomason (McDormand), uslužbenca podjetja Global Gas, potujeta po Ameriki in od krajanov odkupujeta zemljo, na kateri podjetje postavi vrtine za pridobivanje zemeljskega plina. Ko prispeta v ruralni McKinley, se zdi, da bosta brez težav prepričala ljudi. A potem na srečanju krajanov spregovori lokalni učitelj, v kraju pa se pojavi še okoljevarstvenik. »Nisem slab človek,« reče Steve. In eden od razlogov za uspešnost filma je dejstvo, da ne laže. Malo naiven film, ki opozori na posledice t. i. frackinga za okolje, pred osladnostjo reši odlična igralska zasedba.

Priporočamo še:

  • Košček modrine, TVS 1 23.05

Vikendova ocena: ★★★★★

A Patch of Blue. ZDA, 1965. Režija: Guy Green. Igrajo: Sidney Poitier, Shelley Winters, Elizabeth Hartman. Romantična drama. 105 min.

  • Varuhi galaksije 
2. dejanje

Vikendova ocena: ★★★★★

Guardians of the Galaxy Vol. 2. ZDA, 2017. Režija: James Gunn. Igrajo: Chris Pratt, Zoe Saldana, Dave Bautista, Kurt Russell, Karen Gillan. ZF akcijska pustolovščina. 136 minut.

Pred tremi leti so Varuhi galaksije dokazali, da so obskurni stripovski junaki odličen material za sveže zgodbe, in predstavili eno najboljših vesoljskih oper v zadnjih desetletjih. In čeprav bi v Varuhih težko našli veliko napak, je nadaljevanje boljše na vseh ravneh. Morda koristi, da je film (bojda nenamerno) zgrajen podobno kot eno najboljših nadaljevanj vseh časov, Imperij vrača udarec, a pravi razlog je v prepričljivih, zanimivih in predvsem zabavnih junakih, ki pritegnejo gledalca bolj kot spektakularni posebni učinki. Razen morda nove podobe nasilnega drevesa Groota, ki je kot malček tako prikupen, da omehča celo srca zakrknjenih zločincev, ko po uporu na vesoljski ladji pobijajo vse, ki so še zvesti odstavljenemu kapitanu. Zgodba pelje člane ekipe v več smeri, kar režiser odlično izkoristi za gradnjo in vzdrževanje tempa in raziskovanje vzporednih idej. A najbrž največji dosežek je, da gre za nadaljevanje (in 15. film v seriji Marvelovega vesolja), ki tako malo razlaga za nazaj in gradi za naprej, da si ga lahko ogleda vsak ljubitelj ZF, ne glede na kilometrino stripovskih filmov zadnjega desetletja.

  • Komedija solz

Vikendova ocena: ★★★

Komedija solz. Slovenija, Italija, 2017. Režija: Marko Sosič. Igrajo: Marjuta Slamič, Ivo Barišič. Drama. 76 minut.

V Komediji solz je veliko navdušujočih elementov, predvsem na ravneh kamere, glasbe in izjemne igre. Predvsem je krasno, ko se ti trije elementi prepletajo v popolno osvetljenih bližnjih kadrih, ko igralec ob glasbeni podlagi z minimalno obrazno mimiko prikaže cel nabor čustev, ki jih zgodba zahteva. Žal zgodba ni pretirano sveža. In čeprav skozi odlično igro Marjute Slamič in Iva Barišiča in življenjske dialoge junaka oživita na platnu, ne presežeta omejitev ozko postavljene zgodbe. Zdi se, da režiser skuša skozi poetične podobe (in celo recitiranje poezije) najti lepoto in pristnost v banalnem, najbrž nekoliko podobno kot Terrence Malick v svojih zadnjih filmih. To mu deloma tudi uspe, a ne dovolj, da bi na tem stal cel film.

Aglaja Veteranyi: Zakaj se otrok v polenti kuha

Divji, intenzivni, frag-mentarni, z neobičajno vizualno in narativno strukturo pisani roman romunske avtorice Aglaje Veteranyi (1962 -2002) je ob svojem izidu leta 1999 obveljal za literarno presenečenje, ta status pa se ga drži tudi naprej. Pisateljica je snov zanj črpala iz lastnega življenja, saj gre za nekakšno literarizirano avtobiografijo, ki pa ni pisana zvezno in linearno, temveč s kratkimi, čustveno močnimi stavki in odstavki, s katerimi poustvarja duh in funkcioniranje njene cirkuške in s tem že po definiciji zelo nenavadne družine, ki je pobegnila iz Romunije v času Ceauşescujeve diktature, da bi v tujini našla boljše življenje. Neimenovana pripovedovalka tako ves čas vzporeja bivanje v tujini z neznosnimi razmerami doma, vse to pa je zavito v dramatične družinske odnose, ki jih po eni strani napenjata ekstravagantna mati in oče, po drugi pa temna družinska skrivnost. Globoka čustvena kriza, ki je najbrž izvirala tudi iz njenega otroštva, je avtorico leta 2001 pognala v to, da se je utopila v Züriškem jezeru, tako da so ostala njena dela izšla posthumno.

Paramore: After Laughter

Tennesseejski pop-punkerji so izid petega studijskega albuma napovedali s singloma Hard Times in Told You So. Naslov After Laughter pevka Hayley razlaga takole: »Vedno opazujem, kakšen izraz na obrazu sledi ljudem, ko se nehajo smejati. Vedno se sprašujem, kaj je tisto, kar jih je pripeljalo nazaj v realnost ...«

 

Sobota, 13. maja

  • Anoushka Shankar: Cankarjev dom, Ljubljana

Anoushka Shankar se zdi ustvarjalno podobno inovativna kot njen oče Ravi Shankar. Umetniška gibkost ji je prislužila pet nominacij za grammyje.

  • Patetico: Vetrinjski dvor, Maribor
  • Raggalution, Freedom Fighters Sound: Trainstation Subart, Kranj
  • Adi Smolar: Klubar, Kranj

 

Nedelja, 14. maja

  • Depeche Mode: Arena Stožice Ljubljana

 

Ponedeljek, 15. maja

  • Bilbi in Brodolomčeve lirike: Sv. Frančišek Asiški, Koper

 

Torek, 15. maja

  • Deep Purple: Arena Zagreb, Hrvaška
  • Na žaru z Ladom Bizovičarjem: Cankarjev dom, Ljubljana

V torek bodo znani na čelu z Bizovičarjem stresali šale na račun Jonasa Žnidaršiča, naslednji dan pa na istem kraju in ob istem času na račun Jožeta Potrebuješa.

  • Majske igre: Mi 2, Ana Pupedan, Jackson, The Ufoslavians, Zapušanci & Kočevska all star orkestra: Rožnik, Ljubljana
  • Oren Ambarchi: Kino Šiška, Ljubljana

 

Sreda, 17. maja

  • Mrfy, Neomi, Nesesari Kakalulu, Persons From Porlock, Torul: Kino Šiška, Ljubljana
  • Pliš: SiTi Teater, Ljubljana
  • Orkester Mandolina Ljubljana: Slovenska filharmonija, Ljubljana
  • Greentown jazz band: Slamič, Ljubljana

 

Četrtek, 18. maja

  • Sandra Erpe: Orto bar, Ljubljana
  • Big Band RTV Slovenija feat. Jaka Kopač & Reinhold Schmölzer, Šalamon/Succi/Niggenkemper/Lillinger, Hailu Mergia: Pr' Gabrijelu, Cerkno
  • Disciplin a Kitschme, Igralom: Kino Šiška, Ljubljana
  • Majske igre: Happy Ol' McWeasel, Pigs Parlament, Trash Candy, S.s.k. band, Sokia: Mestni log, Ljubljana
  • Ditka: Layerjeva hiša, Kranj

 

Petek, 19. maja

  • Matter, N'Toko: Študentski kampus, Ljubljana
  • Šalter Ensemble, Smith/Taborn/Maneri, Red Trio & Raoul Björkenheim: Pr' Gabrijelu, Cerkno
  • Demolition Group: Hangar bar, Izola