Ta teden (20.-26. 5) ne zamudite ...

Dan za koncerte: danes premiera muzikala Moje pesmi, moje sanje, svojo turnejo po gradovih pa začenjajo 3 kralji.

Objavljeno
19. maj 2017 13.14
M. K.
M. K.




Sobota, 20. maja

  • Na robu jutrišnjega dne: Kino ob 20.00

Vikendova ocena: ★★★★

 

Edge of Tomorrow. ZDA/Avstralija, 2014. Režija: Doug Liman. Igrajo: Tom Cruise, Emily Blunt, Bill Paxton. ZF akcijski film. 113 minut

Bližnja prihodnost. Zemljo napadejo vesoljci in kot po tekočem traku uničujejo državne vojske. Vojaki, ki so še ostali, se združijo in sprožijo zadnji upor proti vesoljcem. Na bojišču pristane tudi popolnoma neizkušeni William Cage (Tom Cruise) in takoj umre. A ob koncu dneva se Cage prebudi in gre znova v boj - in dan se spet konča z njegovo smrtjo. To se ponavlja vsak dan. A z vsakim novim prebujenjem so njegove bojne spretnosti boljše. Režiserju Limanu je zelo preprosto in že znano premiso (Neskončen dan) uspelo spremeniti v duhovit, kakovosten akcijski film, ki kljub ponavljajoči se shemi ni nikdar dolgočasen.

Priporočamo še:

  • Klub: TVS 1 ob 22.15

Vikendova ocena: ★★★★

El club. Čile, 2015. Režija: Pablo Larraín. Igrajo: Alfredo Castro, Roberto Farías, Antonia Zegers, Marcelo Alonso. Drama. 98 min.

Štirje duhovniki prebivajo v odročni hiši na čilski obali. Tja so jih poslali, da bi se v osami in skriti pred očmi javnosti, odkupili za pretekle grehe. Monoton dnevni režim in krhko ravnovesje poruši prihod novega člana. Neusmiljena in provokativna obsodba dvoličnosti Cerkve s primesmi psihološkega trilerja.

  • Somrak saga: Jutranja zarja - I: Planet TV ob 20.00

Vikendova ocena: ★★

The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 1. ZDA, 2011. Režija: Bill Condon. Igrajo: Kristen Stewart, Robert Pattinson, Taylor Lautner, Gil Birmingham. Fantazijski film. 117 min.

  • Moto GP: Kanal A ob 13.25

VN Francije. Kvalikfikacije. Prenos.

Nedelja, 21. maja

  • Pogled tišine: TVS 1 ob 22.25

The Look of Silence. Koprodukcija, 2014. Režija: Joshua Oppenheimer. Dokumentarni film. 103 minute.

V svojem prejšnjem filmu Teater ubijanja je režiser povabil skupino nekdanjih članov indonezijskih vodov smrti, ki so v šestdesetih letih pobili na sto tisoče domnevnih komunistov, da po vzoru svojih najljubših hollywoodskih filmov pred kamero vnovič uprizorijo svoje zločine. Tokratni film, Pogled tišine, prinaša drugo plat: pogled žrtve. Adi, 44-letni okulist, čigar brat Ramli je umrl pred njegovim rojstvom, ob ogledu Oppenheimerjevih posnetkov izve, kako je bil Ramli umorjen in odkrije identiteto storilcev.Bolj konvencionalno posnet in manj šokanten od prvega filma, a enako pretresljiv portret grozote pobojev in življenja ob morilcih svojih bližnjih.

Priporočamo še:

  • Čarovnik za laži: HBO ob 20.00

Vikendova ocena: ★★★★

The Wizard of Lies. ZDA, 2017. Režija: Barry Levinson. Igrajo: Michelle Pfeiffer, Robert De Niro, Hank Azaria, Kristen Connolly. Drama. 133 min.

  • Moto GP: Kanal A ob 12.00

VN Francije. Prenos. 

Ponedeljek, 22. maja

  • Twin Peaks: HBO ob 22.00

ZDA, 2017. Režija: David Lynch. 1 & 2/18. Igrajo: Kyle MacLachlan, Mädchen Amick, Dana Ashbrook, Sherilyn Fenn, Sheryl Lee, Laura Dern, Naomi Watts. TV-serija. 60 minut.

 

Dobrodošli v Twin Peaksu. Število prebivalcev: 51.201. Pravzaprav 51.200. Mlado dekle Lauro Palmer, kraljico maturantskega plesa, so namreč našli mrtvo. Umorjeno. V mesto pošljejo posebnega agenta FBI, Dala Cooperja (Kyle MacLachlan), da bi odkril morilca, a stvari postajajo čedalje bolj čudne ... Tak je bil zaplet Lyncheve serije izpred četrt stoletja, serije, ki je naredila, kar je obljubila: spremenila televizijo. Surrealistična kriminalna serija, polna ekscentričnih likov in netipičnega humorja, ki je bila hkrati grozljivka, melodrama in žajfnica, je dosegla, da so jo videli vsi.Izvirna avtorja, David Lynch in Mark Frost, se vračata na »kraj zločina« in, kot pravita, sta spisala scenarij za dolg film, ki sta ga potem razrezala na format serije.

Priporočamo še:

  • Dobro jutro: TV-poroka: TVS 1 ob 7.00
  • Izberi ali poberi: TV3 ob 20.30

Slovenija, 2017. Voditelj: Žan Papič. Kviz.

Na TV3 prihaja nov kviz, v katerem bo pet tekmovalcev ugibalo in iskalo pravo besedo. Igra bo potekala v stilu legendarnih vislic, pri iskanju rešitve pa jim bodo na pomoč priskočili t. i. angeli. Voditelj kviza bo Žan Papič, stand up komik in igralec.

Torek, 23. maja

  • Bila so Titova mesta: TVS 1 ob 20.55

Slovenija, 2017. 1/2. Režija in scenarij: Amir Muratović. Dokumentarni film. 50 minut.

Po smrti Josipa Broza - Tita je v vsaki od šestih jugoslovanskih republik in dveh avtonomnih pokrajin po eno mesto nosilo Titovo ime. Avtor Amir Muratović v filmu v dveh delih predstavi usodo teh osmih mest, zgodbe pa izve od kar 68 sogovornikov. Mnoge zgodbe so tragične, saj je malo mest, ki se jih ni dotaknila vojna v nekdanji Jugoslaviji. In Amir pravi, da je iskal prav sogovornike, ki so za zgodbo večplastni. Tiste, ki se spominjajo tudi Titovih časov, seveda pa so zgodbe iz časov razpada Jugoslavije pri vseh še kako žive.V prvem delu je poudarek na štirih mestih: Podgorici, Korenici, Vrbasu in Mitrovici, v drugem delu pa bodo predstavljena mesta Užice, Veles, Drvar in Velenje.

Priporočamo še:

  • Tristana: TVS 2 ob 22.25

Vikendova ocena: ★★★★

Sreda, 24. maja

  • Mustang: TVS 1 ob 20.05

Vikendova ocena: ★★★★★

 

Koprodukcija, 2015. Režija: Deniz Gamze Ergüven. Igrajo: Günes Sensoy, Doga Zeynep Doguslu, Tugba Sunguroglu. Drama. 97 minut. 

Začetek poletja v obmorski vasici na severu Turčije. Lale in njene štiri sestre se na poti iz šole zaigrajo s skupino fantov. Nedolžna igra v očeh vaških varuhov morale hitro preraste v spolni škandal. Babica in stric, osramočena skrbnika deklet, se namenita radoživim upornicam pristriči peruti in družinski dom postaja iz dneva v dan bolj podoben zaporu, šolsko delo zamenjajo učne ure iz gospodinjstva, začne se dogovarjanje porok.Zgodba o odraščanju spregovori o demoniziranju ženske spolnosti v sodobni turški družbi in uperi prst proti okolju, v katerem imajo ženske pravice le na papirju.

Priporočamo še:

  • Od blizu: Oliver Dragojević: TVS 2 ob 21.00

Slovenija, 2017. Vodi: Vesna Milek. Pogovorna oddaja.

  • Nogomet: UEFA Liga Evropa, finale: Kanal A ob 20.30

Ajax : Manchester United

Četrtek, 25. maja

  • Hiljadarka: Kino ob 20.00

Vikendova ocena: ★★★

 

Hiljadarka. Koprodukcija, 2015. Režija: Nenad Đurić. Igrajo: Branislav Trifunović, Aida Bukva, Nikola Kojo. Komedija. 98 minut. ł

Mlademu rudarju Atifu Kurtoviću (Trifunović) se življenje popolnoma spremeni, ko ga izberejo za obraz, ki bo krasil največji bankovec v državi, bankovec za tisoč dinarjev, t. i. hiljadarko. Atif se odpravi v Beograd, kjer ga bo Titov osebni fotograf zapisal v zgodovino. A kmalu spozna mlado prostitutko, ki ji pravijo Hiljadarka, in se vanjo zaljubi. V Vikendu pod napovedmi najete okvirček z naslovom Film vas bo navdušil, če so vam bili všeč, a tokrat smo ga izbrisali, ker verjetno za noben drug žanr tega ni mogoče trditi tako natančno kot za srbske komedije, ki se dogajajo v bivši skupni državi. Če so vam torej všeč srbske komedije, ki se dogajajo v bivši skupni državi, vam bo všeč tudi ta. Tako preprosto.

Priporočamo še:

  • Green Day - Srce kot ročna bomba: Planet TV ob 23.50
Green Day - Heart Like a Hand Grenade. ZDA, 2015. Režija: John Roecker. Dokumentarni film. 96 min.

Kultna ameriška punk rock skupina Green Day je v svoji plodni glasbeni karieri prodala 85 milijonov izvodov plošč, prejela različna priznanja, med njimi pet grammyjev, vplivala na generacije glasbenikov ter bila leta 2015 sprejeta v dvorano slavnih rock'n'rolla. Dokumentarec spremlja proces ustvarjanja albuma American Idiot.

  • Parada: TVS 2 ob 22.00

Koprodukcija, 2011. Režija: Srdjan Dragojević. Igrajo: Nikola Kojo, Miloš Samolov, Goran Jevtić, Hristina Popović. Drama/komedija. 116 min.

Petek, 26. maja

  • Hector in iskanje sreče: TVS 2 ob 20.05

Vikendova ocena: ★★★

 

Hector and the Search for Happiness. Koprodukcija, 2014. Režija: Peter Chelsom. Igrajo: Simon Pegg, Toni Collette, Rosamund Pike, Stellan Skarsgaard, Jean Reno. Pustolovska komedija. 120 minut. Ł

Hector je malce čudaški psihiater. Vsako jutro zajtrkuje enako, spije kavo iz iste skodelice in se odpravi po isti poti v ordinacijo. Nekega dne sklene, da bo zapustil življenje, ki mu vlada rutina, in se poda na popotovanje okoli sveta, v upanju, da bo odkril recept za pravo srečo. Film rešujejo predvsem dobre predstave zvezdniške igralske zasedbe. Simon Pegg je simpatičen kot vedno, Jean Reno pa kot vodja narkokartela na platnu že dolgo ni tako žarel. A kaj, ko smo sicer priča nizanju zahodnjaških stereotipov o krajih po svetu (najbolj zmoti prikaz Afrike) in pretirane sentimentalnosti. A če vzamemo v obzir, da je bil prejšnji film režiserja Petra Chelsoma Hannah Montana, je Hector pravi biser.

Priporočamo še:

  • Sum: TVS 1 ob 23.05

Vikendova ocena: ★★★★★

Suspicion. ZDA, 1941. Režija: Alfred Hitchcock. Igrajo: Cary Grant, Joan Fontaine, Cedric Hardwicke, Nigel Bruce. Kriminalka. 99 min.

  • Kralj Artur: Legenda o meču

Vikendova ocena: ★★★

King Arthur: Legend of the Sword. VB/koprodukcija, 2017. Režija: Guy Ritchie. Igrajo: Charlie Hunnam, Jude Law, Djimon Honsou. Epski fantazijski spektakel. 126 minut.

 

Že nekaj dni po premieri je Kralj Artur zaslovel kot prvi veliki flop leta (v ZDA, pri nas niti ne), vendar razlog za to leži bolj na strani trženja kot ustvarjalcev filma. Slednji seveda niso brez krivde, saj je ob ogledu povsem očitno, da je bil režiser in soscenarist Guy Ritchie prisiljen ublažiti svoj značilen pristop k pripovedovanju zgodb in se namesto tega osredotočiti na epske spopade, ki so jih zadnja leta vsi filmi prepolni, in postavitev nastavkov za (nesojena) nadaljevanja. Film najbolj navduši v tistih povsem »ritchiejevskih« segmentih, denimo ko Artur napove razplet pogajanj z baroni, in se dogajanje skokovito razplete skozi kratke sekvence, kar pospeši tempo filma, poskrbi za humor in ponudi enega redkih vpogledov v osebnost glavnega junaka, ki bi sicer izpadel precej brezizrazen. Jude Law skuša ustvariti epskega zlobca, vendar njegov lik ni dovolj dodelan, ne glede na vse grozote, ki si jih je »izposodil« iz Igre prestolov.

Pomanjkanje fokusa filma, predvsem pa njegovega trženja (npr. naslova in napovednikov) uvršča Kralja Arturja poleg nekaterih drugih filmov studia Warner Bros., denimo lanskega Tarzana ali ZF trilerja Na robu jutrišnjega dne, saj zahteve 170-milijonskega proračuna neizbežno pomenijo manj avtorskega pečata in več generičnega spektakla, ki pa sam po sebi gledalcev ne prepriča.

  • Osebna stilistka

Vikendova ocena: ★★★★

Personal Shopper. Francija/Nemčija, 2016. Režija: Olivier Assayas. Igrajo: Kristen Stewart, Lars Eidinger, Nora von Waldstätten. Skrivnostna drama/triler, 105 minut.

 

Triler je že ob premeri v Cannesu naletel na deljena mnenja in verjetno bo tudi med obiskovalci naših kinodvoranah. Odlikuje ga odlična igra in postopna, a neustavljiva gradnja napetosti, medtem ko žanrsko prehaja iz nadnaravne drame v vse bolj napet triler in potem spet nazaj. V teh pogledih ima veliko skupnega z gotsko romanco Škrlatni vrh izpred dveh let, a tukaj je dogajanje trdno zasidrano v sedanjosti, v minimalistično prikazan Pariz, kjer naslovna junakinja skuša najti povezavo s svojim preminulim bratom, medtem ko za jet-settersko bogatašinjo kupuje oblačila, hkrati pa jo nekdo zalezuje. Zaključki treh tokov zgodbe so podani ločeno, a dopolnijo podobo junakinje, čeprav bodo morda nekatere gledalce razočarali.

  • Arto Paasilinna: Deset prisrčnih trmoglavk

Slavni finski pisatelj svoje romane pogosto začenja povsem nedolžno, nadaljuje pa v povsem nepredvidljivo smer. Tudi tokrat je tako. Podjetnik Rauno Rämekorpi se zjutraj zbudi in spravi v savno, vendar pa je na ta dan star ravno šestdeset let. Seveda se njegovi prijatelji odzovejo na ta jubilej in ga zasujejo s cvetjem, na katerega pa je alergična njegova žena Annikki, zato se Rauno podviza in pokliče taksi, da bi vse te rože odpeljal na odpad. Vendar pa taksist takoj izrazi nezadovoljstvo, da je cvetja pač škoda in da se z njim gotovo da narediti še kaj koristnega. Prijatelji odpadejo, razmišlja Rauno, saj so bili ravno oni tisti, ki so mi ga podarili. Kdo še ostane? Morda bi ga veljalo podariti ženskam, ki jih poznam in sem jih poznal? In tako se Rauno odpelje po poteh svojih spominov in vnovičnih srečanj z ženskami svoje preteklosti in sedanjosti, kar se spremeni v nepozabno potovanje, polno prigod, ki bi ga, tako ugotavlja Rauno, veljalo ponoviti še kdaj. Še en finski odmerek severnjaške prostodušnosti in robatega humorja.

  • Linkin Park: One More Light

Ameriški elektronski metalci se vračajo z albumom, ki prinaša kar nekaj sprememb. K sodelovanju so povabili več zunanjih avtorjev, prvi single Heavy pa je duet s pevko Kiiaro - kar je njihovo prvo sodelovanje z žensko v karieri. Tudi samega produkcijskega procesa so se tokrat lotili vzvratno: najprej so posneli vokal, potem poiskali ustrezni melodični »kavelj« in šele nato zgradili glasbo.

Sobota, 20. maja

  • Lovely Quinces: Gala hala, Ljubljana
  • Wovenhand, Irena Žilić: Kino Šiška, Ljubljana
  • Naio Ssaion: Orto bar, Ljubljana
  • Big Foot Mama, Peter Lovšin: Blatna Brezovica
  • Mi2, S'Kaktus: Kck, Kočevje
  • Kaja Draksler Octet,Tomeka Reid Quartet, Mopo: Pr' Gabrijelu, Cerkno
  • Hamo & Tribute 2 Love, Bad Notion, The Margins: ŠČ Žalec
  • Ceca: Gospodarsko razstavišče, Ljubljana

Ceca se v Ljubljano vrača v sklopu turneje ob izidu 16. studijskega albuma Autogram.

 

Nedelja, 21. maja

  • Kiss: Stadthalle Wien, Dunaj

 

Ponedeljek, 22. maja

  • Neisha: Dvorana Sv. Frančiška Asiškega, Koper

 

Torek, 23. maja

  • Improvizija: Cankarjev dom, Ljubljana

Gledališko-glasbena parodija Evrovizije zabava že 16 let, tudi tokrat bosta besedilo in glasba prepuščena spontanemu navdihu, naslove popevk bo določilo občinstvo, improvizatorji pa se bodo spopadli z različnimi gledališkimi izzivi.

  • Zlatko, Omar Naber, Hamo, Jurki, Ula Ložar: Kongresni trg, Ljubljana

 

Sreda, 24. maja

  • Suuns, Haiku garden: Kino Šiška, Ljubljana
  • Ajda Stina Turek, Vid Jamnik, Primož Grašič trio: Slamič, Ljubljana
  • Moonlight Sky: Zoo, Ljubljana
  • Zmelkoow, Help! A Beatles Tribute, Leni Kravac idr.: Majske igre, Kardeljeva ploščad, Ljubljana

 

Četrtek, 25. maja

  • Drama Festival: SNG Drama, Ljubljana
Ob koncu sezone se bo 31. maja zvrstilo sedem vrhunskih tujih in domačih uprizoritev in številni spremljevalni dogodki.
  • Đorđe Balašević: Križanke, Ljubljana

  • UMEK: Zeta Reticula: K4, Ljubljana

 

Petek, 26. maja

  • Moje pesmi, moje sanje: Hala Tivoli, Ljubljana

S premiero začenja pot slavni muzikal o družini von Trapp, v slovenski različici igrajo Eva Černe, Boštjan Romih, Irena Yebuah Tiran ...

  • Klemen Klemen, RecycleMan, Zlatko: Grad, Brežice

Reperska trojica pripravlja serijo samostojnih in prepletajočih se koncertov. Brežiški bo otvoril turnejo po slovenskih gradovih.


  • The Exploited, Pankrti, Pokolgép, KBO! idr.: Petroleum beat Motorock festival, Lendava
  • Prodigy: Stadion Stella Maris, Umag
  • Jenny Hval, Inna Modja: Kino Šiška, Ljubljana
  • Gaye Su Akyol: Gala hala, Ljubljana
  • Papir: Vetrinjski dvor, Maribor
  • Artbeaters in Big Band RTV Slovenija: SiTi Teater, Ljubljana