Ta teden (22.–28. 4.) ne zamudite ...

Na TV francoska komedija Obiskovalci in klasika Kaj se je zgodilo z Baby Jane?, na odru dvorane Golovec Siddharta.

Objavljeno
21. april 2017 12.00
M. K.
M. K.


Petek, 28. aprila

 • Obiskovalci: TVS 2 ob 20.05

Vikendova ocena: ★★★

Les visiteurs. Francija, 1993. Režija: Jean-Marie Poiré. Igrajo: Christian Clavier, Jean Reno, Valérie Lemercier, Marie-Anne Chazel. Komedija. 107 minut.

Srednjeveškega plemiča in njegovega oprodo senilni čarovnik po pomoti pošlje v sodobnost. Šok je zanju izjemen, saj se to novo obdobje povsem razlikuje od sveta, ki sta ga zapustila. Zato se plemič odloči, da se bo zatekel k svojim potomcem in jih prosil, naj jima pomagajo pri vrnitvi v preteklost.

Velika uspešnica v Franciji, ki je takrat v kino privabila več obiskovalcev kot Jurski park, je prežeta z obešenjaškim humorjem na prvo žogo. Humor, kakršnemu smo se pred četrt stoletja smejali, danes lahko deluje zastarelo.

Priporočamo še:

 • Kaj se je zgodilo z Baby Jane?: TVS 1 ob 23.05

Vikendova ocena: ★★★★★

What Ever Happened to Baby Jane? ZDA, 1962. Režija: Robert Aldrich. Igrajo: Bette Davis, Joan Crawford, Victor Buono. Drama/triler. 134 min.

Nekdanji igralki Blanche in Baby Jane Hudson sta starejši sestri, ki živita v propadajočem hollywoodskem dvorcu. Obe sta bili igralki, kar je botrovalo ekspanziji njune tekmovalnosti. Zdaj, ko je Blanche obsojena na invalidski voziček, Jane izkoristi vsak trenutek, da jo terorizira.

 

Za tiste s funkcijo časovnega zamika:

Nedelja, 23. aprila

 • Genij: National Geographic ob 22.00

Genius. ZDA, 2017. 1/10. Igrajo: Geoffrey Rush, Johnny Flynn, Emily Watson, Samantha Colley. Nadaljevanka. 45 min.

Z desetdelno nadaljevanko o Albertu Einsteinu National Geographic prvič vstopa na področje igranih serij, projekta so se lotili zelo ambiciozno, producent je slavni režiser Ron Howard, ostarelega Einsteina igra Geoffrey Rush, njegovo drugo ženo pa Emily Watson. Osnova za serijo je bila knjiga Walterja Isaacsona, ustvarjalci pa so predvsem hoteli razkriti, kdo je bil človek za znano podobo razkuštranega znanstvenika z iztegnjenim jezikom, ki jo poznamo vsi. V seriji se bodo izmenjevali prizori iz mladosti in starosti slavnega genija, mnoge pa bo verjetno presenetilo, kako rad je imel ženske in kako rade so imele one njega.

Priporočamo še:

 • Thor: Svet teme: Planet TV ob 20.00
Vikendova ocena: ★★★★

Thor: The Dark World. ZDA, 2013. Režija: Alan Taylor. Igrajo: Chris Hemsworth, Natalie Portman, Tom Hiddleston. ZF-akcijska drama. 112 min.

 • Intervju: 
dr. Bernard Nežmah: TVS 1 ob 21.05

Ponedeljek, 24. aprila

 • Skrivno otroštvo: TV3 ob 20.30

Infancia clandestina. Koprodukcija, 2011. Režija: Benjamín Ávila. Igrajo: Teo Gutiérrez Moreno, Ernesto Alterio, Natalia Oreiro, César Troncoso. Drama. 112 minut.

Argentina, 1979. Po letih izgnanstva se družina 12-letnega Juana vrne nazaj v Argentino, a morajo za to uporabiti lažne identitete. Mali Juan tako za potrebe šolanja postane Ernesto, njegovi starši pa se v okviru tajne organizacije borijo proti vojaški hunti, ki vlada v Argentini. Juanovo življenje je tako razpeto med čisto običajnimi šolskimi in odraščajočimi izkušnjami in grožnjo razkritja prave identitete, ki bi vso družino lahko pahnila v smrt. Mešanica klasične zgodbe o odraščanju in političnega filma je simpatična, a malo preveč klišejska, da bi pustila trajen vtis.

Priporočamo še:

 • Tednik: TVS 1 ob 20.00
 • Na kraju zločina: Kanal A ob 20.00

C.S.I. ZDA, 2013. 14. sezona. 1/22. Igrajo: Ted Danson, Elisabeth Shue, George Eads. Nanizanka.

Torek, 25. aprila

 • Rojeni v Siriji: TVS 1 ob 20.50

Nacido en Siria. Danska/Španija, 2016. Režija: Hernán Zin. Dokumentarni film. 86 minut.

Odkar se je leta 2011 začela vojna v Siriji, je iz svojih domov zbežalo že devet milijonov Sircev. Film španskega novinarja argentinskega porekla na tej poti spremlja sedem otrok. Od hipa, ko pristanejo na grški obali, spremlja njihovo kalvarijo po Evropi, kjer jih predstavniki oblasti prestavljajo sem in tja, včasih z dobrimi nameni, da bi jim pomagali, drugič samo zato, da bi se jih »znebili«.

Trinajstletni Marwan v filmu reče: »Mislil sem, da bo najhuje prečkati morje, ampak to, da nimamo kam iti, je še huje.« Skozi izkušnje teh otrok je še bolj jasno, kako krivična in absurdna je vojna, pri čemer režiser pazi, da se film ne sprevrže v sentimentalen portret, ampak ostaja v svojem prikazu precej faktografski, čeprav občasno uporabi pristope, kot so počasni posnetki in monumentalna glasba.

Sreda, 26. aprila

 • Križ in kladivo: TVS 1 ob 20.55

Slovenija, 2015. Režija: Bojan Labovič. Dokumentarni film. 52 minut.

Dokumentarec scenarista in režiserja Bojana Laboviča temelji na dramatični življenjski zgodbi slovenskega duhovnika in partizana Jožeta Lampreta. Ta neizprosni borec za pravičnost in enakost med ljudmi je vse svoje življenje poskušal združiti praktično krščanstvo in mednarodni socializem. A po 2. svetovni vojni je ostal sam in nerazumljen tako z gledišča katoliške cerkve kot tudi uradne oblasti.

Avtor Bojan Labovič je idejo za film dobil ob obisku Muzeja Velenje in pogledu na razstav-ljeno fotografijo pohoda XIV. divizije čez Paški Kozjak, ki jo je februarja 1944 posnel partizanski fotograf Jože Petek. To je bila ena njegovih zadnjih fotografij. Nedolgo za tem je padel. Labovič pravi, da ga na fotografiji ni pritegnilo le Lampretovo duhovniško oblačilo, ampak predvsem njegov razmišljujoči izraz na obrazu.

Priporočamo še:

 • Na sever: TVS 2 ob 20.10

Vikendova ocena: ★★★★

Tie pohjoiseen. Finska, 2012. Režija: Mika Kaurismäki. Igrajo: Vesa-Matti Loiri, Peter Franzen, Elina Knihtilä. Komedija/drama. 110 min.

Timo je uveljavljen koncertni pianist. Nekega dne se pri vratih njegovega stanovanja pojavi starejši možak v oguljenih oblačilih. Izkaže se, da je to oče, ki ga je zapustil, ko je bil Timo star tri leta.

Četrtek, 27. aprila

 • Citizenfour: TVS 1 ob 22.10

ZDA, 2014. Režija: Laura Poitras. Dokumentarni film. 114 minut.

»Citizenfour je za mobilni telefon naredil to, kar je Psiho naredil za tuš,« je zapisal Scott Foundas v reviji Variety. A če nas velika večina v resničnem življenju kultne scene iz Psiha k sreči ne doživi, ravno nasprotno velja za grozljive podrobnosti o kolosalnem vohunskem sistemu, ki ves čas snema podatke o milijonih ljudi v ZDA in drugod po svetu.

Z režiserko Lauro Poitras je januarja 2013 s kodiranimi sporočili navezal stik nekdo pod imenom Citizenfour (to je bil takrat še neznani Edward Snowden) in nato tudi z režiserkino pomočjo svetu razkril sistematičen nezakonit nadzor ameriške Agencije za nacionalno varnost. Čeprav gre za dokumentarec, katerega večji del obsega intervju s Snowdnom, na gledalca deluje kot vrhunski triler. In ne pozabite - ta triler zadeva vaš resnični vsakdanjik.

 • Hitri in drzni 8
Vikendova ocena: ★★★

The Fate of the Furious. ZDA/koprodukcija, 2017. Režija: F. Gary Gray. Igrajo: Vin Diesel, Dwayne Johnson, Charlize Theron, Jason Statham, Michelle Rodriguez. Akcijski triler. 136 minut.

Osmi del Hitrih in drznih je film z najboljšim globalnim otvoritvenim vikendom (pri nas tretjim), ker ponudi gledalcem točno to, kar pričakujejo in si želijo: napeto zgodbo, akcijske kaskaderske presežke, karizmatične junake in vmes še dobro mero humorja. Osrednji zaplet temelji na tem, da glavni junak Dom (Diesel) izda svojo ekipo (oz. družino), saj ga v to prisili teroristka Cipher (Theron), ki hoče zavladati svetu. Ko se v avtomobilistični spopad vključi še jedrska podmornica, film povsem zakoraka v bondovski teritorij iz časov Rogerja Moora. Kot antagonistka Theronova nekoliko razočara, zvesti spremljevalci Hitrih in drznih pa bodo tudi nekoliko šokirani nad nenadno preobrazbo hladnokrvnega morilca Deckarda (Statham), negativca prejšnjega dela, v člana »družine«. A Statham prinese v film toliko svežih kaskaderskih prijemov in humorja, da si prisluži svoje mesto in samo upamo lahko, da ga bo v nadaljevanjih še več.

 • Potovanje časa: pot življenja
Vikendova ocena: ★★★

Voyage of Time: Life's Journey. ZDA/koprodukcija, 2016. Režija: Terrence Malick. Pripoveduje: Cate Blanchett. Dokumentarni film. 90 minut.

Morda je Terrence Malick dokumentarni film o zgodovini vesolja res pripravljal več desetletij, a rezultat nedvomno sodi v njegov novejši opus, ki se je začel z Drevesom življenja. Nenazadnje je del tega filma že prikazal razvoj vesolja, kot nekakšen napovednik za Potovanje časa. Številni kritiki so Drevo življenja, v še večjem številu pa kasnejše filme, označili za pretenciozne in prazne, in čeprav so mi osebno všeč, za Potovanje časa težko najdem boljši opis. Osrednji del filma so spektakularni posnetki vesolja, planeta in življenja, ki jih presekajo z nekakšno skrito kamero posneti dokumentaristični prizori iz vsakdanjega življenja z vseh koncev sveta, vsake toliko pa je gledalec še priča branju poezije, ki sicer lepo zveni iz ust Cate Blanchett, a je vsebinsko borna, skorajda srednješolska. Film zaradi krasne vizualne podobe pusti vtis na gledalcu, a čeprav je Malick vizionar filmske pripovedi, pri formatu nizanja podob v poezijo caplja daleč za Godfreyjem Reggiom in njegovim filmom Koyaanisqatsi.

 • Jonathan Franzen: Čistost

Ameriškega pisatelja Jonathana Franzna (1959) v slovenščini že dobro poznamo, saj sta pri nas izšla njegova ključna romana Popravki in Svoboda ter njegovi esejistični knjigi Območje nelagodja in Kako biti sam. V najnovejšem delu iz leta 2015, ki obsega skoraj devetsto strani, nas Franzen, kot že nekajkrat doslej, popelje v središčno točko svojega literarnega ustvarjanja: to je ameriška družina. V široko zastavljenem in natančno spisanem romanu, ki z vsakim od dolgih poglavij prinaša (skoraj) zaokroženo celoto zgodbe posameznega lika, nas Franzen povabi na pot, ki jo mora prehoditi osred-nja junakinja Pip Tyler (tudi Purity, oziroma Čistost iz naslova), da bi naposled le našla svojega izgubljenega očeta. Franzen nas v svoji romaneskni časovni kapsuli, ki se razteza čez več desetletij, vodi po svetu, od Amerike, prek Berlina do Bolivije, pri tem pa nas potopi tako v tegobe sodobnega ameriškega postštudentskega življenja, obremenjenega z velikimi dolgovi, kot v vznikanje alternativnih antiglobalističnih gibanj, ki skušajo spremeniti svet. Suveren roman enega najboljših ameriških pisateljev.

 • Low Peak Charlie: Čas disket je pozabljen

Nenavadnemu naslovu ustrezno so primorski razgrajači Low Peak Charlie svoj drugi album »zapakirali« med drugim tudi na pravo klasično disketo - s kodo za prenos v digitalni obliki. Album predstavlja crossover mešanico garažnega rocka, duba in drum'n'bassa z veliko mero družbene kritike, ki prednjači tudi v aktualnem singlu Serijski perverznež levo desnih sredin.

Sobota, 22. aprila
 • Edo Maajka, Kino Šiška, Ljubljana

Priljubljeni reper spet prihaja v Ljubljano, tokrat z novo skupino in novimi pesmimi.

 • Parni valjak, Cvetličarna, Ljubljana
 • Orto fest, Orto bar, ljubljana

Ta teden bodo nastopili Messerschmitt, Rudi Bučar in Istrabend, Seventh Station, Blaze Bayley, Vigilance, Benighted, Wormed, Unfathomable Ruination, Omophagia in Stray Train.

 • Torulsson, Kobayashii, Alenya, Skinar, Gala hala, Ljubljana
 • All Strings Detached, Slovensko mladinsko gledališče, Ljubljana
 • Hamo & Tribute 2 Love, Klubar, Kranj
 • Big Foot Mama, Zeleni Gaj, Dornberk


Nedelja, 23. aprila

 • Gregory Porter, Cankarjev dom, Ljubljana

Aktualni grammyjev nagrajenec za najboljši vokalni džezovski album se po treh letih vrača v Ljubljano.


 • The Exploited, The Casualties, Code Red, Vintage Industrial bar, Zagreb


Torek, 25. aprila

 • Lado Leskovar, Cankarjev dom, Ljubljana

Pevec praznuje 60-letnico glasbenega delovanja, na koncert je povabil tudi goste, med njimi so Nuša Derenda, Anika Horvat, Momčilo Bajagić - Bajaga, Rade Šerbedžija, Magnifico, Jan Plestenjak ...

Sreda, 26. aprila

 • Daedelus, Gala hala, Ljubljana
 • Farkaš Gypsy Swing!, Zoo, Ljubljana


Četrtek, 27. aprila

 • Grom/Drašler, Cirkusarna, Tovarna Rog


Petek, 28. aprila

 • Siddharta, Dvorana Golovec, Celje