Ta teden (27. 5.– 2. 6.) ne zamudite

Zgodba Luisa Trenkerja in Leni Riefenstahl, dveh oportunistov iz tretjega rajha ...

Objavljeno
26. maj 2017 14.10
M. K.
M. K.

SOBOTA, 27. maja

  • Premiera: Čas po Zemlji: Kino ob 20.00

Vikendova ocena: ★★

After Earth. ZDA, 2013. Režija: M. Night Shyamalan. Igrajo: Jaden Smith, Will Smith, Sophie Okonedo, Zoë Kravitz. ZF pustolovski film. 100 minut.

Več kot tisoč let v prihodnosti. Človeštvo je zapustilo Zemljo. Po eni od vojn proti drugim prebivalcem vesolja človeška vesoljska ladja zaradi okvare strmoglavi na Zemljo. Vsi potniki, razen poveljnika Cypherja (Will Smith) in njegovega sina Kitaia (Jaden Smith), umrejo. Ker je Cypher hudo poškodovan, mora Kitai na dolg pohod, da bi našel rep ladje. A na poti se mora spopasti s kopico sovražnih bitij ...

Will brez humorja, Shymalan brez navdiha in mali Jaden brez karizme niso dobra popotnica filmu: in res kljub nekaj čudovitim prizorom film ostane sentimentalno dolgočasen.

Priporočamo:

  • Jane Eyre: TVS 2 ob 20.05

Vikendova ocena: ★★★★

VB/ZDA, 2011. Režija: Cary Joji Fukunaga. Igrajo: Mia Wasikowska, Michael Fassbender, Jamie Bell, Judi Dench, Sally Hawkins. Romantična drama. 120 min.

Po žalostnem otroštvu se Jane kot guvernanta odpravi s trebuhom za kruhom. Zaposli se na dvorcu Thornfield Hall, kjer spozna mračnega in zadirčnega gospodarja, gospoda Rochestra. A Jane počasi spozna, da se za Rochestrovo surovo zunanjostjo skriva nežna duša.

  • Borgman: TVS 1 ob 22.15

Vikendova ocena: ★★★★

Koprod., 2013. R: Alex van Warmerdam. I: Jan Bijvoet, Hadewych Minis. Drama/triler. 113 min.

Camiel Borgman je popotnik, ki se z zvijačo naseli v hiši televizijskega producenta Richarda in njegove žene Marine, s čimer začne družinska idila počasi razpadati, nedolžne zvijače nadomesti skrbno načrtovano nasilje, prostora za upor pa je z vsakim dnem manj.

NEDELJA, 28. maja

  • Let: Kanal A ob 20.00
Vikendova ocena: ★★★★

Flight. ZDA, 2012. Režija: Robert Zemeckis. Igrajo: Denzel Washington, Nadine Velazquez, Don Cheadle. Drama/triler. 138 minut.

V začetku filma je prizor, ko pokvarjena hidravlika povzroči strmoglavljenje letala. Na krovu zavlada panika. Pilotova rešitev: letalo obrne na »hrbet« in z njim pristane na travniku. A to ni film katastrofe oziroma je film osebne katastrofe: odvisnosti. Pilot je Whip Whitaker (Washington), mož, ki pravi, da lahko neha piti, kadar hoče, a vendar pije vso noč do svojega poleta in na letalo pretihotapi vodko, vmes pa si pomaga še s kako črtico kokaina ...

Provokativna karakterna študija, ki jo lahko izpelje le igralec Denzelovega kalibra, enako prepričljiv kot junak in kot človeška ruševina, je eden boljših Zemeckisovih filmov.

Priporočamo še:

  • Finale: Zvezde plešejo: Pop TV ob 20.00

Slovenija, 2017. Vodita: Tara Zupančič in Peter Poles. Razvedrilna oddaja.

Dejan, Maja Martina in Denis so trije finalisti plesnega šova Zvezde plešejo. Za finalno oddajo morajo pripraviti dve koreografiji. Prvi ples je t.i. popravni izpit, ki so jim ga izbrali sodniki. Gre za ples, ki so ga pari že odplesali, a pri njem niso zares zablesteli. Kot drugi ples pa si bodo pari sami izbrali tako ples kot glasbo, s katero bodo skušali navdušiti gledalce. Prav ti bodo odločili, kdo bo zmagovalec.

  • To so gadi: TVS 1 ob 20.05

Vikendova ocena: ★★★★★

Slovenija, 1977. Režija: Jože Bevc. Igrajo: Bert Sotlar, Boris Cavazza, Radko Polič, Majda Potokar. Komedija. 96 min.

V ljubljanskem predmestju v večstanovanjski hiši živi ovdoveli Štebe s svojimi petimi sinovi. Ti imajo vsak svoje težave in mladostniške sanjarije, predvsem pa s svojimi pobalinščinami spravljajo v obup vso sosesko in gospodinjo Rozi. Nato pride v mesto še Rozina nečakinja Meri, ki zmeša glavo vsem Štebetovim sinovom.

PONEDELJEK, 29. maja

  • Premiera: Gorski čuvaj: Planet TV ob 21.25

Un passo dal cielo. Italija, 2011. 1. sezona. 1/12. Igrajo: Terence Hill, Enrico Ianniello, Gianmarco Pozzoli. Nanizanka. 50 minut.

Pietro Thiene je izkušen gozdarski inšpektor, ki pa v sebi nosi bolečino iz preteklosti. Kot vrhunski plezalec je bil nemočna priča ženinemu usodnemu padcu. Odloči se, da se bo umaknil v gorsko vasico San Candido. Vaščani ga sprejemajo kot »lokalno avtoriteto« in v njem vidijo policista. Nekega dne pa v San Candido iz Neaplja pride pravi policist Vincenzo. Vincenzo in Pietro sta kot noč in dan ...

Družinska nanizanka je v Italiji prava uspešnica, ikona prvih treh sezon serije pa je legendarni Terence Hill. Gre za preproste detektivske zgodbe, ki pritegnejo s humorjem in zanimivimi preobrati.

Priporočamo še:

  • Premiera: Gozdarska hiša Falkenau: Pop TV ob 21.00

Forsthaus Falkenau. Nemčija, 2013. 14. sezona. Igrajo: Hardy Krüger Junior, Tina Bordihn, Teresa Klamert, Lion Sokar. Nanizanka.

Gozdar Stefan Leitner, nekdanji kanadski ranger in vdovec, čigar starši so zdomci iz bavarskega mesta Küblach, se po mnogih letih s hčerko vrne v domači kraj z namenom, da proda hišo staršev. Tam se prijavi na prosto delovno mesto območnega gozdarja.

  • Premiera: Biti Flynn: Kino ob 20.00

Vikendova ocena: ★★★★

Being Flynn. ZDA, 2012. Režija: Paul Weitz. Igrajo: Paul Dano, Robert De Niro, Julianne Moore, Olivia Thirlby. Drama. 102 minuti.

Nick Flynn je nadebuden pisec, ki dela v zavetišču za brezdomce. Nekega dne se na vratih pojavi mož, ki je v resnici Nickov oče, a je sina in ženo zapustil že pred leti. Nickova mama je pozneje naredila samomor in Nicka žre občutek krivde. Tudi zato ga srečanje z očetom, pijancem, ki samega sebe razglaša za vrhunskega pisca, pretrese.

TOREK, maja

  • Premiera: Iz pozabe: TVS 1 ob 20.00

Unforgotten. VB, 2017. 2. sezona. 1/6. Igrajo: Nicola Walker, Sanjeev Bhaskar, Aasiya Shah, Rosie Cavaliero. TV-serija. 45 minut.

Cassie Stuart (Nicola Walker) in Sunny Khan (Sanjeev Bhaskar) sta detektiva, ki rešujeta umore izpred več desetletij. V prvi sezoni sta preiskovala umor brezdomca Jimmyja, tokrat pa delavci iz reke potegnejo kovček, v katerem je truplo, ki ga je šele treba identificirati. Morda bo pri tem v pomoč pager, ki je prav tako v kovčku ...

Po kar nepričakovanem uspehu kratke 3-delne prve sezone, ki so jo kritiki zelo pohvalili, nominirana pa je bila tudi za bafto, so posneli še eno, tokrat 6-delno sezono. Odlika serije, ki se ne dela genialne in ki ni skandinavsko temačna, je, da sta njena glavna lika neskončno človeška in prijetno duhovita, zaplet pa niti najmanj banalen.

Priporočamo še:

  • Bila so Titova mesta: TVS 1 ob 20.55

Drugi del domačega dokumentarca o sedmerici mest, ki so imela nekdaj naziv Titova. Tokrat so na vrsti Užice, Veles, Drvar in Velenje.

SREDA, maja

  • Premiera: Velike oči: TVS 1 ob 20.05

Vikendova ocena: ★★★★

Big Eyes. ZDA, 2014. Režija: Tim Burton. Igrajo: Amy Adams, Christoph Waltz, Krysten Ritter, Jason Schwartzman. Biografska drama. 106 minut.

Drama o vzponu še živeče slikarke Margaret Keane, ki je v 50. letih prejšnjega stoletja doživela velik sloves s svojimi enigmatičnimi podobami suhic z ogrom-nimi očmi. Vendar se je morala zaradi moža, ki si je mimo nje prisvojil njena umetniška dela, soočiti s pravnimi spori in sodišči, ki so najprej odločila proti njej.

S filmom Velike oči se je režiser Tim Burton odmaknil od značilnih fantazijskih filmov, v katerih kolobari s peščico njemu ljubih igralcev. Čeprav je film počasen, feminističen podton zgodbe pritegne.

Priporočamo še:

  • Nogomet, finale Pokala Slovenije: TVS 2 ob 20.00

Domžale - Olimpija

  • Premiera: Dediščina 
Pabla Picassa: TVS 1 ob 23.05

Picasso, l'inventaire d'une vie. Francija, 2013. Režija: Hugues Nancy. Dokumentarna oddaja.

Pablo Ruiz Picasso, najslavnejše ime svetovne umetnosti, je v zgodnji dobi ustvaril slike v modro uglašenih tonih, od leta 1905 jim sledijo rožnati motivi, leta 1907 se je usmeril v odkrivanje novega - z Georgesom Braquom sta osnovala umetniško smer kubizem. Za seboj je v enajstih rezidencah pustil skoraj 50.000 del.

ČETRTEK, 1. junija

  • Premiera: Paranoja: TVS 2 ob 22.05

Vikendova ocena: ★★

Paranoia. Koprodukcija, 2013. Režija: Robert Luketic. Igrajo: Liam Hemsworth, Gary Oldman, Harrison Ford, Amber Heard, Josh Holloway. Drama/triler. 106 minut

Nicolas Wyatt (Oldman) in Jock Goddard (Ford) sta vplivna bogataša in velika tekmeca. Ko mladega Adama Cassidyja (Hemsworth) odpustijo iz Wyattovega podjetja in si fant »sposodi« korporativno kartico, mu Wyatt zagrozi s tožbo, če ne bo postal njegov vohun v Goddardovi firmi. Fant pristane, a kmalu ga poišče agent FBI (Holloway), ki mu pove, da so tri druge Wyattove uslužbence, ki so se preselili k Goddardu, našli mrtve ...

Tehnotriler, ki niti po naključju ni tako sofisticiran kot njegova izmišljena programska oprema, je poln zvenečih imen, a žal je zgodba tako mlačna, da ne bo navdušila nikogar.

PETEK, junija

  • Luis Trenker - na robu resnice: TVS 2 ob 20.05

Vikendova ocena: ★★★★

Luis Trenker-Der Schmale Grat der Wahrheit. Nemčija/Avstrija, 2015. Režija: Wolfgang Murnberger. Igrajo: Tobias Moretti, Marc Benjamin, Rouven Blessing, Ole Eisfeld. TV-zgodovinska drama. 93 minut

Alpinist in režiser Luis Trenkel hrani dnevnik Eve Braun, Hitlerjeve sopotnice. Po vojni poišče ameriškega agenta iz Hollywooda in mu ga preda ob zagotovilu, da bo iz njenih dnevniških zapiskov sam režiral film. Toda tedaj se pojavi Leni Riefenstahl in zahteva, naj se preveri verodostojnost dnevniških zapisov, saj je v njih omenjena tudi ona.

Zgodba Luisa in Leni, dveh oportunistov iz tretjega rajha, je prikazana skozi serijo spominskih sekvenc, seveda pa je pri takih zgodbah vedno dilema, kako prikazati naciste, kolaborante in žrtve.

Priporočamo še:

  • Kajak-kanu, EP v Tacnu: TVS 2 ob 12.45

Do 4. junija poteka v Tacnu EP v slalomu na divjih vodah.

  • Potepuški pes: TVS 1 ob 23.05

Vikendova ocena: ★★★★★

Nora inu. Japonska, 1949. Režija: Akira Kurosawa. Igrajo: Toshirô Mifune, Takashi Shimura, Keiko Awaji, Eiko Miyoshi. Triler. 122 min.

Tretji filma Akira Kurosawe o detektivu, ki skuša najti svojo ukradeno pištolo in se pri tem sooči s svojo temno platjo.

  • Osmi potnik: Zaveza

Vikendova ocena: ★★★★

Alien: Covenant. ZDA/VB, 2017. Režija: Ridley Scott. Igrajo: Michael Fassbender, Katherine Waterston, Billy Crudup, Danny McBride. ZF grozljivka. 122 minut.

Z Zavezo se režiser Ridley Scott vrača h koreninam Osmega potnika. Potem ko je v Prometeju začrtal širok svet okrog najslavnejših vesoljskih pošasti, je to pot zapahnil vrata in boj za preživetje vnovič naredil bolj klavstrofobičen, za nameček se vrne še klasičen ksenomorf. Ob tem še skorajda mimogrede odgovori na nekatera vprašanja iz Prometeja, pri čemer iz krščanskega simbolizma pre-ide v grško dramatiko, saj namesto namigovanj na Jezusa dobimo ojdipovsko vizijo stvarjenja. A v ospredju je, podobno kot v prvih treh Osmih potnikih, bojevita junakinja, Daniels (Katherine Waterston), ki je prisiljena prevzeti poveljstvo nad čedalje bolj zdesetkano posadko, da se upre pošasti in jih reši, ob tem pa ji »sintetični« android meša štrene. Ta je navzoč v dveh različicah, ki ju obe odlično odigra Michael Fassbender, in prav njegova interpretacija teh dveh različnih, a hkrati enakih likov, je tisto, kar film dvigne nad povprečje.

  • Ameriška ljubica

Vikendova ocena: ★★★★★

American Honey. VB/ZDA, 2016. Režija: Andrea Arnold. Igrajo: Sasha Lane, Shia LaBeouf, Riley Keough. Drama. 163 minut.

Če bi Jack Kerouac živel še danes, bi roman Na cesti pisal v družbi mladih, kot so ti v Ameriški ljubici. Osvobojeni družbenih spon in moralnih dilem potujejo po ZDA in se preživljajo s prodajo naročnin na revije. Poetično režiran in pristno odigran film je duhovni naslednik nagrajene drame Akvarij, ki jo je prav tako posnela Andrea Arnold.

  • Brendan Gallagher: Dirka po Italiji

Pravkar se končuje stota izvedba Dirke po Italiji, ki velja za sestro Dirke po Franciji, pri čemer je, tako slikovito pokaže Brendan Gallagher, poročevalec za Daily Telegraph, »Giro« veličastnejši, bolj kontroverzen in ima tudi bogatejšo zgodovino. Tako kot Dirka po Franciji, je bil tudi Giro medijsko spodbujen, in sicer s strani La Gazzetta dello Sport, športno obarvanega in kolesarstvu naklonjenega časopisa. Ta se je na začetku dvajsetega stoletja znašel v težavah, zato je spodbudil nastanek kolesarske dirke po Italiji, ki se je prvič odvila leta 1909. Knjiga Dirka po Italiji, ki je v slovenščini izšla praktično hkrati z angleško izdajo, je svojevrstna kronologija najbolj legendarnih trenutkov in zmagovalcev dirke, ki se je zaradi zahtevnosti, vremenskih razmer in drugih nevšečnosti kar nekajkrat skoraj spremenila tudi v boj za življenje, telesna izčrpanost pa je mnoge njene junake (tak je bil denimo Giuseppe Azzini) pripeljala celo do tega, da so v želji po zmagi uživali tudi strihnin in kokain, ki prikrijeta bolečino in utrujenost. Oda nepopustljivemu kolesarjenju.

  • Roger Waters: Is This the Life We Really Want?

Nekdanji član legendarne skupine Pink Floyd bo pri skoraj 74. letih izdal svoj peti album - od zadnjega, opernega Ca Ira je minilo dvanajst let, od zadnjega rockovskega Amused To Death pa kar petindvajset! Album so že napovedali singli Smell The Roses, Deja-Vu in The Last Refugee.

SOBOTA, 27. maja

  • Severina, Tanja Žagar: Letališče, Lesce na Gorenjskem
  • Inaya Day: Cvetličarna, Ljubljana
  • Torzo: Železniški muzej, ljubljana

Igralec Klemen Janežič je za magistrsko butoh predstavo Torzo prejel Akademijsko Prešernovo nagrado. Na sporedu bo tudi v nedeljo.

  • Nina Pušlar: Grad, Škofja Loka

  • Big Foot Mama: Ormož
  • Petroleum beat Motorock festival: Lendava

Do nedelje se bodo na odru zvrstile zasedbe Laibach, Let 3, Rudan Joe´s coda, AC/DC Cover Band, Cowboys from hell, Arkhe, Dežurni krivci, Eyecontact idr.

  • Mi2, Elvis Jackson: Dravski dvor, Miklavž na Dravskem polju


PONEDELJEK, 28. maja

  • Keiji Haino, Cadlag, 
Dave Phillips: Kino Šiška, Ljubljana


TOREK, 29. maja

  • Bryan Ferry: Stadthalle Wien, Dunaj


SREDA, 30. maja

  • Darja Švajger, Jaka Pucihar, Goodivas: Slamič, Ljubljana


ČETRTEK, 1. junija

  • Vikendova premiera: 
Obalna straža: Kino Bežigrad, Ljubljana

V slovite rdeče kopalke so skočili Dwayne Johnson, Zac Efron, Priyanka Chopra ... V Vikendu in na spletu vas čaka 100 vstopnic.

  • Tosca Beat: SiTi Teater, Ljubljana

Dekleta bodo predstavila svoj glasbeni prvenec.

  • Bryan Ferry: Stefaniensal, Gradec


PETEK, 2. junija

  • Cakes da Kalla, Tigerbalm: Kino Šiška, Ljubljana
  • Tretji kanu, Ješča vešča, Nina Pečar: Situla, Novo mesto