Ta teden (29. 4.–5. 5.) ne zamudite

Priporočamo dramo o dilemi matere, ki je razpeta med soočenjem z resnico in skrbjo za sina, na odru pa Urška Majdič, Siddharta.

Objavljeno
28. april 2017 15.00
M. K.
M. K.

Sobota, 29. aprila

  • Kapital: TVS 1 ob 23.20

Vikendova ocena: ★★★★

Le capital. Francija, 2012. Režija: Costa-Gavras. Igrajo: Gad Elmaleh, Gabriel Byrne, Liya Kebede. Drama. 114 minut.

»Kaj točno prodajamo?« vpraša novi direktor banke enega svojih svetovalcev. »Mislil sem, da mi boš to ti povedal,« odvrne slednji. Film, postavljen v svet postindustrijskega kapitalizma, kjer se ne prodaja izdelkov, ampak se povečuje dobiček delničarjev, je eden tistih, ki razkriva koruptivno zasnovo megalomanskih finančnih institucij, v katerih si dobičke delijo pomembneži, izgube pa plačajo sleherniki.

Vplivni francoski bankir se zgrudi med partijo golfa. Za njegovega naslednika izberejo mladega povzpetnika Marca, ki se kmalu znajde v središču spletke, za katero stoji Dittmar, lastnik ameriškega finančnega sklada.

Opozorilo: Film ni primeren za mlajše od 12 let.

Priporočamo še:

  • Reševanje gospoda Banksa: Planet TV ob 20.00

Vikendova ocena: ★★★★

Saving Mr. Banks. Koprodukcija, 2013. Režija: John Lee Hancock. Igrajo: Emma Thompson, Tom Hanks, Colin Farrell, Ruth Wilson. Biografska komedija. 125 min.
Film prikazuje ozadje nastanka družinske komedije Mary Poppins.

Nedelja, 30. aprila

  • Grof Monte Cristo: Planet TV ob 20.00

Vikendova ocena: ★★★

The Count of Monte Cristo. VB/ZDA, 2002. Režija: Kevin Reynolds. Igrajo: Guy Pearce, James Caviezel, JB Blanc, Henry Cavill. Zgodovinski akcijski film. 131 minut.

Mlad pomorščak Edmond se namerava poročiti z lepo Mercedes, vendar ga najboljši prijatelj Fernand prevara. Poskrbi namreč, da pošljejo nedolžnega Edmonda v zapor na nekem osamljenem otoku. Ko je končno svoboden, spremeni identiteto in se predstavi kot grof Monte Cristo.

Filmska različica klasične zgodbe Alexandra Dumasa v hollywoodski maniri poudari ljubezensko zgodbo, a iz romana odstrani prešuštvo, mučenje in detomor. Gre sicer za zabaven film, ki pritegne k ogledu, vendar pozornost zaradi dolžine deloma tudi upade.

Priporočamo še:

  • Samo prek naših trupel: TVS 1 ob 22.20

They Will Have to Kill Us First. VB, 2015. R: Johanna Schwartz. Dok. film. 100 min.
Avgusta 2012 so džihadisti v severnem Maliju prepovedali glasbo. Radijske postaje so uničili, glasbila zažgali, glasbenike pa mučili. Sledimo glasbenikom, ki se trudijo ohraniti glasbo.

  • Oslo, 31. avgusta: TVS 2 ob 22.50

Vikendova ocena: ★★★★★

Oslo, 31. august. Nor., 2011. R: Joachim Trier. I: Anders Danielsen Lie, Hans Olav Brenner. Drama. 96 min.
Film o tem, da se po boju z odvisnostjo začne nov boj, ki je včasih še težji - boj za obstoj v družbi.

Ponedeljek, 1. maja

  • Feniksov let: Kanal A ob 21.00

Vikendova ocena: ★★★

Flight of the Phoenix. ZDA, 2004. Režija: John Moore. Igrajo: Dennis Quaid, Tyrese Gibson, Giovanni Ribisi, Miranda Otto, Hugh Laurie. Akcijska drama. 113 minut.

Letalo, ki prevaža delavce z naftnega črpališča, zaradi viharja strmoglavi v puščavi. Preživeli spoznajo, da jih lahko nazaj v civilizacijo pripelje le predelava razbitine v novo letalo. Pot-niki se lotijo naloge, vodi jih pilot Frank Towns (Dennis Quaid).

Film iz leta 2004 je predelava filma iz leta 1965 in v njej so pokazali vse posebne učinke, ki jih je prineslo novo tisočletje, zlasti razsipni so bili s puščavskim peskom. Danes ti učinki verjetno ne bodo več navdušili, enako velja tudi za igro sicer znanih igralcev.

Opozorilo: Mlajši otroci naj si program ogledajo s starši ali skrbniki.

Alternativa:

  • Petelinji zajtrk: TVS 1 ob 20.05

Vikendova ocena: ★★★★

Slovenija/Hrvaška, 2007. Režija: Marko Naberšnik. Igrajo: Primož Bezjak, Vlado Novak, Pia Zemljič. Drama. 124 min.

Torek, 2. maja

  • Sramota: TVS 1 ob 20.50

Slovenija, 2016. Režija: Boris Jurjaševič. Scenarij: Zdenko Kodrič. Igrata: Sandi Bradač, Vanja Lukšič. Igrano-dokumentarni film. 75 minut.

Leto 1974. Martin Uhernik z Gabrske gore pod Gorjanci naj bi bil vpleten v zločin, v umor soseda Jakoba Luzarja. Za sodelovanje pri umoru obdolžijo tudi njegovo ženo Ano. Med prestajanjem osemletne kazni družina razpade: žena umre, osem- in dvanajstletna otroka sta prepuščena drugim. Po tridesetih letih Martin Uhernik doživi katarzo: slovenska sodna oblast razveljavi sodbo, izrečeno leta 1975, Uhernik tako sodno dvorano zapusti z oprostilno sodbo, odškodnino in opravičilom pravosodnega ministra.

Boris Jurjaševič tridesetletno kalvarijo Martina Uhernika prikaže v igrano-dokumentarni obliki, k sodelovanju pa je povabil dolenjske amaterske igralce iz Dober dan teatra, Vesel teatra in Teatra Otočec.

Priporočamo še:

  • Ko letijo vrane: TVS 2 ob 17.25

Vikendova ocena: ★★★★

Le jour des corneilles. Koprodukcija, 2012. Režija: Jean-Christophe Dessaint. Glasovi: Primož Pirnat, Gašper Jarni, Alojz Svete, Vesna Pernarčič, Tomaž Gorkič. Animirani film. 96 min.
  • Liga prvakov: Kanal A ob 20.30

Real Madrid : Atletico Madrid

  • Jules in Jim: TVS 2 ob 22.25

Vikendova ocena: ★★★★★

Jules et Jim. Francija, 1962. Režija: François Truffaut. Igrajo: Jeanne Moreau, Oskar Werner, Henri Serre. Romantična drama. 105 min.

Sreda, 3. maja

  • Ljubezen je vse, kar potrebuješ: TVS 1 ob 20.05

Vikendova ocena: ★★★★

Den skaldede frisør. Koprodukcija, 2012. Režija: Susanne Bier. Igrajo: Trine Dyrholm, Pierce Brosnan, Kim Bodnia, Paprika Steen, Sebastian Jessen. Romantična komedija. 116 minut.

Frizerka Ida (Trine Dyrholm), ki je ravno končala zdravljenje raka, zaloti moža v postelji z neznanko. Tako na hčerino poroko v Italijo odpotuje sama. Na poti spozna očeta svojega bodočega zeta Philipa (Pierce Brosnan), a se večino časa prepirata. Ko prispeta v obmorsko vilo, se sproži nova kopica prepirov, med drugim med bodočima zakoncema - Idino hčerjo in Philipovim sinom. Potem prispe še mož z ljubico ...

Srčna romanca za odrasle, ki sicer ne premika žanrskih mej, a se jim dovolj spretno izogiba, da ostane ganljiva in zabavna.
Opozorilo: Mlajši otroci naj si program ogledajo s starši ali skrbniki.

Alternativa:

  • Rokomet: TVS 2 ob 20.50

Slovenija : Nemčija. Kvalifikacije za EP 2018.

  • Liga prvakov: Kanal A ob 20.30

Monaco : Juventus

Četrtek, 4. maja

  • Val: TVS 2 ob 22.00

Vikendova ocena: ★★★★

Bølgen. Norveška, 2015. Režija: Roar Uthaug. Igrajo: Kristoffer Joner, Ane Dahl Torp, Jonas Hoff Oftebro. Akcijski triler. 105 minut.

Na Norveškem je več kot tristo gora, katerih geološka struktura je nestabilna. Ena od takih, skozi katero se zajeda 800-metrska razpoka, stoji nad idiličnim fjordom v bližini kraja Geiranger. Geolog Kristian je tik pred tem, da zapusti svojo službo v geološki postaji, a prej še kolegom pove, da je zaznal sumljive premike v globini gore. A zaradi njegovega bližajočega se odhoda in turistične sezone, ki je na vrhuncu, nihče noče zbujati panike. A potem se gora odlomi ...

Čeprav proračun filma ne dosega ameriških filmov katastrofe, so specialni učinki spodobni, liki pa dovolj izdelani, da je gledalcu mar zanje.

Opozorilo: Film ni primeren za mlajše od 12 let.

Alernativa:

  • Liga Evropa: Kanal A ob 20.55

Manchester United : Celta Vigo

Petek, 5. maja

  • Moj sin: TVS 2 ob 20.05

Vikendova ocena: ★★★★

Un fils. Francija, 2014. Režija: Alain Berliner. Igrajo: Michèle Laroque, Philippe Lefebvre, Maxence Perrin. TV-drama. 96 minut.

Mathilde, mama treh otrok, je svetovalka in psihologinja v centru za načrtovanje starševstva. Je umirjena, premišljena in ponavadi zna najti prave besede za vsakogar. Potem pa k njej pride 16-letna Lea in pove, da je bila na zabavi posiljena. Mathildina prva misel je, da je treba obvestiti policijo. A potem ji Lea pove storilčevo ime: Florian – in Mathilde zaledeni kri v žilah. Bi storilec lahko bil njen 16-letni sin Florian?

Drama o kruti dilemi matere, ki je razpeta med soočenjem z resnico in skrbjo za sina, ne ponuja preprostih odgovorov in je zato še bolj pristna v svoji izvedbi.

Priporočamo še:

  • Pismo: TVS 1 ob 23.05

Vikendova ocena: ★★★★★

The Letter. ZDDA, 1940. Režija: William Wyler. Igrajo: Bette Davis, Herbert Marshall, James Stephenson. Kriminalka. 95 min.

  • Mali šef

Vikendova ocena: ★★★★

The Boss Baby. ZDA, 2017. Režija: Hendel Butoy in Tom McGrath. Glasovi: Primož Ekart, Uroš Maček, Štefan Kušar, Tjaša Železnik. Animirana komedija. 97 minut.

Kot je zadnje čase pogosto pri visokoproračunskih animiranih filmih, je tudi iz napovednika za Malega šefa težko ugotoviti, kateri starosti otrok je namenjen. Z glavnim junakom dojenčkom in fokusom zgodbe na sprejemanju novega člana družine film namiguje, da cilja na najmlajše. No, že prvih pet minut pokaže precej drugačno sliko. Glavni junak je namreč Tim, brat naslovnega dojenčka, ki ima zelo bujno domišljijo in ga film pogosto spremlja skozi njegove pustolovščine v fantazijskih svetovih. Film je tako zaradi hitrega preklapljanja med resničnostmi in obilico dialogov primeren za osnovnošolsko raven, številne zabavne in krasno vključene aluzije na slavne filmske scene pa bodo razveselile odrasle spremljevalce. Mali šef ponudi zanimivo, pogosto napeto zgodbo in obilico smeha in se le redko zateče v klišeje ali straniščni humor. No, z dojenčkom v glavni vlogi se temu pač ni mogoče povsem izogniti.

  • Velikanka

Vikendova ocena: ★★★★

Colossal. Španija/Kanada, 2016. Režija: Nacho Vigalondo. Igrajo: Anne Hathaway, Jason Sudeikis, Dan Stevens. ZF drama. 110 minut.

Mali šef ima morda res premalo določen napovednik, Velikanka pa zavajajočega. Po napovedniku bi lahko sklepali, da gre za odbito komedijo z ZF elementi, a nas na platnu pričaka bridka drama o pasteh alkoholizma in nezdravih razmerij s fantastičnimi elementi. Film ima tako več skupnega z dramo Ko ljubezni ni več, ki je na sporedu v Art kino mreži, predvsem v prikazu razumevanju ljubezni in prijateljstva skozi finančne pojme. Glavna junakinja Gloria je brezposelna alkoholičarka, ki se vrne v domače mesto, ko jo fant postavi pred vrata. Tam se začne družiti z nekdanjim sošolcem, ko se nenadoma spremeni svet, saj je Seul napadla ogromna pošast. A Gloriina groza se le še poveča, ko ugotovi, da je ta pošast ona. Režiser Nacho Vigalondo mojstrsko razkriva plast za plastjo zgodbe in vsakič ponudi drugačno dilemo in perspektivo. Anne Hathaway in Jason Sudeikis sta izjemna v glavnih vlogah te napete, zanimive in mestoma tragične zgodbe.

  • Frédéric Gros: Filozofija hoje

V času, ko se vse več piše in govori o užitkih in pomenu vztrajnostnega teka, nas Frédéric Gros, profesor filozofije na univerzi v Parizu, vrača k osnovi telesa in gibanja. To je hoja, najbolj naravno človekovo gibanje, za katerega človek, potem ko jo osvoji, ne potrebuje nobenega dodatnega treninga, nobene dodatne opreme, hkrati pa mu ta, kot nam v kratkih in k različnim dimenzijam hoje usmerjenih poglavij pokaže Gros, predstavlja prvovrstno priložnost za zlitje s samim seboj in svojim razmišljanjem. Gros v svoji knjigi, izvirno je izšla leta 2009, bila pa je prevedena v več jezikov, o hoji razmišlja iz različnih perspektiv, od preučevanja slavnih hodcev, kot so bili Kant, Nietzsche in Thoreau, prek njenih bolj metafizičnih dimenzij, tišini, samoti in elementarnosti, do njenih sodobnejših pojavnih oblik, kot so sprehodi po parkih, mestnih postopačih itn., s tem pa pokaže, da je sproščena hoja tista ključna telesna umetnost in človeško počelo. Hvalnica hoji in nešportnemu gibanju!

  • Raiven: Magenta

Po izidu prvenca in promocijskem koncertu minuli petek v ljubljanskem Foundusu lahko mirno zaključimo, da se za imenom Raiven ne skriva več le izjemna vokalistka in nosilka projekta, Sara Briški Cirman, ampak je to postal bend, ki zelo obeta. Njihov prvenec bi lahko opisali kot elektronski pop, v katerem se skriva veliko drum'n'bass glasbene podlage, čez katero se prelivajo prijetne, nalezljive melodije in mističen, nadvse čuten Sarin glas. Aktualen singel Sijaj bo zagotovo nova uspešnica zasedbe.

Sobota, 29. aprila

  • Repetitor: Pekarna, Maribor
  • Poltrona Express: Hangar bar, Izola
  • Sergej Čas: Kulturni center, Semič


Nedelja, 30. aprila

  • Poskočni muzikanti, Peter Lovšin, Tabu: Zalog pri Cerkljah
  • Parni Valjak: Na Logu, Tolmin


Ponedeljek, 1. maja

  • Siddharta & Big Foot Mama: Spring Break, Poreč, Hrvaška
  • Useless Theory Project!: ZOO, LJjubljana


Torek, 2. maja

  • Lilly Hates Roses: Prulček, Ljubljana


Sreda, 3. maja

  • Film na oko: Cankarjev dom, Kino Šiška, Pionirski dom, Kino Bežigrad

3. mednarodni filmski festival za mlade prinaša 45 izbranih filmov iz 29 držav sveta, trajal bo do 9. maja.

  • Wicked Nation!: ZOO, Ljubljana


Četrtek, 4. maja

  • Buh Blues Project: Prulček, Ljubljana
  • Martin Ramoveš band: Rdeča ostriga, Škofja Loka


Petek, 5. maja

  • Urška Majdič: Cankarjev dom, Ljubljana

Pevki se bodo na koncertu, poimenovanem Duša, ki ga ob obletnici smrti posveča pokojnemu očetu, pridružili številni glasbeni kolegi, kot so Billysi, Dominik Bagola, Rok Golob, Project Eternity idr.

  • Hamo & Tribute 2 Love, Ice on Fire, Joker Out: Vič stock, Ljubljana
  • Siddharta: Titov trg, Koper
  • Nikola Matošič trio, Luka Matić Trio in Jadranka Juras Jazz Kvintet: BTC, Ljubljana
  • Repetitor, Persons From Porlock, Olfamoštvo, Seine, Vj Dimension: Rdeča ostriga, Škofja Loka