Ta teden (3.–9. 6.) ne zamudite ...

Končuje se Ljubezen po domače, na glasbenih odrih pa zvečer Oliver & Gibonni, Descendents, Klemen Klemen, RecycleMan in Zlatko ...

Objavljeno
02. junij 2017 13.32
M. K.
M. K.

SOBOTA, 3. junija

  • UEFA liga prvakov: Juventus - Real Madrid: Pop TV ob 20.00

Prenos finala lige prvakov v nogometu. VB, 2017.

Cardiff v Walesu bo letos gostil finale najbolj elitnega nogometnega klubskega tekmovanja, pomerila pa se bosta lanski finalist (in zmagovalec) Real Madrid in predlanski finalist (in poraženec) Juventus. Klub iz Torina je imel te dni svojo tiskovno konferenco, na kateri je njihov trener Massimiliano Allegri izjavil, da so Španci »brez dvoma favoriti v finalu«, a da imajo tudi oni svoje adute v Bonucciju, Chielliniju in Buffonu. Prav slednji si verjetno lovoriko še posebej želi, saj je edina, ki v njegovi iztekajoči se karieri še manjka. Če bi mu uspelo, bi bil z 39 leti najstarejši zmagovalec lige prvakov.Kar zadeva igralce, se zdi, da za Real zaradi zlomljenih reber ne bo igral Pepe, medtem ko sta Sami Khedira in Mario Mandžukić dovolj zdrava, da bosta nastopila za Juventus.

Priporočamo še:

  • Evropa: Kino ob 20.00

Vikendova ocena: ★★★★

Europa Report. ZDA, 2013. Režija: Sebastian Cordero. Igrajo: Sharlto Copley, Michael Nyqvist, Christian Camargo. ZF triler. 90 min.

Na Evropi, eni od Jupitrovih lun, naj bi obstajali dokazi o življenju tujih organizmov znotraj našega solarnega sistema. Ko potrdijo sum, da se pod ledeno površino lune Evropa nahaja ocean, v vesolje pošljejo posadko šestih astronavtov. A člani odprave si niti ne predstavljajo, kakšno odkritje jih čaka v vesolju.

NEDELJA, 4. junija

  • Modna hiša Velvet: TVS 1 ob 20.00

Velvet. Španija, 2014. 2. sezona. 1/13. Igrajo: Paula Echevarría, Miguel Ángel Silvestre, Aitana Sánchez-Gijón, Pepe Sacristán. Nadaljevanka.

V prvi sezoni so gledalci že lahko spoznali dogajanje v madridski modni hiši Velvet, osrednji zaplet pa je tako ali tako znan že iz pravljic: Albert, bogati dedič modne hiše, je že od najstniških let zaljubljen v lepo šiviljo Ano, ona mu ljubezen vrača, a če želi on rešiti zadolženo družinsko podjetje, se mora poročiti z drugo. On je vso prvo sezono kolebal, ona ga je čakala, a na koncu je vseeno prišlo do poroke - seveda ne njune, ampak poroke med njim in bogato Cristino. V prvi epizodi druge sezone se Alberto in Cristina vrneta z medenih tednov v Rimu. Alberta doma pričakajo s slabimi novicami. Če hočejo rešiti Velvet, morajo začeti izdelovati uniforme za stevardese. Na pomoč priskoči Ana, ki se že videva z novim srčnim izbrancem, pilotom Carlosom.

Priporočamo še:

  • Na žaru - Jonas Žnidaršič: Pop TV ob 20.00

Slovenija, 2017. Voditelj: Lado Bizovičar. Humoristična oddaja.

Na vročem stolu je moral Jonas poslušati, s čim ga nameravajo začiniti Jure Godler, Desa Muck, Boštjan Gorenc - Pižama, Boštjan Romih, Miša Molk, Jože Robežnik, Dejan Zavec in Rado Mulej. Slišal je kar nekaj krepkih na svoj račun, med drugim tudi to, zakaj na zmenku pred leti ni poljubil Miše Molk, zakaj mu je bila všeč Desa Muck in kako se ga je brez pesti lotil Dejan Zavec.

  • Biserni gumb: TVS 1 ob 22.45

El botón de nácar. Koprodukcija, 2015. Režija: Patricio Guzmán. Dokumentarni film. 82 min.

Čilenci, ki se ponašajo s kar 4000 kilometrov dolgo obalo, se skrivnostno izogibajo morja. Nekoč so na skrajnem jugu države, ob veličastni vodi, ki obliva gore, ledenike in vulkane, živela nomadska plemena, ki niso poznala besede bog. Verjela so, da ljudje po smrti postanejo zvezde, in znala so preživeti v najbolj neizprosnih razmerah.

PONEDELJEK, 5. junija

  • Prometej: Kanal A ob 21.00

Vikendova ocena: ★★★★

Prometheus. ZDA, 2012. Režija: Ridley Scott. Igrajo: Noomi Rapace, Michael Fassbender, Charlize Theron, Idris Elba. ZF film. 124 minut.

Medtem ko je v kino prihrumel novi Osmi potnik v režiji Ridleyja Scotta, s podnaslovom Zaveza, se na TV lahko poglobimo v predzgodbo Scottovega izvirnega Osmega potnika (1979), ki še danes ostaja ena največjih ZF mojstrovin. Konec 21. stoletja: znanstvenika Elizabeth (Rapace) in Charlie zaradi jamskih risb in zvezdnih zemljevidov odkrijeta morebitni izvor človeštva. Korporacija Weyland financira odpravo v vesolje pod poveljstvom Meredith Vickers (Theron) in kapitana Janeka (Elba). Med potovanjem jih za dve leti spravijo v hibernacijo, ki jo nadzoruje android David (Fassbender). A ko se zbudijo, jih pričaka grožnja. Ambiciozen film, ki se ponaša z vizualno grandioznostjo, a žal ne odgovori ravno na velika vprašanja, ki jih sam postavlja.

Priporočamo še:

  • Preživetje: Planet TV ob 20.05

Vikendova ocena: ★★★★

The Grey. ZDA, 2011. Režija: Joe Carnahan. Igrajo: Liam Neeson, Dermot Mulroney, Frank Grillo. Pustolovska drama. 117 min.

Skupina naftnih delavcev se na Aljaski vkrca na letalo proti domu, toda kmalu po vzletu jih zajame nevihta in letalo strmoglavi sredi aljaške tundre v bližini volčjega brloga. Med preživelimi je tudi John Ottway, ki je pred nesrečo razmišljal o samomoru.

TOREK, 6. junija

  • Od kapitala do kapitala: Države v času NSK: TVS 1 ob 20.55

Slovenija, 2017. Režija: Igor Zupe. Scenarij: Igor Zupe, Polona Balantič. Dokumentarni film. 50 minut.

Dokumentarni film je nastajal vzporedno z razstavo Moderne galerije o skupinah, ki so se leta 1984 povezale pod imenom Neue Sloweniche Kunst. Leta 1987 je skupina Novi kolektivizem razburila tedanjo politično oblast s plakatom, ki je povzročil ukinitev štafete mladosti. Plakatna afera pa je potrdila realno moč umetnosti in ostrino skupin kolektiva Neue Slowenische Kunst. Leta 1992 so skupine z vzpostavitvijo ambasade NSK v Moskvi napovedale ustanovitev globalne umetniške države NSK v času. Skozi projekte in anekdote film beleži ključne trenutke zgodbe o NSK od nastanka pa vse do Moskve. Ruski sopotniki kolektiva med drugim odkrito priznajo, da se je prav v ambasadi NSK v Moskvi rodila sodobna ruska umetniška scena.

Priporočamo še:

  • Avtomat 
za zasvajanje: TVS 2 ob 20.00

The Addiction Machine. Avstralija, 2015. Dokumentarna oddaja.

Igralni avtomati so goljufivi, ljudi zasvojijo, srečujemo jih na vsakem koraku. V oddaji nam izdelovalci avtomatov prvič razkrijejo, kako programirajo naprave, da bi nas zasvojile. Ljudje vržejo v igralne avtomate 12 milijard dolarjev letno. Poleg nevroznanstvenikov, antropologov in teoretikov iger bodo v oddaji spregovorile tudi žrtve avtomatov.

  • Invazija tretjih bitij: TVS 2 ob 22.30

Vikendova ocena: ★★★★★

Invasion of the Body Snatchers. ZDA, 1956. Režija: Don Siegel. Igrajo: Kevin McCarthy, Dana Wynter, Larry Gates. ZF-grozljivka. 80 min.

SREDA, 7. junija

  • Krematorij: TVS 1 ob 20.05

Vikendova ocena: ★★★★

Masaan. Indija, 2015. Režija: Neeraj Ghaywan. Igrajo: Richa Chadha, Vicky Kaushal, Sanjay Mishra, Shweta Tripathi. Drama. 109 minut.

Na bregovih Gangesa se odvijata dve na videz nepovezani zgodbi. Devi je mlado dekle, ki se z nekim fantom prvič preda spolnosti, ko v njuno hotelsko sobo plane »moralna policija«. Fant pobegne v kopalnico in naredi samomor, Devijinega očeta pa policijski inšpektor začne izsiljevati za podkupnino. Medtem se Deepak, fant iz nižje kaste, čigar družina se preživlja z delom v krematorijih na prostem, zagleda v dekle iz višje kaste ...

Film o ljudeh, ujetih v spone razredne in spolne neenakosti, o kulturi, ki je globoko povezana z reko, ob kateri se odvija življenje, je zelo barvit prvenec, ki ga ni težko gledati.

Priporočamo še:

  • Od blizu: dr. Renata Salecl: TVS 2 ob 21.25

Slovenija, 2017. Vodi: Vesna Milek. Pogovorna oddaja.

Dr. Renata Salecl je filozofinja, sociologinja, zaposlena na Inštitutu za kriminologijo pri Pravni fakulteti v Ljubljani. Kot gostujoča profesorica predava na mnogih uglednih univerzah po svetu. V svoji zadnji knjigi z naslovom Tek na mestu analizira, kako ideologija neoliberalizma spreminja naša življenja, povečuje naše strahove, tesnobe, in obsesije.

ČETRTEK, 8. junija

  • MasterChef Slovenija - Finale: Pop TV ob 21.00

Slovenija, 2017. Sodniki: Alma Rekić, Luka Jezeršek, Karim Merdjadi. Kuharski resničnostni šov.

V zadnji teden tretje sezone slovenskega MasterChefa so se uvrstili Sara Rutar, Elvis Kudić in Salome, v velikem finalu pa se bosta pomerila dva najboljša. Tako kot v drugi sezoni so se tudi letos odločili, da 16 mest v šovu razdelijo med tiste, ki so se na šov prijavili, in znane obraze slovenske scene, ki so jih povabili k sodelovanju. Za razliko od druge sezone pa so se tokrat znani obrazi bolje odrezali, saj so bili kar trije v zadnji peterici.Sodniki obljubljajo, da bo to najzahtevnejše finale doslej. Tekmovalca bosta kuhala v treh krogih, v zadnjem krogu pa bosta pripravljala markantno sladico Alme Rekić, ki bo finalista skoraj spravila na kolena. Kdo bo postal novi prejemnik naziva MasteChef Slovenije?

Priporočamo še:

  • Biti oče: TVS 2 ob 21.30

Vikendova ocena: ★★★★

Soshite chichi ni naru. Japonska, 2013. Režija: Hirokazu Koreeda. Igrajo: Masaharu Fukuyama, Machiko Ono. Drama. 121 min.

Ryota je arhitekt, ki si je vse, kar ima, prislužil z garanjem in je prepričan, da mu prav nič ne bo preprečilo poti do popolnega življenja. Nato pa z ženo Midori iz bolnišnice prejmeta klic: njun 6-letni sin ni njun sin, v porodnišnici so ga namreč zamenjali.

PETEK, 9. junija

  • Ljubezen po domače: Pop TV ob 21.00

Slovenija, 2017. Voditeljica: Tanja Postružnik Koren. Resničnostni šov.

Po številnih ljubezenskih izkušnjah se udeleženci šova selijo na posestvo ljubezni, kjer se vsi vnovič srečajo. Od prve oddaje se je zgodilo veliko in marsikaj je treba razčistiti in obelodaniti. V zadnji oddaji tako gledalce čakajo zaključki, analize, povzetki in seveda odgovori na najpomembnejša vprašanja: koga je zadela ljubezen, kdo je našel dušo dvojčico in kateri par namerava zaživeti skupaj?»Najbolj prisrčno se mi zdi, da je finalna oddaja hkrati tudi zabava vseh sodelujočih in zahvala vsem, ki so s svojo pristnostjo prispevali k uspehu oddaje. Zabave so se udeležili vsi, in to je zame največja pohvala,« je povedala voditeljica šova Tanja Postružnik Koren.

Priporočamo še:

  • Zrcalce, zrcalce: Planet TV ob 22.20

Vikendova ocena: ★★★★

Mirror Mirror. ZDA, 2012. Režija: Tarsem Singh. Igrajo: Julia Roberts, Lily Collins, Armie Hammer, Nathan Lane. Fantazijski film. 106 min.

Priredba pravljice o Sneguljčici in sedmih palčkih prikazuje mlado črnolaso lepotico Sneguljčico, ki jo zlobna mačeha zaklene v domačo palačo. Ko palačo obišče postavni princ Alcott, ki bi ga zlobna kraljica rada osvojila, se takoj zaljubi v Sneguljčico.

  • Krvavi prestol: TVS 1 ob 23.05

Vikendova ocena: ★★★★★

Kumonosu-jô. Japonska, 1957. Režija: Akira Kurosawa. Igrajo: Toshirô Mifune, Minoru Chiaki, Isuzu Yamada. Drama. 110 min.

  • Pirati s Karibov: Salazarjevo maščevanje

Vikendova ocena: ★★

Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales/Salazar's Revenge. ZDA, 2017. Režija: Joachim Rønning and Espen Sandberg. Igrajo: Igrajo: Johnny Depp, Javier Bardem, Kaya Scodelario. Pustolovščina. 129 minut. 2D ali 3D: 3D.

Peto nadaljevanje Piratov s Karibov se začne zelo obetavno, s huronsko smešno burleskno sceno. Ta vključuje poskus »kraje« banke in eno najboljših komičnih predstav Johnnyja Deppa, pravi poklon filmom Busterja Keatona in Jackieja Chana. Žal ta scena postavi previsoke standarde in od približno 15. minute naprej je le še peščica podobnih trenutkov, medtem ko je osrednji fokus filma na prepletajočih se zgodbah dveh mladih, ki se zaljubljata, medtem ko iščeta vsak svojega očeta. Njuna zgodba skuša posnemati tisto o Elizabeth Swann in Willu Turnerju, likih, ki sta jih v prvih treh filmih upodobila Keira Knightley in Orlando Bloom. Žal sta novinca preveč medla, predvsem pa zaradi potrebe po večjem poudarku na Deppovem Sparrowu nimata dovolj časa v ospredju, da bi lahko razvili njuna lika. Še slabše jo odneseta oskarjevca Geoffrey Rush in Javier Bardem v stranskih vlogah, ki tako zasijeta v kratki skupni sceni, da bi gledalci raje gledali film o njima. To je tudi glavna težava tega filma: stranskim zgodbam, ki bi lahko bile zanimive, nameni premalo časa in fokusa, medtem ko paradiranje Johnnyja Deppa, ki je zmeraj v ospredju, nima nobene teže. Jack Sparrow je pač lik, ki se ne razvije in najbolje deluje kot komičen element v bolj dramatični zgodbi. Te pa v filmu ni.

  • Služkinja

Vikendova ocena: ★★★★

Ah-ga-ssi. Južna Koreja, 2015. Režija: Park Chan-wook. Igrajo: Kim Min-hee, Kim Tae-ri. Triler. 144 minut.

Režiser nepozabnega trilerja Stari se vrača s še eno patološko zapleteno kriminalko, v kateri mlada sleparka postane služkinja bogate dedinje, da bi jo spravila v past, a v ozadju se razvija več kot le umazana igra. Z erotiko nabite scene se prelivajo med zloveščimi nakanami in junaško zgodbo o odrešitvi izpod šovinističnih spon.

  • Ivo in Slavko Goldstein: Tito

Vikendova ocena: ★★★★★

Ne glede na to, da je od smrti Josipa Broza Tita (1982-1980) preteklo že skoraj štiri desetletja, gre za legendo, ki noče in noče umreti. Komunist, stalinist in diktator, ki je v državi, ki jo je vodil, hotel uvesti nekatere prvine liberalizma, celo demokracije, bonvivan, ki se je družil z nekaterimi največjimi svetovnimi osebnostmi svojega časa, za nekatere celo plejboj z mnogimi skrivnostmi v zvezi z njegovimi ženskami, karizmatični voditelj, zaradi katerega do njegove smrti niso začeli z resnimi reformami v že precej obubožani Jugoslaviji, je samo nekaj od oznak, ki jih Tito, skupaj s knjižnimi biografijami, še vedno prejema in še naprej buri duhove. Tudi slovenski prevod najobsežnejše sodobne biografije o Titu (po tistih, ki jih je napisal Vladimir Dedijer), ki sta jo napisala hrvaška zgodovinarja in kronološko pokriva njegovo življenje ter v epilogu »dobo brez Tita«, je prejšnji teden izšla ravno na dan mladosti - nekdaj dan, ko se je z zaključkom štafete praznoval njegov rojstni dan. Ultimativna biografija za vse, ki jim je Tito tako ali drugače zaznamoval del življenja.

  • Sandra Erpe: Sinonim za mojo mladost

23-letni pevki iz Straže pri Novem mestu, sicer študentki primerjalne književnosti, pravijo nov up slovenskega popa. Ima prodoren glas, sama piše glasbo in poetična besedila, v živo igra tudi akustično kitaro, trenutno pa stavi na skladbo Tropski dež.

SOBOTA, 3. junija

  • Pat Metheny: Cankarjev dom, Ljubljana

Eden najbolj milozvočnih kitaristov vseh časov se v Ljubljano spet vrača z ekipo, ki preprosto ne more razočarati. Gotovo upravičeno pričakujemo eno jazzovskih poslastic leta.

  • Kingston: Life, Domžale
  • Kings Of Leon, Silbermond, The Dead Daisies idr.: Rock in Vienna: Donauinsel, Dunaj
  • Bruno Mars: Stadthalle, Dunaj


TOREK, 6. junija

  • Green Day, Rancid: Arena Stožice, Ljubljana

SREDA, 7. junija

  • Vesna: Križanke, Ljubljana - NAPOVEDANA PREMIERA JE ZARADI SLABEGA VREMENA PRESTAVLJENA NA 12. JUNIJA

Novi muzikal bo otvoril letošnji Festival Ljubljana, v barvni različici Vesne bodo zapeli in zaigrali Flora Ema Lotrič, Robert Korošec, Klemen Bunderla, Nuša Derenda ...

  • Eddie Luis & Die Gnadenlosen XL: Slamič, Ljubljana
  • Ministry: Tvornica kulture, Zagreb


ČETRTEK, 8. junija

  • Vita Mavrič: Cankarjev dom, Ljubljana

  • Godibodi: Celica, Ljubljana

Na letošnjem festivalu, ki bo na vrtu hostla na Metelkovi potekal do 10. junija, se bodo predstavili Brest, Taša, Mistermarsh, Lamai, Tretji Kanu, Bort Ross idr.

  • Orkester Slovenske vojske: Kongresni trg, Ljubljana

Vojaškemu big bandu se bosta kot gosta pridružila makedonski kitarist Vlatko Stefanovski in ljubljanski pevec Grega Skočir.


PETEK, 9. junija

  • Oliver & Gibonni: Arena Stožice, Ljubljana
  • Descendents: Cvetličarna, Ljubljana
  • Klemen Klemen, RecycleMan in Zlatko: Grad, Slovenj Gradec
  • Šukar: Zlati zob, Ljubljana
  • Jan Plestenjak: Letni oder, Ruše
  • Big Foot Mama: Kolektivc, Novo mesto
  • Gianni Rijavec 
in godalni kvartet: Štanjel - Grajsko dvorišče