Ta teden (6.–12. 5.) ne zamudite ...

Na TV mešanica francoske drame in komedije o varanju v srednjih letih z odlično Isabelle Huppert.

Objavljeno
05. maj 2017 12.53
M. K.
M. K.


Sobota, 6. maja

  • Medzvezdje: Kino ob 20.00

Vikendova ocena: ★★★★

Interstellar. ZDA/VB, 2014. Režija: Christopher Nolan. Igrajo: Matthew McConaughey, Anne Hathaway, Jessica Chastain. ZF film. 169 minut

Zemlja je energetsko izčrpana in ko znanstveniki v vesolju odkrijejo črvino, organizirajo medzvezdno popotovanje, da bi našli planet, ki bi ga lahko naselili. A čas v črvini teče drugače in pilot vesoljske ladje, vdovec Cooper, se mora odločiti, ali je za morebitno rešitev človeštva pripravljen zapustiti svoje otroke.

Spektakularna fotografija, nelinearna zgodba in ambiciozen poskus meditacije o vesolju in čustvih deluje vrhunsko na praktično vseh ravneh, razen pri karakterizacijah, ki osta
nejo nekoliko površne.

Priporočamo še:

  • Hokej na ledu: Šport TV ob 12.10

Slovenija : Švica
Prva tekma Slovenije na svetovnem prvenstvu elitne divizije.

  • Hiša na pečini: Pop TV ob 23.05

Vikendova ocena: ★★★★

Life as a House. ZDA, 2001. Režija: Irwin Winkler. Igrajo: Kevin Kline, Hayden Christensen, Kristin Scott Thomas, Jena Malone. Drama. 125 min.
Po diagnozi neozdravljivega raka se George odloči zgraditi svojo sanjsko hišo in se zbližati s sinom.

  • Križev pot: TVS 1 ob 23.20

Vikendova ocena: ★★★★

Kreuzweg. Nemčija, 2014. Režija: Dietrich Brüggemann. Igrajo: Lea van Acken, Franziska Weisz, Florian Stetter, Lucie Aron. Drama. 110 min.
Pretresljiv film o pasteh fanatičnega dogmatizma.

Nedelja, 7. maja

  • Mesto, ki kljubuje: TVS 2 ob 15.15

Slovenija, 2016. Režija: Tadej Čater. Dokumentarni film.

Središče dokumentarca celjski mladinski klub KLjUB, ki je svoja vrata odprl davnega leta 1965 in jih dokončno zaprl leta 2005. Tako je spadal med najdlje delujoče mladinske klube v Sloveniji. Po zaprtju kluba se je dogajanje preselilo v celjsko umetniško četrt in galerijo AQ, kjer so o KLjUBu ob deseti obletnici zaprtja pripravili razstavo. A zgodba filma ne govori le o klubu in se ne konča z letom 2005. Film s svojimi izsledki sega tudi širše v socialni in kulturnozgodovinski prostor mesta Celje.
Avtor filma Tadej Čater nam je povedal, da je bil v vsej zgodovini kluba prav on edini obiskovalec, ki je dobil enoletno prepoved vstopa, in sicer zaradi nevšečnosti, ki jih je tam počel z drugimi pankerji.

Priporočamo še:

  • Hokej na ledu: Šport TV ob 12.10

Slovenija : Kanada

  • Moja hči Ana Frank: TVS 2 ob 22.50

Vikendova ocena: ★★★★

Meine Tochter Anne Frank. Nemčija, 2015. Režija: Raymond Ley. Igrajo: Peter Cieslinski, Mala Emde, Rosalie Ernst. TV-drama. 90 minut.
Igrano-dokumentarni film o verjetno najbolj znanem judovskem dekletu druge svetovne vojne temelji na njenem dnevniku in na intervjujih z njenimi preživelimi sošolci.

Ponedeljek, 8. maja

  • Lahko sem srce: TVS 2 ob 21.05

Slovenija, 2017. Režija: Urška Žnidaršič. Voditeljica: Karin Sabatin. Dobrodelna prireditev za osebe s posebnimi potrebami.

Gre za posnetek prireditve, ki je bila 5. maja v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma, a bo klicni center, kamor bodo gledalci lahko klicali in donirali sredstva, in od koder se bo javljala Bernarda Žarn z gosti, potekal v živo.

Na prireditvi, ki jo organizirajo Zveza sožitje, Zveza sonček in Društvo Downov sindrom Slovenija, so glasbene nastope prepletali z zgodbami in dosežki ljudi z motnjami v razvoju, ki bogatijo in nagovarjajo družbo kot celoto. Nastopili bodo Simfonični orkester in zbor glasbene šole Novo mesto z dirigentom Mirom Sajetom, skupina Tabu, Urška Majdič, Bort Ross in Lamai, Katrinas, King Foo, skupina Ajfer, Andraž Hribar, Aleksandra Josić, Anika Horvat, plesalca na invalidskih vozičkih in drugi.

Priporočamo še:

  • Streli v Karolini: Fox Crime ob 22.00

Shots Fired. ZDA, 2017. 1. sezona. 1/10. Igrajo: Sanaa Lathan, Stephan James, Helen Hunt, Richard Dreyfuss. Nadaljevanka.
Nova serija o nevarnih posledicah dveh rasno podžganih strelskih obračunov v južnjaškem mestecu. Ko se glavna preiskovalca začneta poglabljati v primera, posumita v prikrivanje, v katerega bi lahko bili vpleteni najvplivnejši ljudje v državi.

Torek 9. maja

  • Pesem Evrovizije 2017: TVS 2 ob 20.55

Ukrajina, 2017. Komentira: Andrej Hofer. Prenos prvega predizbora iz Kijeva.

Letos izbor gosti Ukrajina, tja je evrovizijsko karavano popeljala Jamala s pesmijo 1944. Slovenijo letos predstavlja Omar Naber, ki je na izboru za Pesem Evrovizije že nastopil leta 2005, prav tako v Kijevu. V prvem predizboru bo s pesmijo On My Way nastopil kot predzadnji, ob njem se bodo za preboj v finale potegovali še predstavniki Švedske, Gruzije, Avstralije, Albanije, Belgije, Črne gore, Finske, Azerbajdžana, Portugalske, Grčije, Poljske, Moldavije, Islandije, Češke, Cipra, Armenije in Latvije.

Deset najboljših iz prvega in drugega predizbora se bo predstavilo še enkrat v sobotnem finalu, kjer jih poleg Ukrajine čakajo še Francija, Italija, Nemčija, Španija in Velika Britanija.

Priporočamo še:

  • Hokej na ledu: Šport TV ob 16.10

Slovenija : Norveška

  • Liga prvakov: Kanal A ob 20.30

Atletico Madrid : Real Madrid
Polfinale. Povratna tekma. Prva tekma se je končala s 3 : 0 za Real.

  • Dobrodošli v Begunistanu: TVS 1 ob 20.50

Welcome to Refugeestan. Koprodukcija, 2016. Režija: Anne Poiret. Dokumentarni film. 71 min.
UNHCR ureja taborišča, ki dajejo zavetje več kot 16 milijonom beguncev po vsem svetu. Ustvarili so navidezno državo, ki je tako velika kot Nizozemska. Kako vodijo taborišča in kako izučijo svoje predstavnike? Kako lahko zadostijo potrebam tisočih novih beguncev, ki prispejo vsak dan?

Sreda, 10. maja

  • Ljubezen je v zraku: TVS 1 ob 20.05

Vikendova ocena: ★★★

Amour & turbulences. Francija, 2013. Režija: Alexandre Castagnetti. Igrajo: Ludivine Sagnier, Nicolas Bedos, Jonathan Cohen. Romantična komedija. 96 minut.

Nepoboljšljivi ženskar Antoine, ki se namerava v Parizu udeležiti razgovora za novo službo, na letalu iz New Yorka po naključju dobi sedež poleg nekdanjega dekleta, umetnice Julie. Glede na nesrečne okoliščine, v katerih sta prekinila razmerje, se sedem ur, ki naj bi jih preživela skupaj na letalu, zdi pravo mučenje, toda ker sedita skupaj, Antoinu in Julie ne preostane drugega, kot da se zapleteta v pogovor.

Zgodba, ki je posneta s precej več sarkazma, kot smo ga vajeni od ameriških romanc, je sicer privlečena za lase, a simpatična glavna igralca film vseeno naredita gledljiv.

Priporočamo še:

  • Hokej na ledu: Šport TV ob 20.10

Slovenija : Finska

  • Liga prvakov: Kanal A ob 20.30

Juventus : Monaco
Polfinale. Povratna tekma. Prva tekma se je končala s 0 : 2 za Juventus.

  • Od blizu: Josipa Lisac: TVS 2 ob 21.05


Četrtek, 11. maja

  • Locke: TVS 2 ob 23.10

Vikendova ocena: ★★★★

Locke. VB/ZDA, 2013. Režija: Steven Knight. Igra: Tom Hardy. Glasovi: Olivia Colman, Ruth Wilson, Andrew Scott. Drama/triler. 85 minut.

Ivan Locke je gradbenik, ki dobi največji projekt svoje kariere: gradnjo prestižne stavbe v Birminghamu, kjer ga naslednji dan čaka zelo pomembno ulivanje betona. A ko sede v avto, da bi se odpeljal domov, k ženi in otrokoma, prejme telefonski klic in namesto proti domu zapelje na avtocesto proti Londonu.

Film, v katerem je uro in pol na zaslonu le en sam igralec, Tom Hardy, morda zveni monotono, a je daleč od tega. Brez trikov, brez skokov v preteklost, brez konteksta: samo z glasom nas režiser in Hardy popeljeta na pot, ki je klavstrofobično napeta in čustveno pretresljiva hkrati. Priporočamo.

Priporočamo še:

  • Liga Evropa: Kanal A ob 20.55

Manchester United : Celta Vigo
Polfinale. Povratna tekma. Prva tekma se je končala s 0 : 1 za Manchester.

  • Pesem Evrovizije 2017: TVS 2 ob 21.00

Prenos drugega predizbora iz Kijeva.

Petek, 12. maja

  • Pariške skušnjave: TVS 2 ob 20.05

Vikendova ocena: ★★★★

La ritournelle. Francija, 2014. Režija: Marc Fitoussi. Igrajo: Isabelle Huppert, Jean-Pierre Darroussin, Michael Nyqvist. Komedija/drama. 98 minut

Brigitte (Isabelle Huppert) je poročena z živinorejcem Xavierjem (Jean-Pierre Darroussin), s katerim živita na francoskem podeželju. Zmeraj sta se dobro razumela, toda ko so otroci odrasli in zapustili dom, se je vanj vselila praznina. Na zabavi pri sosedih Brigitte spozna mladeniča iz Pariza, ki ji odkrito laska in ona ne more pozabiti nanj. Odloči se, da ga bo poiskala in se pod pretvezo pregleda pri dermatologu odpravi v Pariz ...

Sladko-grenka melodrama o nezvestobi in krizi srednjih let, posneta v francoski maniri, izstopa predvsem po res dobri igri obeh protagonistov.

Priporočamo še:

  • Hokej na ledu: Šport TV ob 16.10

Slovenija : Češka

  • V mreži

Vikendova ocena: ★★★

The Circle. ZDA/koprodukcija, 2017. Režija: James Ponsoldt. Igrajo: Emma Watson, Karen Gillan, Tom Hanks, Patton Oswalt, John Boyega. Drama/triler. 109 minut.

V mreži je distopična drama, ki nekatere sodobne družbene trende razvije v strašljiv absurd, kar je zanimiv družbeni eksperiment, vendar za to žrtvuje razvoj zgodbe in junakov. Film je tako mestoma dolgočasen, drugje pa naivno neprepričljiv. Glavna junakinja Mae (Emma Watson) dobi delo v klicnem centru podjetja, ki razvija družabno omrežje, nekaj podobnega Facebooku. Prikaz obsesivne vključenosti v podjetje, ki pravzaprav bolj spominja na kult, ima realistične korenine, a je preveč parodiran, da bi bil prepričljiv. Serija Silicijeva dolina se tukaj denimo bolje odreže.

Mae vse bolj aktivno sodeluje v podjetju in postane celo njegov obraz, ko ponudi spremljanje svojega življenja v živo prek miniaturnih kamer. K temu cilju jo vodita tudi direktorja podjetja, tako da gledalci izgubimo občutek, da je Mae oseba s svojimi željami in cilji, predvsem, ker je neprepričljiva kot nekakšna naključna medijska vlačuga. Zaključek odpelje zgodbo v na videz logičen razvoj, ki pa je zaradi nedodelanih likov in pretirane zagnanosti po moralnem sporočilu preveč fantastičen, da bi prepričal. Sploh, ker je podobno temo bolje obdelala britanska serija Črno zrcalo. Ideje za filmom imajo sicer veliko potenciala za začetek družbenega dialoga, izvedba pa za uspavanje.

  • Neznanka

Vikendova ocena: ★★★★

La Fille inconnue. Belgija/Francija, 2016. Režija: Jean-Pierre Dardenne in Luc Dardenne Igrajo: Adèle Haenel, Olivier Bonnaud, Jérémie Renier. Kriminalna drama. 107 minut.

Nova drama bratov Dardenne, večkratnih zmagovalcev v Cannesu, je zgrajena kot kriminalka. Zdravnica ne odpre vrat ordinacije, ko pozvoni neznanka na cesti, saj je že konec delovnika, a naslednje jutro doživi šok, ko ugotovi, da so to dekle našli mrtvo v bližini. Tako se loti detektivskega raziskovanja, kar gledalcu ponudi vpogled v socialno ogrožene družine delavcev in imigrantov, ki jih zdravi in med katerimi skuša odkriti ime dekleta, da bi lahko obvestila njeno družino ali pa jo vsaj pokopala. Film je dobro zgrajen, odlično odigran in niti za trenutek ni nezanimiv, vendar vseeno ne doseže nekaterih prejšnjih mojstrovin slavnih bratov.

  • Janko Ferk: Parenzana

V slovenščini premoremo že kar nekaj kolesarskih vodnikov, vendar pa je Parenzana, ki je izšla v ravno pravem, spomladanskem času, ko je kolesarjenje po Istri najlepše, nekaj posebnega, saj nas na svojo pot popelje povsem v popotnem slogu. Vodnik kolesarje odpelje po trasi železniške proge, ki se je, tudi z namenom gospodarske aktivacije Istre, začela graditi ob koncu devetnajstega stoletja, obratovala pa je od leta 1902 do leta 1935. Proga je nekdaj potekala čez sedanje tri države, od Trsta do Poreča, že nekaj časa pa po njej poteka enkratna panoramska kolesarska pot, dolga dobrih 120 kilometrov. Kolesarski vodnik po tej turi popotniškemu kolesarju tako postreže z vsemi informacijami, kako se lotiti te relacijske vožnje in kaj vse je radovednežu ob poti na voljo za ogled. Začinjen z dovolj zgodovinskega duha, opremljen z izvrstnimi in vsebinsko domišljenimi fotografijami (detajlov ob poti) ter z uporabnimi zemljevidi, vodnik Parenzana kar kliče na kolesarsko pot.

  • Parni valjak: Antologija

Ena najuspešnejših hrvaških skupin vseh časov je naposled izdala četverni cede s kar 64 skladbami, ki zajemajo celotno 42-letno zgodovino. Skladbe so porazdeljene v štiri tematske sklope: Baladerstvo (Jesen u meni ...), Iskoraci (Samo ti ...), Rockologija (U prolazu, Ugasi me ...) in Popistika (Prokleta nedelja, Uhvati ritam ...).

Sobota, 6. maja

  • Alya, Kongresni trg, Ljubljana
  • Raiven, KGB, Maribor
  • Hamo & Tribute 2 Love, Lokalpatriot, Novo mesto
  • Tomi Purich trio, Metropol, Celje
  • Koala Voice, Cmak, Cerkno
  • Dream Theater, Arena Alpe Adria Lignano Sabbiadoro, Udine Italija

Nedelja, 7. maja

  • Pablo Francisco, Dvorana Tivoli

Ameriški komik, ki je zaslovel z oponašanjem zvezdnikov, se bo na kratki evropski turneji ustavil v Sloveniji.

  • Neofonia, Klub Cankarjevega doma, Ljubljana
  • Goblini, Hangar, Izola

Ponedeljek, 8. maja

  • Sounds of Slovenia, Dvorana Sv. Frančiška Asiškega, Koper

Torek 9. maja

  • Svetlana Makarovič z gosti, SiTi teater, Ljubljana

Svetlana pripravlja koncert v dveh delih, v prvem boste slišali balade, v drugem pa šansone.

  • Hamo & Tribute 2 Love, Štuk Maribor
  • Laibach, KD Vatroslav Lisinski, Zagreb

Sreda, 10. maja

  • Perpetuum Jazzile, Gospodarsko razstavišče, Ljubljana
  • Salif Keita, Cankarjev dom, Ljubljana

  • Kukushai, Kino Šiška, Ljubljana
  • Teo Collori in Momento cigano, Slamič, Ljubljana

Četrtek, 11. maja

  • Obrat vijaka, Cankarjev dom, Ljubljana

Ena osrednjih opernih del britanskega skladatelja 20. stoletja Benjamina Brittna je nastala po naročilu Beneškega bienala. Premierno so jo uprizorili 14. septembra 1954 v Gledališču La Fenice v Benetkah in od tedaj je doživela veliko izvedb po vsem svetu. V Sloveniji bo tokrat uprizorjena prvič.

  • Romana Krajnčan in Jure Ivanušič, SiTi Teater, Ljubljana
  • Siddharta, Elvis Jackson, Tabu idr., Kardeljeva ploščad, Ljubljana

Študenti in udeleženci majskih iger bodo nocoj prišli na svoj račun.

  • N'toko, Stolp Škrilovec, Kranj

Petek, 12. maja

  • Šank rock, Gospodarsko razstavišče, Ljubljana
  • Hulahoop, Prulček, ljubljana
  • Jeff Rosenstock, Doe, Lipstick Stain, Gustaf, Maribor
  • Stray Train, Motozbor, Ormož