Ta teden ne zamudite ...

Danes Poprock v živo ali na TVS in zadnja ponovitev Iliade v Ljubljani. Med koncerti še Katja Šulc, Raiven, Mi2, Mišo Kovač ...

Objavljeno
14. april 2017 12.51
M. K.
M. K.


Sobota, 15. aprila

Popevka: TVS 1 ob 20.00

Slovenija, 2017. Voditelja: Alenka Godec in Uroš Smolej. Prenos.

Po Emi nas čakata še dva večera iz letošnjega sklopa Dnevov slovenske zabavne glasbe, najprej je na Gospodarskem razstavišču na vrsti Popevka, v petek pa sledi še Poprock. Na Popevki bosta voditelja Alenka Godec in Uroš Smolej gostila dvanajst izvajalcev, med katerimi bo strokovna žirija izbrala tri superfinaliste, med temi pa bodo gledalci in poslušalci izbrali zmagovalno skladbo letošnjega festivala.

V naslednjem vrstnem redu bodo nastopili:

Matjaž Kumelj, Nuška Drašček, Omar Naber, Aleksander Novak, Mon'ami, Slavko Ivančić, Po drugi strani, Zala Smolnikar, Gašper Rifelj, Jana Šušteršič, Alex Volasko in Darja Švajger.

 

Idris Elba: Borec: Discovery ob 21.00

Idris Elba: Fighter. VB, 2017. 1. del. Dokumentarna serija.

Slavnega igralca Idrisa Elbo čaka fizično in psihično najzahtevnejša izkušnja doslej. Elba namreč želi postati profesionalni kickbokser in se v povsem odprtem boju pomeriti z izkušenim borcem. A pred tem ga čaka izjemno naporen trening.

Nedelja, 16. aprila

Mandela: Dolga pot do svobode: Kanal A ob 20.00

Vikendova ocena: ★★★★

Mandela: Long Walk to Freedom. VB/Južna Afrika, 2013. Režija: Justin Chadwick. Igrajo: Idris Elba, Naomie Harris, Terry Pheto, Tony Kgoroge. Biografska drama. 141 min.


Film spremlja najslavnejšega dolgoletnega zapornika Nelsona Mandelo v mladih letih, med izobraževanjem in prvimi protesti zoper politiko apartheida. Film je vpogled v čas prestajanja 27-letne ječe.

 

Avto karaoke: Pop TV ob 22.30

Slovenija, 2017. Vodi: Lado Bizovičar. Razvedrilna glasbena oddaja.

Nedeljski večeri na Pop TV bodo rezervirani za Lada Bizovičarja, saj bo po oddaji Zvezde plešejo, kjer je eden od sodnikov, vodil tudi novo razvedrilno oddajo Avto karaoke, kjer bo prav tako gostil zvezde. Gre za licenčni format priljubljenega šova Carpool Karaoke, ki ga vodi igralec James Corden.

Lado bo v avto zvabil znane Slovence, ki bodo v zameno za vožnjo z njim prepevali karaoke, poleg tega pa jim bo postavil kopico nerodnih vprašanj in iz njih izvlekel tudi takšne skrivnosti, ki jih do zdaj še niso izdali.Slovenski zvezdniki bodo tako prepevali pesmi, ki jih obožujejo, in tudi takšne, ki jih sovražijo. A bo gotovo šlo, saj je avto poleg kopalnice tisti kraj, kjer mnogi najraje prepevajo na ves glas.

Ponedeljek, 17. aprila

Pot: TVS 1 ob 20.05

Vikendova ocena: ★★★★

The Way. ZDA/Španija, 2010. Režija: Emilio Estevez. Igrajo: Martin Sheen, Deborah Kara Unger, James Nesbitt, Emilio Estevez. Drama. 128 minut.

Thomas (Martin Sheen) dobi klic: v nevihti v Pirenejih je umrl njegov sin Daniel, medtem ko je skušal prehoditi Jakobovo pot (Camino de Santiago). Thomas se odpravi v Evropo po sinovo truplo, a v hipu navdiha se odloči, da bo tudi sam prehodil 800 kilometrov dolgo romarsko pot, ki vodi do katedrale v Santiagu de Compostela v španski Galiciji. Med potjo Tom spozna še druge romarje, ki vsak po svoje iščejo smisel življenja.

Tankočuten film, ki se izogne sentimentalizmu, se v svoje protagoniste zazre s toplino in humorjem in gledalcu dovoli, da skupaj z njimi odkriva lepoto narave in življenja.

Opozorilo: Mlajši otroci naj si program ogledajo s starši ali skrbniki.

Torek, 18. aprila

Dobrodelna prireditev Olimpijskega komiteja Slovenije: TVS 2 ob 20.00

Slovenija, 2017. Vodi: Saša Jerković. Prenos iz Ljubljane.


Na Olimpijskem komiteju Slovenije - Združenju športnih zvez so pred dvema letoma ustanovili Fundacijo za športnike. S projektom, na katerega so ponosni, pomagajo mladim športnikom, ki jim materialne okoliščine ne omogočajo zdravega športnega napredka. V minulih dveh letih so športnikom razdelili 105.000 evrov.

V središču tokratnega dogodka bodo mladi športniki, ki poleg aktivnega ukvarjanja s športom v življenju počnejo še kaj drugega. Gre za izjemne učence in dijake, nadarjene pevce ... S kamero bodo obiskali namiznoteniške igralce, atlete, rokometaše in druge mlade športnike.

Sreda, 19. aprila

Houston, imamo problem!: TVS 1 ob 20.05

Vikendova ocena: ★★★★★

Houston, imamo problem! Slovenija/koprodukcija, 2016. Režija: Žiga Virc. Mokumentarec. 88 minut.

Je SFRJ res razvijala vesoljski program in ga nato prodala ZDA? Kot v filmu razloži Slavoj Žižek, ki v Morpheusovi pozi iz Matrice razlaga teorijo mitov, je to resnično, tudi če se ni res zgodilo. Le verjeti moramo.

In ta film je tako krasno posnet in zmontiran, da se je težko upreti temu, da ne bi verjeli. Zgodba ima dovolj zmešanih idej in je podkrepljena z ravno pravo izbiro arhivskih posnetkov in pričevanj, da se zdi mogoča. Celo kadar skuša v nekaj, kar je bila v osnovi preprosta ideja, stlačiti še desetletja nepovezanih dogodkov (npr. avto yugo).

Film je izvrsten in bo navdušil vse, ki so spremljali vsaj del te zgodovine, še posebej če bodo ob ogledu pomislili, kako bo na film reagiral nekdo, ki je ni spremljal in misli, da gleda dokumentarec.

Četrtek, 20. aprila

Hudičev vozel: TVS 2 ob 21.55

Vikendova ocena: ★★★★

Devil's Knot. ZDA, 2014. Režija: Atom Egoyan. Igrajo: Reese Witherspoon, Colin Firth, Alessandro Nivola, Elias Koteas. Drama. 114 minut.

Petega maja 1993 so trije osemletniki iz West Memphisa v Arkansasu mamicam obljubili, da se vrnejo domov ob osmih zvečer. A mamice so čakale zaman. Dečke so naslednji dan našli mrtve. Pretepene do smrti.

Mesec kasneje policija aretira tri najstnike, Damiena Echolsa, Jasona Baldwina in Jessieja Misskelleyja Jr., ki naj bi dečke ubili med satanističnim obredom.

Reese Witherspoon kot ena od užaloščenih mam in Colin Firth kot preiskovalec, ki posumi v policijsko preiskavo, sta najboljša dela filma, ki je posnet po resničnih dogodkih. Brez njiju bi film razglasili za še eno »zgodbo, ki jih piše življenje«.

Petek, 21. aprila

Poprock: TVS 1 ob 20.00

Slovenija, 2017. Voditelji: Tin Vodopivec, Anja Križnik Tomažin in Perica Jerković. Prenos.


S Poprock večerom se bodo zaključili letošnji Dnevi slovenske zabavne glasbe, tako kot na Popevki bodo med tremi finalisti, ki jih bo izbrala strokovna žirija, gledalci izbrali zmagovalno skladbo festivala, ki letos poteka drugič.

V naslednjem vrstnem redu bodo nastopili Kalamari, Sara Lamprečnik, Žiga Rustja, Bomb Shell, Nina, Andraž Hribar, Mama rekla, Amadea Begovič, Luka Sešek, Roundsquare, Anabel in Anika Horvat.

Niti prireditve bodo ta večer v rokah držali kar trije, komika Tin Vodopivec in Perica Jerković ter nekdaj voditeljica, danes pa trenerka javnega nastopanja Anja Križnik Tomažin.

Alternativa:

  • Sherlock: FOX Crime ob 22.00

VB/ZDA, 2010. 2. sezona. 1/3. Igrajo: Benedict Cumberbatch, Martin Freeman, Rupert Graves, Mark Gatiss. TV-serija.

Sherlocka in Johna za pomoč prosijo iz Buckinghamske palače. Nevarna Irene Adler ima v svoji posesti fotografije, ki bi kompromitirale vladne uslužbence. Ker se Sherlock zaplete v načrte poželjive Irene Adler, mora uporabiti prav vse svoje sposobnosti, da bi preživel.

  • Kdo se boji Virginie Woolf?: TV SLO 1 ob 23.25

Who's Afraid of Virginia Woolf? ZDA, 1966. ČB. Režija: Mike Nichols. Igrajo: Elizabeth Taylor, Richard Burton, George Segal, Sandy Dennis. Drama. 131 min.

Univerzitetni profesor zgodovine George in njegova žena Martha, par v srednjih letih, po akademski zabavi na požirek povabita mlajši par. Gostitelja se pred nič hudega slutečimi gosti spustita v vojno obtoževanja in psovanja ...

Upokojitev v stilu

Vikendova ocena: ★★★

Going in Style. ZDA, 2017. Režija: Zach Braff. Igrajo: Morgan Freeman, Alan Arkin, Michael Caine, Peter Serafinowicz, Ann-Margret, Christopher Lloyd. Komedija. 96 minut.

Ob pričujoči zasedbi bi si najbrž tudi brez scenarija lahko obetali zanimivo filmsko doživetje - in ga tudi dobimo. Zgodba je dobro zgrajena in tempirana, pri čemer se skoraj bolj kot po izvirniku iz leta 1979 zgleduje po Oceanovih 11, predvsem v številnih režijskih prijemih nekdanjega »mladega zdravnika« Zacha Braffa. Ta se za kamero odreže kot izkušen profesionalec, ki zna na pravih točkah film umiriti ali pospešiti, vendar pa po nepotrebnem naredi zgodbo mestoma pridigarsko moralistično. Film namreč skuša prikazati glavne junake, upokojence, ki sta jim nekdanji delodajalec in banka odnesla prihranke, kot novodobne Robine Hoode, ki se z ropom uprejo pokvarjenemu družbenemu sistemu, da lahko pomagajo drugim iz družbenega obrobja. Takšno lahkotno vzvišeno moraliziranje pusti grenak okus sicer zabavnemu filmu, oprostiti pa mu je mogoče zgolj zaradi izjemnih igralcev, ki jih je res užitek gledati.

Ko ljubezni ni več

Vikendova ocena: ★★★★★

L'économie du couple. Francija/Belgija, 2016. Režija: Joachim Lafosse. Igrajo: Bérénice Bejo, Cédric Kahn, Marthe Keller, Jade Soentjens, Margaux Soentjens. Drama. 100 minut.

Marie in Boris sta bila poročena 15 let, imata dve ljubki hčerki, a, kot pove slovenski prevod naslova, ko ljubezni ni več, začneta iskati novo rešitev. Težava je v tem, da si ne moreta privoščiti živeti ločeno, skupno življenje pa je vse težje in stare zamere kipijo na plan na vsakem koraku. Režiser Joachim Lafosse je razpad družine analiziral že v prejšnjih filmih, med drugim skozi prizmo kolonialističnih odnosov v tragediji Najini otroci. To pot je perspektiva predvsem ekonomska - dobesedni prevod izvirnega francoskega naslova je Ekonomija para - saj v vse bolj odtujeni družini veljajo samo še ekonomska pravila, tj. koliko evrov je kdo prispeval.


Phil Knight: Nike – potovanje k boginji zmage

Vikendova ocena: ★★★★★

Poslovni imperiji, za katere se zdi, da so že od nekdaj med nami, pogosto nastanejo iz nič, z neuničljivo energijo ustanoviteljev, ki neumorno gradijo svoje sanje. Phil Knight (1938), soustanovitelj družbe Nike, je (bil) eden takih, kar dokazuje tudi v svoji strastno spisani avtobiografiji. Nekdanji atlet (tekač), ki ga prodajanje enciklopedij pač ni izpolnilo, se je odločil kariero začeti z uvažanjem japonskih športnih copat, ki jih je prodajal tudi iz prtljažnika avtomobila. Ko se je razšel z japonskim proizvajalcem, je ustanovil svojo blagovno znamko Nike (za kljukico, enega najbolj znanih logotipov na svetu, so plačali 30 dolarjev), ki so jo poimenovali po grški boginji. Nike je tako sčasoma prerasel v globalno znamko športne opreme, za katero je imela velike zasluge tudi njegova žena Penny, ki mu je ves čas stala ob strani. Kot pravi Knight: »Svobodno podjetništvo je vedno trn v peti zadrtežem, ki živijo za to, da ustavljajo druge, jih onemogočajo in govorijo ne, žal, ne. Vedno je bilo tako. Podjetniki so bili v manjšini, nasprotniki so imeli vedno močnejše orožje.« Športno-poslovna biografija leta!


Prismojeni profesorji bluesa: Prismojeni profesorji bluesa

Izid: 13. aprila

Po tem, ko so lani končno izdali prvenec Family, so se mladi ljubljanski mački podali v Križanke, kjer so poleg skladb z albuma predstavili tudi čisto nov material. Takoj za tem so odpotovali v ZDA, ki so jih prekrižarili z nastopanjem po ulicah in klubih, zdaj pa so posnetki s koncerta v Križankah ugledali luč sveta kot dvojni koncertni album.

Sobota, 15. aprila
  • Popevka: Gospodarsko razstavišče, ljubljana
Alenka Godec in Uroš Smolej bosta krmarila med dvanajstimi novimi popevkami, najprej bo tri supefinaliste izbrala žirija, končna odločitev pa bo v rokah gledalcev.
  • Marija Šerifović: Gospodarsko razstavišče, Ljubljana
  • Orto fest: Orto bar, Ljubljana

Ta teden bodo na festivalu nastopili Zmelkoow, Manouche, Los Ventilos, Cowboys from Hell, Prelude, Havok, Warbringer, Gorod, ExMortus, Opća opasnost.

Sreda, 19. aprila

  • Peter Pan: Lutkovno gledališče, ljubljana

Znano zgodbo bomo videli v novi preobleki, pod režijo se podpisuje Yulia Roschina, igrajo pa Nik Škrlec, Saša Pavlin Stosić, Alenka Tetičkovič ...

  • Kurja polt: Kinodvor in kinoteka, ljubljana

Festival žanrskega filma, ki prinaša bizarno, drzno in divje polje filmske ekspresije, bo trajal do 23. aprila.

  • Jardier, Daniel Vezoja: Channel Zero, Ljubljana
  • Prismojeni profesorji bluesa: Kino Šiška, Ljubljana
  • Brest: Slamič, Ljubljana

Četrtek, 20. aprila

  • Žlahtni meščan: MGL, Ljubljana

Molièrovo komedijo režira Eduard Miler, igrajo pa Primož Pirnat, Iva Krajnc Bagola, Ana Dolinar Horvat, Jernej Gašperin ...

  • Hauschka: Kino Šiška, Ljubljana
  • Raggalution: Gala hala, Ljubljana

Petek, 21. aprila

  • Poprock: Gospodarsko razstavišče, ljubljana

Voditelji bodo Anja Križnik Tomažin, Tin Vodopivec in Perica Jerković, nove poprock skladbe bo predstavilo dvanajst izvajalcev.

  • Iliada: Cankarjev dom, Ljubljana

Danes bo na sporedu zadnja ponovitev nagrajene predstave v Ljubljani.

  • Mišo Kovač: Hala Tivoli, Ljubljana
  • Katja Šulc: Gala hala, Ljubljana
  • Raiven: Foundus, Ljubljana
  • Jacques Houdek in Big Band RTV Slovenija: SiTi teater, Ljubljana
  • Big Foot Mama, The Wet: Loški pub, Škofja Loka
  • Mi2, Hamo & Tribute 2 Love: Šentrock Šentjur
  • Parni valjak, El Kachon: Dvorana Leona Štuklja, Novo mesto
  • Bilbi: Hiša Stare trte, Maribor