Transgeneracije: V Cankarjev dom se vrača ustvarjalnost mladih

Novost letošnjega festivala je, da je strip zamenjal kategorijo literarnega ustvarjanja.

Objavljeno
09. april 2018 16.36
V. U. STA
V. U. STA
V Cankarjevem domu (CD) se bo čez eno uro z odprtjem razstave likovnih, fotografskih, stripovskih in videodel v veliki sprejemni dvorani začel festival sodobnih umetnosti mladih Transgeneracije, ki bo predstavil ustvarjanje dijakov iz vse Slovenije. Ob 17. uri bo sledila še predstava Sreča v izvedbi Teatra Curriculum vitae Gimnazije Šentvid v dvorani Duše Počkaj.

Novost letošnjega festivala je, da je strip zamenjal kategorijo literarnega ustvarjanja. Kot so zapisali v CD, se je zamenjava glede na število prijav izkazala za uspešno potezo. Na natečaj je sicer letos prispelo skoraj 150 prijav, kot vsako leto so prejeli predvsem številna likovna dela.

Video/film letos tretjič samostojen segment

Plesnih in gledaliških predstav je v tekmovalni del festivala uvrščenih 13, tri pa so v spremljevalnem programu. V selektorski ekipi so obdržali nekaj starih imen, k sodelovanju pa so povabili tudi predstavnike mlajših generacij. Prispela dela so tako izbirali selektorji Matej Bogataj in Jakob Ribič (gledališke predstave), Meta Lavrič (plesne predstave), Zorana Živić (likovna dela), Borut Krajnc (fotografska dela), Pia Nikolić (strip) ter Uroš Smasek (video).

Slednji je spomnil, da je letos tretje leto, odkar je področje video/filmskega ustvarjanja postalo samostojen programski sklop v okviru festivala. In če so predlani na festivalski razpis prispela zgolj tri kratkometražna dela, letošnja bera obsega 16 prijavljenih del. Količinsko je tako le malce šibkejša v primerjavi z lani, ko je prispelo 18 del. Vendar sama številčnost po Smaskovih besedah še zdaleč ni najpomembnejša.

Razveseljiva je občutna kakovostna težnja v smislu, da nekateri med avtorji, ki so se dokazali, če ne že prej, vsaj na lanskem festivalu, tokrat potrjujejo in nadgrajujejo avtorsko kakovost ter presenečajo z občutno kompleksnejšimi in tudi zrelejšimi deli. Od 16 prijavljenih se je v festivalski izbor uvrstilo osem del.

Program plesnih in gledaliških predstav bo potekal od 9. do 14. aprila, razstava bo odprta do 15. aprila, priznanja pa bodo podelili 23. aprila popoldne v Štihovi dvorani CD. Pred tem bo na sporedu predstava Naj gre vse v pi v izvedbi Nika Škrleca.