Turki dosegli umik razstave

V galeriji Epeka so predčasno zaprli razstavo o Kurdih v Siriji.

Objavljeno
09. junij 2017 20.02
Peter Rak
Peter Rak
Maribor – Razstavo Vojna in www: Kurdi v Siriji in spletna omrežja v mariborski galeriji Epeka so zaprli po le enem tednu. Vzrok je intervencija turškega veleposlaništva v Sloveniji, vodstvo Epeke pa se je odločilo, da razstavo, ki bi morala biti odprta do včeraj, predčasno umakne.

Za pojasnilo smo zaprosili turško veleposlaništvo. Odgovorili so, da naj bi bili razstavljeni »simboli in slike teroristične organizacije PKK, med drugim fotografije Abdullaha Öcalana, zastave in drugi simboli, PKK (Kurdska delavska stranka) pa je uvrščena na mednarodni seznam terorističnih organizacij, ki ga priznava tudi EU«.

Na vprašanje, ali se ne zavedajo, da gre za kulturni projekt ter da takšno vmešavanje in pritisk nista sprejemljiva, so dejali le, da k izjavi ne bi nič dodali, saj so bili »le obveščeni o omenjeni razstavi s strani civilne družbe in so razstavljavca le obvestili, da je organizacija PKK na seznamu terorističnih organizacij«.

Ta navedba ni točna oziroma je pomanjkljiva. Na pogovor v Ljubljano so namreč povabili Štefana Simoniča, predsednika Epeke, ki je nevladno znanstveno-raziskovalno združenje za umetnost, kulturne in izobraževalne programe in tehnologijo.

Simonič je take pogovore včeraj potrdil, za umik razstave pa se je odločil, ker bi lahko bilo prihodnje sodelovanje s Turčijo, s katero so izvedli že več projektov, tudi v programu Erasmus+, negotovo. Poleg tega bi se lahko zgodilo, da bi mu prepovedali vstop v Turčijo.

Babnik: Vodstvo Epeke ni preverilo resničnosti navedb

Avtorji razstave, ki je bila na začetku leta brez posebnih zapletov na ogled v Cankarjevem domu, so nad takšno potezo začudeni. Jan Babnik, ki je pripravil projekt skupaj z Izo Pevec in Urošem Abramom ter v koprodukciji z zavodom Membrana, je dejal, da se je vodstvo Epeke intervenciji turškega veleposlaništva uklonilo, ne da bi preverilo resničnost in pomembnost teh navedb ter brez posvetovanja z avtorji razstave. Prav tako jih niso pravočasno in neposredno obvestili niti o predčasnem zaprtju razstave niti o vzrokih zanjo.

Avtorji in zavod Membrana vidijo predčasno zaprtje razstave kot nedopustno cenzuro svobode izražanja in umetniškega ustvarjanja ter ostro obsojajo intervencijo turškega veleposlaništva v avtonomijo delovanja neodvisne nevladne organizacije v Sloveniji. Poteze je mogoče razumeti kot pritisk »nedemokratičnega, avtoritarnega režima na svobodo izražanja in umetniškega ustvarjanja, pri čemer ne gre le za poskus kršitve pravic izražanja slovenskim ustvarjalcem, ampak za dejanje, ki je v nasprotju z ustavno zagotovljenimi pravicami slovenskih državljanov«.

Prav tako obsojajo odločitev vodstva Epeke, ki je po njihovi oceni nedopustna in neodgovorna, saj pomeni »žrtvovanje svobode javnega izražanja in umetniškega ustvarjanja ter s tem tudi svoje suverenosti in legitimnosti«. Organizacija bi morala vnaprej oceniti tveganja, ki jo postavitev razstave lahko pomeni za prostovoljce iz Turčije, vključene v aktivnosti Epeke, ter o tem obvestiti koproducenta in avtorje razstave. Takšno ravnanje je neodgovorno tudi do ustvarjalcev, saj ti niso bili pravočasno obveščeni, da jih predstavniki tuje države obtožujejo teroristične propagande.