Turšič s Ksevtom na tuje, Sloveniji ostaja K-sevt

Aktualna v.d. direktorica Elena Dokuzov je, kaže, prevzela zavod brez vsebine, razstavne opreme, zbirke kulturne dediščine in imena.

Objavljeno
24. maj 2017 18.32
sku-Ksevt
V. U., STA
V. U., STA
Soustanovitelj Ksevta Miha Turšič je v pismih vladi razkril, da je Ksevt njegova intelektualna lastnina. Po besedah Turšiča je v.d. direktorica novega javnega zavoda Elena Dokuzov prevzela zavod brez vsebine, razstavne opreme, zbirke kulturne dediščine in brez imena. Ekipa aktualne direktorice je tako odprla novo spletno in Facebook stran.

Turšič je za STA pojasnil, da je bila vloga za registracijo besedne blagovne znamke Ksevt zaključena 28. februarja, še pred ustanovitvijo državnega javnega zavoda. V proces registracije se je podal »z namenom pravne zaščite naše intelektualne lastnine, ko je postalo jasno, da se izvaja prevara in zloraba našega dela«. Ksevt sta poleg Turšiča ustanovila še Dragan Živadinov in Dunja Zupančič.

Obtožba škodovanja s pozicije moči

Soustanovitelj Ksevt je dodal, da bo uporabo blagovne znamke pripravljen deliti »zgolj, ko bo zadovoljivo izveden dogovor s predsednikom vlade in zanjo ne mislim zahtevati nobenega plačila«.

Trenuten poizkus izogibanja upoštevanja pravic intelektualne lastnine v obliki preimenovanja novega javnega zavoda Kulturno-gospodarsko središče evropskih vesoljskih tehnologij v K-sevt pa je Turšič označil kot »simptom škodovanja iz pozicije politične moči ministra Zdravka Počivalška«.

Elena Dokuzov je za STA povedala, da jim je Turšič po tem, ko je vlada 23. marca sprejela akt o ustanovitvi javnega zavoda v Kulturno-gospodarsko središče evropskih vesoljskih tehnologij, preprečil dostop do uporabe uradne spletne in Facebook strani Ksevta.

Rojstvo K-sevta

Zato so bili »prisiljeni uporabiti začasno rešitev« in vzpostaviti novo spletno stran z imenom K-sevt ter novo stran na socialnem omrežju, poimenovano Herman Potočnik Noordung Space Center. A to po besedah v.d. direktorice ne prejudicira morebitne spremembe imena zavoda.

Na vprašanje, ali bo glede na nastalo situacijo treba spremeniti tudi ustanovni akt novega zavoda oziroma zavod preimenovati, je vršilka dolžnosti direktorja odgovorila, da bodo »pravne posledice registracije blagovne znamke preučile pristojne pravne službe zadevnih ministrstev ter služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko (SVRK) kot organ upravljanja kohezijske politike za programsko obdobje 2007-2013«. Po njenih besedah bodo nato ravnali v skladu z njihovimi ugotovitvami in usmeritvami.

Turšič sicer meni, da je sporen celoten proces nastajanja ustanovnega akta, »ki je nastal s pozicije politične in uradniške samovolje, brez uskladitve s strokovno javnostjo ter nami, prvotnimi ustanovitelji«. Ta akt po njegovih besedah ne odraža dogovora s predsednikom vlade, na podlagi katerega je lani prekinil z gladovno stavko. Zato je vse skupaj označil »za sovražni prevzem z namenom okoriščanja s strani tistih, ki so ga pripravili kot takega«.

Trenutno dva zavoda

Kot vse kaže, trenutno delujeta dva zavoda: Ksevt in K-sevt. Turšič se zdaj nahaja na Nizozemskem, kjer je redno zaposlen v Waag Society, instituciji za tehnološko in družbeno inovacijo.

»Poleg zaposlitve imam na voljo interna raziskovalna in razvojna sredstva ter možnost pridobivanja nacionalnih in evropskih razpisnih sredstev. Vsebinsko nadaljujem razvoj kompozitnih metod sodelovanja med znanostjo, umetnostjo in humanistiko in omogočanje umetnosti v okviru vesoljskih aktivnosti. Seveda še naprej sodelujem z Živadinovim in Dunjo Zupančič ter drugimi umetniki,« je na vprašanje, ali na Nizozemskem nadaljuje z aktivnostmi Ksevta, odvrnil Turšič.

Z vlade so v torek sporočili, da so organi novega javnega zavoda še v ustanavljanju, pripravljen pa je že osnutek programa zavoda. Ta bo v celoti sledil aktu o ustanovitvi in bo zajemal različna področja: od znanosti in izobraževanja, gospodarstva, turizma do kulture in humanističnih znanosti.

Elena Dokuzov je pojasnila, da akt o ustanovitvi t.i. K-sevt, glede na to, da so dejavnost institucije razširili v polje gospodarstva, zajema širok obseg aktivnosti, s katerimi pa ne omejujejo »izvajanih aktivnosti, še manj pa akterjev (potencialnih izvajalcev aktivnosti), ki pa morajo biti izbrani v skladu s postopki javnega naročanja, ustrezanja kriterijem izbora, transparentnega izbora in tudi poročanja o realiziranih stroških in doseženih rezultatih«. Obeh institucij pa po njenih besedah ne gre »čisto enačiti«.

Turšič je glede trenutne situacije dejal, da ima prvotni Ksevt jasno vizijo in program, kar se odraža v številnih nacionalnih in mednarodnih projektih. Na drugi strani pa je po njegovih besedah »ekipa dveh posameznikov s podporo določenih politikov, brez izkušenj in znanj na področju dosedanjih aktivnosti ter brez pripravljenosti na sodelovanje«.

»Pri Ksevtu se nikoli ni šlo za konkurenco in tekmovalnost, temveč vedno za sodelovanje. V kolikor to ne bo možno, bo pomenilo, da so lastni interesi 'rešiteljev' prevladali nad skupnimi,« je sklenil Turšič.

Elena Dokuzov pa je poudarila, da je s Turšičem po tem, ko je prevzela novi javni zavod, večkrat govorila in dodala, da soustanovitelj Ksevta zelo dobro pozna njeno stališče: »Mirno lahko rečem, da njegove besede o tem, da se nismo usklajevali, ne držijo.«

Z vlade so sporočili, da bodo jutri na novinarski konferenci predstavili aktivnosti za ohranitev in razvoj dejavnosti Kulturno-gospodarskega središča evropskih vesoljskih tehnologij.