Tutankamon ni bil lepotec, bil je rezultat incesta

Pri BBC napovedujejo dokumentarec o znamenitem faraonu, ki ga bo prikazal v alternativni luči.

Objavljeno
24. oktober 2014 12.23
V. U., Delo.si/STA
V. U., Delo.si/STA

Egipčanski faraon Tutankamon, ki je bil vselej prikazan kot lepotec pravilnih potez, naj bi bil v resnici bolj podoben risanemu junaku Shreku, so zapisali pri Slovenski tiskovni agenciji. Njegova slavna posmrtna maska naj bi bila v resnici neke vrste »fotošop«.

Nedavna raziskava, o kateri pri britanskem BBC pripravljajo dokumentarec, je razkrila, da faraon ni bil med najbolj čednimi. Med drugim je imel krive zobe in deformirano levo stopalo.

Virtualna avtopsija, ki je temeljila na 2000 zbranih podatkih, je rezultate pokazala v prepletu z genetsko študijo, ki je pokazala, da sta bila Tutankamonova oče in mati v bližnjem krvnem sorodstvu, morebiti celo brat in sestra.

Strokovnjaki menijo, da je njegovo ne najbolj privlačno zunanjost in telesne hibe moč pripisati prav incestuoznemu razmerju. Zaradi slabe genetske podlage naj bi »deček-kralj« zbolel za podedovano boleznijo in mlad umrl.

»Veliko njegovih prednikov je dočakalo visoko starost, tisti neposredno v njegovi genski liniji pa so umirali mladi, vsako generacijo mlajši,« je izjavil profesor Hutan Ashrafian s Kraljeve univerze v Londonu.

Doslej so o Tutankamonovi smrti nastajale številne teorije – da je umrl v nesreči s kočijo, za posledicami neznane bolezni oziroma da je bil žrtev zarote.

Fotografije z rekonstruirano podobo feraona si lahko ogledate na tej povezavi.