Twin Peaks petindvajset let pozneje

Kultna TV-serija: Tretjo sezono bomo po četrtstoletnem premoru lahko gledali čez dober teden.

Objavljeno
12. maj 2017 19.03
Jožica Grgič
Jožica Grgič

Le še dober teden je do začetka predvajanja nadaljevanja­ kultne serije Twin Peaks, ki jo bo od 22. maja mogoče spremljati tudi na slovenski TV-mreži HBO. Eno najbolj gledanih in znanih serij vseh časov zagotovo nestrpno pričakujejo nostalgiki. Bo pridobila tudi nove gledalce?

Naj osvežimo spomin na TV-serijo, ki nas je v devetdesetih letih enkrat na teden prikovala pred televizijske zaslone in izpraznila ulice. To je bilo do takrat nikoli videno delo, ki je za vedno spremenilo televizijo.

David Lynch, poleg Marka Frosta tudi scenarist, je bil eden prvih uveljavljenih filmskih režiserjev, ki se je lotil snemanja za televizijo, takrat manj vreden medij. Brez ambiciozne in za televizijo nenavadne zgodbe Twin Peaks ne bi dobil ikoničnega statusa, ki navdihuje mnoge še dobrega četrt stoletja po premieri.

Uboj Laure Palmer

Življenje v mestecu Twin Peaks je monotono, dokler Pete Martell na rečnem bregu ne najde trupla Laure Palmer (Sheryl Lee), priljubljene v družbi in kraljice šolskega plesa. Naslednje jutro pride v mesto Dale Cooper (Kyle MacLachlan), umirjeni in malce ekscentrični agent FBI, ki naj bi s pomočjo šerifa Harryja Trumana (Michael Ontkean) in lokalnih prebivalcev našel storilca.

Cooper je navdušen nad mestom, uživa v skodelici dobre kave in višnjevi piti. Med potekom preiskave je vse več osumljenih, položaj pa dodatno zaplete ugotovitev, da Laura Palmer ni tako nedolžna, kot se je vsem zdela. Zgodba se z dodajanjem vedno novih prepričljivih likov vse bolj zapleta, na dan pridejo njihovi pravi značaji, pokažeta se zloba in dvojno življenje. Med prebivalci je veliko čudakov, Twin Peaks je tako kot številna ameriška mesta navzven prijazen kraj, v ozadju pa so številni problemi. Mesto prikriva skrivnosti, ki vplivajo na skoraj vse prebivalce.

Twin Peaks je vse v enem: drama, kriminalka, psihološki triler, grozljivka, skrivnost.

Mädchen Amick (levo) in Peggy Lipton kot Shelly Johnson in Norma Jennings. Foto: Suzanne Tenner/Showtime

Pritisk na ustvarjalca


TV-serijo so v ZDA začeli prikazovati 8. aprila 1990, končali pa 10. junija 1991. Skupaj so posneli trideset epizod, od katerih prvih osem spada v prvo sezono, drugih dvaindvajset pa v drugo. Sprva so nameravali posneti miniserijo osmih nadaljevanj, zaradi izjemne gledanosti pa so jo podaljšali. Med drugo sezono je gledanost močno padla, zaradi česar so jo prenehali snemati. Gledalci niso bili navajeni na tako zapleteno skrivnost in na to, da niso dobili odgovorov na nenavadne zaplete. Predvsem so hoteli vedeti, kdo je ubil Lauro Palmer. Ta se je kot najbrž najbolj znano televizijsko truplo, ovito v polivinil, pojavila samo v nekaj prvih epi­zodah.

Javni pritisk na ustvarjalca TV-serije in televizijsko mrežo ABC kot producentko je bil tolikšen, da sta končno, po petnajstih epizodah, odkrila storilca. Zatem je sledilo še petnajst epizod, a ne več takšnih, kakršne so bile prejšnje. Frost je v poznejših intervjujih povedal, da z Lynchem nista nameravala razkriti morilca, ter izrazil obžalovanje, da sta popustila pritisku. Že takrat sta razmišljala o morebitni tretji sezoni.

Na upadanje gledanosti je vplivalo tudi to, da je bila prva sezona sijajna, skrivnostna, medtem ko je bilo v drugi sezoni preveč nadrealnega dogajanja, čudaštev, kar je začelo dolgočasiti gledalce. Lynch­ je dve leti pozneje posnel film Twin Peaks: Ogenj hodi z menoj, da bi utregel neutolažljivim oboževalcem po koncu TV-serije. Film je šel na žalost v povsem drugo smer, kajti Lynch se je odločil za prequel, namesto da bi povezal niti s konca druge sezone.

Odlična glasba

Srhljiva atmosfera TV-serije je nepozabna, k čemur je veliko pripomogla tudi glasbena spremljava. Angelo Badalamenti je za Lyncha skladal že pred Twin Peaksom in po njem, toda ob njegovi glasbeni spremljavi prizorov v TV-seriji nam je zastajal dih. Badalamentijeva je tudi glasba v uvodni špici. Twin Peaks je bil prepričljiv tudi vizualno, vsak prizor je bil posnet perfektno.

Danes velja za kultno TV-serijo, zato ne preseneča, da tudi nadaljevanje vzbuja veliko zanimanje. O nadaljevanju ni veliko znanega, o tem ne avtorja ne producenti niso hoteli govoriti, tudi napovedniki niso povedni, vidimo pa lahko, kako je istoimensko izmišljeno ameriško mestece videti po četrt stoletja. V kratkem videu so prikazane nekatere lokacije, med drugim lahko vidimo hišo Laure Palmer.

Na prvi pogled ni videti, da bi se veliko spremenilo, o čemer se bomo lahko prepričali v naslednjih osemnajstih epizodah tretje sezone, katere glavna producentka je ameriška televizijska mreža Show­time. Celo igralci so videli samo tiste dele scenarija, ki so povezani z njihovimi liki. Zadnji prizor druge sezone, v katerem Cooper gleda svoj krvavi odsev v razbitem ogledalu in vidi Boba, je menda bistven za novo zgodbo.

TV-serija se nadaljuje dobrih petindvajset let po preiskavi uboja Laure Palmer in prav toliko jih je ona predvidela. Delo se začne z FBI-jevim odkritjem velikega dosjeja z dokumenti o mestecu in samem primeru, ugotovitvami ­obdukcije ...

Večina starih likov

Vključena je večina starih likov, Lynch je režiral vse epizode (v originalu ni vseh), med nastopajočimi je nekaj starih imen – Kyle MacLachlan, Mädchen Amick, Dana Ashbrook, David Duchovny … – in nekaj novih – Naomi Watts, Ashley Judd, Amanda Seyfried, Laura Dern, Michael Cera, Jane Levy, Robert Knep­per, Jim Belushi, Tim Roth, Monica Bellucci, Trent Reznor, Eddie Vedder … Znova igra tudi Lynch.

To je le nekaj oseb z dolgega seznama več kot dvesto igralcev in glasbenikov. Za glasbo je spet poskrbel Angelo Badalamenti, vrnila se je tudi pevka Julee Cruise. Med nastopajočimi med drugim ni Lare Flynn Boyle (Donna Hayward), ki je vlogo zavrnila, manjkajo tudi Joan Chen (Josie Packard), Piper Laurie (Catherine Martell), Michael Ontkean (šerif Harry S. Truman). Miguel Ferrer (agent Rosenfield), ki je pred kratkim umrl, je posnel svoje prizore pred smrtjo, prav tako Catherine E. Coulson (Log Lady), ki je umrla leta 2015, ko so začeli snemati TV-serijo. Vmes sta umrla tudi Frank Silva (Bob) in Don David (Garland Briggs).

Tako kot prvi dve sezoni so tudi tretjo snemali na več lokacijah v zveznih državah Washington ter Kalifornija. Nekatere dele so posneli v Parizu. Snemali so tudi v restavraciji, ki se v TV-seriji imenuje Double R Diner, v resnici pa Twede's Diner. Preuredili so jo, da je taka kot v ­devetdesetih letih.

Prve epizode nove sezone bodo zagotovo gledane, že iz gole radovednosti. Danes je težje kot v devetdesetih pridobiti in obdržati gledalce, saj je ponudba TV-serij izjemna.

Od za takratno televizijo avantgardnega Twin Peaksa do razcveta televizijske serije je minilo malone desetletje. Ta nadaljevanka je bila začetek tistega, kar danes pričakujemo od TV-serij.