Umrl akademski slikar Vladimir Makuc

Bil je tudi dobitnik Prešernove ter Župančičeve nagrade.

Objavljeno
25. junij 2016 16.26
bsa makuc
M. Bi., STA
M. Bi., STA

V 92. letu je umrl akademski slikar, grafik in kipar Vladimir Makuc. Lani je za življenjsko delo prejel Župančičevo nagrado, ki jo podeljuje mesto Ljubljana, in srebrni red za zasluge, leta 1979 je za svoje dosežke prejel Prešernovo nagrado in odlikovanje red dela z zlatim vencem, leta 1987 pa tudi nagrado Riharda Jakopiča, poroča STA.

Vladimir Makuc se je rodil leta 1925 v Solkanu pri Gorici. Po vojni je končal Šolo za umetno obrt, doštudiral na ljubljanski likovni akademiji ter po diplomi opravil še specialko za restavratorstvo.

Izpopolnjeval se je pri grafiku Johnnyju Friedlaenderju v Parizu. Četrt stoletja se je posvečal predvsem grafičnemu ustvarjanju, pozneje pa tudi slikarstvu in snovanju tridimenzionalnih objektov.

V svojem ustvarjanju se je posvetil različnim tehnikam ter ikonografskim in simbolnim motivom. Značilnosti njegovega ustvarjanja sestavljajo prizorišča in bitja iz narave, prostori in navade odmaknjenega, podeželskega življenja in starodavne tradicije. Raziskoval je različne grafične pristope, lotil pa se je tudi slikarstva, kiparstva, tapiserije in keramike.

Kot so lani v obrazložitvi ob podelitvi srebrnega reda za zasluge zapisali v uradu predsednika države, je Makuc eden najbolj prepoznavnih slovenskih umetnikov z izvirnim in izpiljenim likovnim svetom.