Umrl filozof in publicist Cvetan Todorov

Bolgarsko-francoski filozof, avtor mnogih knjig in esejev, je odšel v starosti 77 let. Z njim smo se pogovarjali 2012.

Objavljeno
07. februar 2017 23.39
lvi*Todorov
De. P., P. R.
De. P., P. R.
Veliki filozof je bil rojen leta 1939 v Sofiji, od leta 1961 pa je živel v Parizu, kjer je bil zaposlen na Nacionalnem centru za znanstveno raziskovanje. Veljal je za enega najbolj eminentnih evropskih intelektualcev, napisal je več kot dvajset knjig z različnih področij, od literarne teorije do zgodovine in umetnosti.

Na področju literature je v francoski kulturni prostor vstopil s prevodi ruskih avtorjev, predvsem iz obdobja ruskega formalizma, se posvetil vprašanjem strukturalizma ter fantastičnega v književnosti.

Bil je avtor nekaj izjemno vplivnih del s področja evropske zgodovine, od razsvetljenstva in kolonializma do koncentracijskih taborišč, njegova osrednja pre-okupacija pa so bili eseji o totalitarnih režimih.

»Modrosti ne dedujemo niti se je ni mogoče nalesti. Lahko jo bolj ali manj dosežemo, ampak do nje moramo vedno priti sami; pri tem nam ne bo v pomoč ne skupina, ki ji morebiti pripadamo, ali država, katere državljani smo. Naučiti se življenja z drugimi je del te modrosti,« je aprila 2012 povedal v pogovoru za Delo. Celoten intervju Patricije Maličev najdete TUKAJ.