Umrl je kipar Stojan Batič

Mojster javnih plastik, ki je letos dopolnil 90 let, je med drugim ustvaril spomenik kmečkim uporom na ljubljanskem gradu.

Objavljeno
19. september 2015 13.39
jer-Stojan Batič
A. M., Delo.si
A. M., Delo.si

Ljubljana - Po poročanju STA je pred dnevi v 91. letu starosti umrl kipar Stojan Batič. Bil je izrazit figuralik, znan predvsem po številnih javnih plastikah, zlasti spomeniških in parkovnih skulpturah, pa tudi poetičnih ciklih male plastike. Ob letošnji 90-letnici mu je Jakopičeva galerija posvetila retrospektivo z naslovom Človek in mit, Delo pa je ob tej priložnosti objavilo intervju z njim.

Batič je izdelal približno 40 javnih kipov, poleg njih pa še številne parkovne oziroma manjše javne plastike. Njegova je, denimo, fontana s Povodnim možem in Urško na Gospodarskem razstavišču.

Kot je ob retrospektivi presodila kustosinje razstave Marija Skočir, je bil Batič kipar lirične osebne izpovedi, a je živel v času, ko je bil spomin na vojno še zelo živ.

V svojem delu se je sprehajal skozi vrsto materialov in tematik, a je ostal mojster klasičnih kiparskih tehnik - od klesanja v kamnu in marmorju do tehnik dodajanja, kot sta oblikovanje gline ali vlivanje v bronu. Med takšna dela sodijo portret Lenina, ki ga je izklesal leta 1946, in portret njegove bodoče žene Milene, ki ga je izklesal dve leti pozneje. Oba sta iz belega marmorja.

Znal pa je tudi presenetiti. Tako je v 70. letih ustvaril serijo skulptur v steklu, v začetku 60. let pa rudarsko serijo v lignitu. »Prav steklo in lignit zaznamujeta morda njegova najbolj izrazita koraka v abstrakcijo,« je ocenila Skočirjeva.

Batičeva rudarja pred Rudnikom Hrastnik. Foto Marko Feist


Kot piše v velikem slovenskem biografskem leksikonu Osebnosti, Batičevo kiparstvo odlikujejo občutene in stilizirane figure ter reliefna obdelava površin. Med njegovimi vsebinsko zaokroženimi cikli so znani Rudarji, za katere je leta 1960 dobil tudi Prešernovo nagrado, Satiriada, Tragos, Eksplozija, Pojektil, Kompozicija ter upodobitve Celjskih grofov.

Je avtor več spomenikov NOB, denimo v Logatcu, Zagorju ob Savi, Velenju in Dražgošah, pa tudi spomenika kmečkim uporom na Ljubljanskem gradu.

Batič se je rodil 2. junija 1925 v Trbovljah. Po osvoboditvi je bil prvi študent, ki se je vpisal na Akademijo upodabljajočih umetnosti v Ljubljani. Junija letos je praznoval 90 let.