Umrl ustanovitelj Fox News Roger Ailes

Njegova konservativna televizija je dosegla izjemen uspeh. Za republikance je zato junak, za demokrate huda pokora.

Objavljeno
18. maj 2017 19.51
FILES-US-MEDIA-POLITICS-AILES
K.M., STA
K.M., STA

New York - V 77. letu starosti je umrl eden najboljših ameriških političnih operativcev in ustanovitelj televizije Fox News Roger Ailes, poroča STA. Svojo kariero je začel po lokalnih televizijah v Ohiu, kasneje pa v različnih svetovalnih vlogah pomagal do volilnih zmag predsednikom Richardu Nixonu, Ronaldu Reaganu in Georgu Bushu starejšemu.

Po poročanju ameriških medijev je Ailes prejšnji teden padel v kopalnici svojega doma na Floridi in si huje poškodoval glavo. Zaradi zapletov je pristal v komi, njegovi svojci pa so danes sporočili, da se je za vedno poslovil.

Ailes je najprej ustanovil poslovno televizijo CNBC, potem konkurenta Fox Business Network, med legende pa se je vpisal po letu 1996, ko ga je avstralski medijski mogotec Rupert Murdoch naprosil, naj mu ustanovi konservativno televizijo, ki bi bo 24 ur na dan predvajala novice in konkurirala televiziji CNN.

Alies je njegovo željo uresničil in televizija je takoj doživela neverjeten uspeh. Američani so tako dobili televizijo, ki se je sicer prodajala kot nepristranska in poštena, vendar pa je bila uspešna ravno zato, ker to ni bila. Voditelji oddaj na Fox News so se otresli liberalne politične korektnosti in komentirali zadeve skozi konservativne oči, zato jo v Ameriki danes poznajo kot republikansko televizijo. Voditelj Bill O'Reilly je med drugim zaslovel s poročanjem o spolnih izpadih in korupciji med temnopoltimi politiki.


Rupert Murdoch se je poklonil Ailesu in se mu zahvalil za njegovo pomembno vlogo pri oblikovanju ameriških medijev. Foto: AFP

Lansko leto je bilo usodno tako za Ailesa kot O'Reillyja, saj so proti njima izbruhnile obtožbe o spolnem nadlegovanju. Ailes je na svoji televiziji zaposloval lepe ženske in kasneje od njih zahteval določene vrste plačila. Na televiziji so za to vedeli, vendar zaradi podiranja rekordov gledanosti niso ukrepali.

Nato se je opogumila Gretchen Carlson in vložila tožbo, spregovorile pa so še številne druge ženske. Lastnikom televizije Fox ni preostalo drugega kot, da Ailesu plačajo skoraj 45 milijonov dolarjev "kazni" skupaj s priporočilom, naj se poslovi. Kasneje ga je za nekaj časa za svojega svetovalca imenoval republikanski predsedniški kandidat Donald Trump, ki ga je odločno branil pred obtožbami žensk.

Ailes zagotovo spada med osebe, ki so spremenile Ameriko. Za republikance je junak, za demokrate huda pokora. Svojo smrt je sam napovedal leta 2013, ko je izjavil, da so mu zdravniki rekli, da je star, debel in grd, vendar da ga bo to ubilo šele čez kakšnih šest do osem let.