Umrla kraljica italijanskega cirkusa Moira Orfei

Poslovila je včeraj, v svoji znameniti premični hišici na kolesih, v Brescii, kjer je nastopal njen Circus Moira Orfei.

Objavljeno
16. november 2015 15.56
*jer*Parlament & Cirkus
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si
Brescia – Poslovila se je ikona italijanskega cirkusa Moira Orfei. Kot je sporočila njena družina, je umrla včeraj zjutraj, v svoji znameniti premični hišici na kolesih, in sicer v Brescii, kjer je njen Circus Moira Orfei nastopal. 21. decembra bi dopolnila 84 let, kot je znano, pa je s svojim cirkusom večkrat obiskala tudi Slovenijo.

Moira, na Apeninskem polotoku zaradi izjemne popularnosti kar Moira Nazionale, se je rodila v cirkuški družini, in sicer očetu Riccardu Ofreiu, njega dni znanemu po vlogi klovna Bigolona, ter Violetti Arata, prav tako cirkusantki.

Preden je postala Moira, ikona italijanskega cirkusa, od daleč prepoznavna po vselej enaki pričeski in izdatnem make-upu, ki se ni zmenil za modne zapovedi, je bila Miranda, specializirala pa se je za jahalko, artistko na trapezu in akrobatko.

Ni le umrla na poti, tudi rojena je bila na njej. Leta 1931 v naši soseski, Codroipu, tako rekoč vselej pa je prebivala pod streho cirkuškega šotora. Živela je v po vsej Italiji slavnem mobilnem domu na kolesih, ki je bil – zaradi neverjetne koncentracije svile, kiča in pastelnega blišča na enem mestu – pravi spomenik zase.

Popularna je bila tudi zato, ker so jo zelo pogosto vabili k televiziji, prodrla pa je tudi v filme Straziami, ma di baci saziami ali Profumo di donna Dina Risija, Casanovo '70 Maria Monicellija in mnoge druge. V celoti v kakih 50.

Del porekla tudi tostran Jadrana

Zanimivo je, da del njenega porekla seže tudi tostran Jadrana. Njen prapradedek Ferdinando Orfei je bil duhovnik in se je v tej vlogi odpravil v Črno goro spreobračat Rome. Pa je neko tamkajšnje romsko dekle spreobrnilo njega in sad tega je bila njegova ločitev od duhovniške kariere, seveda pospremljena s škandalom. Naposled se je z dekletom, enim medvedom in štirimi psi vrnil v Italijo.

Moirin cirkus je začel delovati leta 1963, med njegove prelomnice pa uvrščajo točko »človek izstrelek« iz zgodnjih sedemdesetih, kolosalno predstavo Cirkus na ledu, ki si je za zgled vzela ameriške produkcije na ledu, prav tako iz tistega desetletja, in pa vključevanje sovjetskih akrobatov v predstave v osemdesetih.

Sicer cirkuški geni Orfeievih ostajajo v družini vse do danes in so odlično naloženi tudi v prihodnost. Moira je bila poročena z Walterjem Nonesom, med drugim krotilcem tigrov, ki ga je spoznala v Kuvajtu in je prav tako izšel iz italijanske družine z dolgo cirkuško tradicijo, njena otroka Stefano in Lara pa sta prav tako znana cirkusanta in tudi že dobitnika prestižnega srebrnega klovna, ki jima ga je na cirkuškem festivalu v Monacu leta 1989 vročila sama Stephanie.

Moirin cirkus je – kot prvi italijanski – ta cirkuški oskar sicer dobil že dve leti prej. Tedaj s točko, v kateri je nastopalo ducat tigrov z nizozemskim krotilcem Jeanom Michonom.

Moira je sicer s svojim cirkusom predstavljala le eno izmed vej neverjetno razvejane cirkuške rodbine Orfei, katere začetek seže izjemno daleč, v leto 1820, ko se je rodil Paolo Orfei. Poznavalcem cirkusa veliko pomenijo tudi imena Orlando, Nando, Liana, Ambra, Gioia ali Paride Orfei.