Veliko velikega na velikem festivalu

65. Festival Ljubljana od konca junija do konca avgusta obeta plaz vrhunskih dogodkov.

Objavljeno
10. maj 2017 19.09
Igor Bratož
Igor Bratož

Na današnji predstavitvi programa letošnjega Festivala Ljubljana si direktor Darko Brlek ni mogel kaj, da ne bi opozoril na besede župana Zorana Jankovića na slavnostni seji ljubljanskega mestnega sveta, da kultura ni poraba, ampak investicija. Letošnji festivalski program spet kaže, da prestolnica investira v velika imena.

Brlek, doslejšnji predsednik Evropskega združenja festivalov, je program predstavil že petindvajsetič zapored, letošnje programsko dogajanje, ki ga bo 27. junija na Kongresnem trgu uvedla spektakelska scenska kantata Carmina Burana v izvedbi mednarodno uveljavljene barcelonske gledališke skupine La Fura dels Baus, sklenil pa 31. avgusta nastop Orkestra Mariinskega gledališča pod glasbenim vodstvom slovitega Valerija Gergijeva, pa je strnil v nekaj besed: »Več večjih dogodkov in manj manjših.« Častni pokrovitelj letošnjega ljubljanskega festivala je župan Zoran Janković, glavni sponzor Zavarovalnica Sava, glavni medijski sponzor pa časopisna hiša Delo.

Med vrhunce letošnje festivalske ponudbe vsekakor sodi nastop mezzosopraniske Elīne Garanča, ki je obisk Ljubljane pred dvema letoma zaradi smrti v družini odpovedala, leto prej pa je ljubljansko publiko enostavno očarala: latvijska pevska zvezdnica bo nastopila z izborom ruskega, francoskega in italijanskega repertoarja in napolitanskimi pesmimi, od Čajkovskega pred Bizeta, Saint-Saënsa do Verdija, Mascagnija in Rossinija, Simfonični orkester RTV Slovenija bo vodil maestro romunskega rodu Ion Marin.

V Ljubljano prihaja eno največjih imen sodobnega pianističnega sveta, velika dama črno-belih tipk Martha Argerich: legendarna argentinska pianistka se bo tokrat predstavila z izvrstnimi madžarskimi glasbeniki, Komornim orkestrom Franza Liszta iz Budimpešte. Wagnerjevi Siegfriedovi idili bo sledilo najbolj znano delo francoskega romantika Saint-Saënsa Živalski karneval za dva klavirja in pripovedovalca, v katerem bosta ob Marthi Argerich nastopila filologinja in igralka Annie Dutoit in japonska pianistka Akané Sakai, v Koncertu za klavir, trobento in godalni orkester v c-molu št. 1 Dmitrija Šostakoviča pa bo pianistkin soigralec trobentač Gábor Boldoczki.

Po velikem uspehu s predstavo Turandot na festivalu pred dvema letoma bo v Ljubljani vnovič gostoval ansambel Nacionalne operne hiše iz Pekinga, tokrat s priljubljeno opero Madama Butterfly Giacoma Puccinija, ki je to sezono sicer tudi na sporedu ljubljanske Opere. Predstavo, v kateri bosta nastopila Yao Hong kot Čo Čo San in Li Shuang kot Pinkerton, bo vodil glasbeni vodja in šef dirigent Kitajske nacionalne opere Yang Yang, eden najbolj dejavnih kitajskih dirigentov mlajše generacije, ki se je na ljubljanskem festivalu predstavil že leta 2011.

Na festivalu bosta letos nastopila dva od treh najbolj slovitih ruskih orkestrov, konec avgusta orkester sanktpeterburškega Mariinskega gledališča z Valerijem Gergijevim, na začetku julija Orkester Sanktpeterburške filharmonije, najstarejši ruski simfonični orkester, ki ga bo vodil dirigent Jurij Temirkanov, na programu pa tri dela velikih ruskih mojstrov, orkestralna Suita iz Pripovedke o nevidnem mestu Kitež in devici Fevroniji N. Rimskega-Korsakova, simfonična fantazija Francesca da Rimini P. I. Čajkovskega in poslednje delo Sergeja Rahmaninova, Simfonični plesi.

20. julija bo v dvorani hotela Union prav poseben večer: Bachov Koncert za violino, godala in continuo v a-molu bo odigral eden najvidnejših italijanskih komornih orkestrov Solisti Aquilani, v solistični vlogi se bo predstavila slovenska violinistka Lana Trotovšek, sledil bo Šostakovičev Godalni kvartet št. 8, ki ga je Rudolf Baršaj orkestriral za godalni orkester in nosi ime Komorna simfonija. Zelo poseben bo drugi del večera, ko se bo v Šnitkejevem Koncertu za klavir in godala anamblu Solisti Aquilani in pianistki Anastasy Terenkovi pridružil znani ameriški dramski in filmski igralec ter režiser in producent John Malkovich: z natančnim in poglobljenim izborom besedila iz romana Grobovi in junaki Ernesta Sabata bo kot del glasbe vključil svoj glas.

Zadnji trije dnevi letošnjega ljubljanskega festivala bodo v Cankarjevem domu potekali pod taktirko karizmatičnega dirigenta Valerija Gergijeva, ki od leta 1988 vodi Mariinsko gledališče, od leta 1996 pa je tudi umetniški in generalni direktor. Ob 200. obletnici Wagnerjevega rojstva je ansambel Mariinskega gledališča z Gergijevim v Ljubljani gostoval s prvima deloma tetralogije, Renskim zlatom in Valkiro, letos bosta prvič na Slovenskem na oder postavljeni monumentalni glasbeni drami Siegfried in Somrak bogov, prva 29., druga 30. avgusta.

Za sklep letošnjega festivala bo sanktpeterburški orkester, eden najstarejših glasbenih ansamblov v Rusiji, z Gergijevim izvedel Beethovnovo Simfonijo št. 4 in Šostakovičevo Simfonijo št. 5, v Klavirskem koncertu št. 1 Sergeja Prokofjeva pa bo solist vse bolj uveljavljeni uzbekistanski pianist Bekhzod Abduraimov.

Natančen program 65. ljubljanskega festivala je dosegljiv na spletni strani www.ljubljanafestival.si.