Verena Vidrih Perko na čelu direktorata za kulturno dediščino

Na mestu generalne direktorice direktorata za kulturno dediščino bo kot v. d. nasledila razrešeno Špelo Spanžel.

Objavljeno
29. januar 2015 17.08
hočevar perko
V. U., Delo.si/STA
V. U., Delo.si/STA
Vlada je z današnjim dnem s položaja generalne direktorice direktorata za kulturno dediščino na ministrstvu za kulturo razrešila Špelo Spanžel. Na njeno mesto je kot vršilko dolžnosti imenovala Vereno Vidrih Perko. Tej se mandat prične 30. januarja, funkcijo pa bo opravljala do imenovanja generalnega direktorja oziroma največ šest mesecev.

Verena Vidrih Perko (1952) je diplomirala leta 1978 na temo provincialne arheologije in zgodnjega srednjega veka. Magisterij in doktorat iz arheologije je opravila na ljubljanski univerzi, doktorski študij muzeologije pa na zagrebški univerzi.

Izobraževala se je tudi v Brnu na Češkem, s pomočjo štipendije fundacije J. Paul Getty pa je študirala v Los Angelesu, New Yorku, Filadelfiji in pozneje v Veliki Britaniji.

Od leta 1975 do 1982 je s presledki poučevala zgodovino in likovno vzgojo na gimnaziji v Kamniku. Zaposlena je bila v Mestnem muzeju v Ljubljani, od leta 1997 pa je kustosinja v Gorenjskem muzeju v Kranju. Delovala je tudi na oddelku za arheologijo na Filozofski fakulteti ljubljanske univerze, kjer je pridobila status raziskovalke. Je tudi docentka za materialno kulturo na Arheološkem oddelku in za muzeologijo.

Izkopavala je v Ogleju, Ljubljani, na ljubljanskem Barju, v Stični, na hrvaškem Hvaru in na Ajdni. Je avtorica več arheoloških razstav ter številnih znanstvenih in strokovnih člankov.