Vlada razrešila Jančarja iz uprave Foruma slovanskih kultur

Na njegovo mesto je na predlog ministrstva za kulturo imenovala Uroša Lajovica.

Objavljeno
27. november 2015 16.52
regent/drago jancar
V. U., STA
V. U., STA
Vlada je na današnji seji razrešila Draga Jančarja z mesta člana uprave mednarodne ustanove Forum slovanskih kultur. Za novega člana je na predlog ministrstva za kulturo imenovala Uroša Lajovica, so sporočili z vladnega urada za informiranje.

Jančar, dosedanji slovenski član uprave foruma, je avgusta letos ministrstvu za kulturo podal odstopno izjavo iz osebnih razlogov. Ministrstvo je zato vladi predlagalo, da ga razreši in za novega slovenskega člana imenuje Lajovica.

Forum slovanskih kultur je bil kot neprofitna in nevladna ustanova ustanovljen leta 2004 v Ljubljani na pobudo slovanske kulturniške srenje. Nastal je z namenom, da poveže in predstavlja slovansko kulturo, znanost in umetnost, njen ustvarjalni naboj in dediščino.

Trenutno povezuje deset slovanskih držav in tri članice opazovalke – Češko, Poljsko in Slovaško. Direktorica foruma je bivša slovenska ministrica za kulturo Andreja Rihter, njegova uprava pa je osemčlanska. Sestavljena je iz po enega predstavnika Bolgarije, Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Makedonije, Poljske, Rusije, Slovenije, Srbije in Črne gore.

Eden od projektov, ki ga forum vodi, je 100 slovanskih romanov, katerega cilj je, da bi deset sodobnih avtorjev vsake od članic prevedli v jezike ostalih članic foruma.