Vojne so v zgodovino človeštva vstopile pred vsaj 10.000 leti

Arheologi so v bližini jezera Turkana v Keniji odkrili najstarejše sledi organiziranega vojnega pokola.

Objavljeno
22. januar 2016 15.34
V. U.
V. U.

Doslej je bilo mnogo poznavalcev zgodovine prepričanih, da so vojne v zgodovino človeka vstopile, ko je ta v mlajši kameni dobi zaživel v trajnejših oblikah naselitve in organiziranih skupnostih, a jih je po najnovejših dognanjih arheologov spoznal že pred nastopom t. i. neolitskega paketa in vzponom prvih civilizacij.

Naša vrsta se je pred okoli 200.000 leti razvila v Afriki in na črnem kontinentu so po pisanju Reutersa, ki se sklicuje na revijo Nature, arheologi odkrili tudi najstarejše sledi vojnega pokola, ki se je zgodil pred kar okoli desetimi tisočletji.

Načrtovan napad

Na lokaciji z imenom Nataruk, okoli 30 kilometrov oddaljeni od jezera Turkana na severu Kenije, so odkrili kosti 27 ljudi, pripadnikov neke tedanje skupnosti na stopnji nomadskih lovcev in nabiralcev, ki so bili očitno žrtev pokola s puščicami, kiji ali rezili, izdelanimi iz kamna.

V lobanji enega izmed nesrečnežev so odkrili ostro rezilo iz vulkanske kamnine, lobanja drugega je razkrila dva usodna zamaha s kijem, med žrtvami pa je bila tudi ženska v visoki nosečnosti.

Paleoantropologinja Marta Mirazón Lahr z Univerze v Cambridgu je ob odkritju izjavila, da način, na katerega so ti ljudje, ki so se preživljali z lovom, ribarjenjem in uživanjem užitnih rastlin, umrli, odraža načrtovan napad s strani druge skupine, nemara prišlekov od drugod. »Šlo je za brutalen, usoden napad z namenom ubijanja tistih posameznikov, ki bi lahko organizirali obrambo ali protinapad, ali pa jim nemara niso prišli v poštev za kako korist. To so moški, ženska v visoki nosečnosti in prestari ali premladi ljudje,« je povedala.

Ob okostjih 21 odraslih in šestih otrok, starih manj od šestih let, namreč ostankov najstnikov oziroma adolescentov ni bilo. »Nikoli ne bomo izvedeli, ali so uspeli zbežati ali so jih zajeli,« je dodala paleoantropologinja. »Odkritje sledi pokola med lovci in nabiralci tistega časa je bilo popolno presenečenje.«