Zvezdnik s srcem performerja

Igralec Shia LaBeouf preživlja s sodelavcema mesec dni v izolaciji v koči na Laponskem.

Objavljeno
14. april 2017 17.28
B. M.
B. M.

Igralec Shia LaBeouf, ki je aktiven tudi v umetniških vodah, preživlja s sodelavcema mesec dni v izolaciji v koči na Laponskem. Z zunanjim svetom komunicirajo zgolj preko tekstovnih sporočil, ki si jih izmenjujejo z obiskovalci helsinškega muzeja Kiasma. To je del umetniškega projekta, ki se je začel minuli teden. Umetniki - poleg LaBeoufa še člana njegovega umetniškega kolektiva - Nastja Roenkkoe in Luke Turner - so nameščeni vsak v svoji koči na Laponskem.

V muzeju sodobne umetnosti Kiasma je postavljena replika koče, v kateri lahko obiskovalci muzeja pišejo umetnikom, oni pa jim odgovorijo, a tako, da med seboj ne komunicirajo. Korespondenco je mogoče spremljati preko prenosa v živo na spletni strani muzeja. Umetniški trio LaBeouf, Roenkkoe in Turner je projekt zagnal le nekaj dni za tem, ko so hekerji z antisemitskimi sporočili vdrli na spletno stran njihove inštalacije, uperjene proti ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu He Will Not Divide Us.

Tudi sicer je bila inštalacija plapolajoče zastave, ki naj bi bila na ogled štiri leta Trumpovega predsedniškega mandata vse od zagona v januarju tarča kritik, izgubila pa je tudi institucionalno podporo.

Tudi nova inštalacija 31-letnega LaBoeufa privlači pozornost in je že sprožila nekaj provokacij. La Boeuf je bil rojen v Los Angelesu, kot edinec staršev, ki ju je sam označil za hipija, prav tako hipijevska pa se mu je zdela njuna vzgoja. Po ločitvi staršev je živel, kot pravi sam, ubožno a dobro otroštvo. Že kot 10-leten otrok je začel nastopati v stand up komedijah. Igralec je postal, ker je hotel pomagati finančno strtim roditeljem, ne pa ker bi si tega tako želel.

Očitno pa je igralcu, ki je znan tudi po svojih navzkrižjih z roko zakona, vse bolj pri srcu sodobna umetnost. Leta 2014 se je pridružil umetnikoma, s katerima zdaj izvaja performans, in je z njima izpeljal že več projektov. V švedskem filmu Borg proti McEnroeju, ki naj bi ga posneli še letos, pa bo upodobil legendarnega Johna McEnroea.