10 naj, naj ... Najbolj neverjetne Reutersove podobe sveta

Objavljamo izbor fotografij reporterjev uglednega Reutersa, ki so njihovim avtorjem zagotovo dale občutek, da dan ni bil - rutinski.

Objavljeno
02. september 2013 18.33
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

Pri uglednem Reutersu, novinarski agenciji z letnico ustanovitve 1851, ko jo je v Londonu vzpostavil nemški Jud in baron Paul Julius Reuter, sedaj pa ima sedež v New Yorku, vsakoletno objavijo izbor najbolj neobičajnih, tudi silno bizarnih fotografij, ki so jih po svetu posneli njihovi fotografi.

Fotografije prepričajo zaradi motivov ali zaradi tega, ker se je njihovim avtorjem pritisk na sprožilec posrečil res v pravem trenutku. Ko so videli rezultate, so gotovo imeli občutek, da dan ni minil ob rutinskem fotolovu na vselej fotogenične pisarniške politike, ampak so ga potrošili - odlično.

Objavljamo izbor fotografij iz vsakoletnih Reutersovih inventur v zadnjih letih, pri čemer je bila njihova letina sijajna predvsem leta 2010.

1. Dojenje teleta

Za evropsko oko nedvomno odbijajoča fotografija, a ko pogled, zatem ko si ga odvrnil od posnetka, znova približaš, ugotoviš, da gre za izjemno ljubezen do živali. Tako je Chouthi Bai v vasi Kilchu v indijski puščavski državi Radžastan dojila svojega dvajsetdnevnega telička.

Zgolj kaplja (v obratno smer) v oceane mleka, ki ga je človeku skozi zgodovino dalo govedo. Teliček sicer ni zrasel v kakega Minotavra, a je kmalu postal - turistična atrakcija. Fotograf: Vinay Joshi.

2. Bik drago proda kožo

Krave so v Indiji svete, v Španiji pa zanesljivo ne. Javni spektakel ob usmrtitvi bika v Malagi in nov krvav madež na sicer mogočni španski kulturi.

Anonimni bik na fotografiji je kožo drago prodal in dodal nov pomen običajni besedni kombinaciji med bikom in prašniki, mož na njej, ki jo odnesel brez hujših posledic, pa seveda ni anonimen. A mu ne bomo delali reklame, ki si jo vsekakor zasluži fotograf: Jon Nazca.

3. Hudičev skok čez dojenčke

Znova Španija. Moški na sliki je postavljen v vlogo samega zlodeja z imenom El Colacho in mora na vsakoletnem dogajanju ob slavljenju Rešnjega telesa v Castrillu de Murcia blizu Burgosa preskočiti - skupine dojenčkov, ležečih na vzmetnicah ...

Tako jih menda zaščiti pred zlom. Fotografija: Ricardo Ordonez.

4. Najdolgočasnejši »Da, vzamem«.

Nevesta je stoje zaspala med čakanjem na silno razburljiv prelom v svojem življenju, na množično poroko parov v Asanu, mestu južno od Seula. Množične poroke so tradicija tamkajšnje unifikacijske cerkve, ki jo je leta 1954 ustanovil evangeličanski duhovnik Moon Sun-myung.

Udeleži se jih na tisoče in tisoče parov. Fotografija: Lee Jae-Won.

5. Pojoča pečena svinja

Tudi na vsakoletni »svinjski paradi« v Quezonu na Filipinih ljudem ni dovolj, da bi živali enostavno spoštljivo - pojedli. Fotografija: Romeo Ranoco.

6. Garaš, tudi če si maneken

Moda kdaj odkrije kaj novega, kdaj ponavlja stokrat videno, kdaj pa udari - povsem mimo. Ne najbolje oblečena manekena so v samokolnici, zvrhani s prepovedanimi sadeži spoznanja, vpregli na Tednu mode v ukrajinskem Kijevu.

Domislico je podpisal kreator Oleksij Zalevski. Fotografija: Gleb Garanich.

7. Mali mož ob velikanki

Khagendra Thapa iz Nepala, letnik 1992, je zrasel le do 67 centimetrov višine in je za najmanjšega človeka na svetu veljal vse do predlani, ko mu je naslov speljal 59,95 centimetrov visok Junrey Balawing s Filipinov. Fotograf ga je zasačil ob živahnem zanimanju, ki ga je izkazal bližnji okolici: miss Nepala, ki so ji tako kot njemu naložili promoviranje nepalskega turizma.

Thapu so dodelili slogan »Najnižji človek na svetu vas z najvišje gore na svetu vabi k obisku Nepala«. Fotografija: Gopal Chitrakar.

8. Za domovino - z glavo skozi zid

Častnik na prikazu spretnosti specialcev beloruskega ministrstva za notranje zadeve v Minsku pred štartom tamkajšnje vsakoletne štafete. Fotografija: Vasily Fedosenko.

9. Popaj v živo

Ime mu je William Chavarriaga, kot čistilec se preživlja na letališču Olaya Herrera v Medellínu v Kolumbiji. Srečal se je že z Abrahamom, kot Popaj pa prijatelje zabava že več kot 30 let. Fotografija: Albeiro Lopera.

10. Zadnji oplesk čez zadnjico

Videz lahko vara. Na fotografiji ni utrinek s priprav na karneval v Riu de Janeiru, ampak še zadnji popravki imidža v ledeni Sibiriji.

Tema posnetka je odprto prvenstvo za amaterje in amaterke v body buildingu in fitnessu v Krasnojarsku, na katerem so se udeleženci potegovali za pokal Strongo. Fotografija: Ilya Naymushin.