Bodoči sodelavci: roboti in avatarji

V Mariboru bodo 5. oktobra v okviru festivala KIBLIX 2012 odprli interdisciplinarno razstavo Roboti in avatarji.

Objavljeno
19. september 2012 19.15
Tanja Cirman, Delo.si
Tanja Cirman, Delo.si
Interdisciplinarna razstava Roboti in avatarji - naši sodelavci in soigralci v prihodnosti, ki bo predstavljena v okviru mednarodnega festivala KIBLIX, temelji na tehnoloških objektih in podaljških - kot so roboti, avatarji, virtualni svetovi, nosljive tehnologije, igralna okolja, interaktivna zabava. Prepleten sklop obsega izbrana umetniška dela na potujoči razstavi, delavničarske učne izkušnje,pogovore z umetniki in razprave.

Razstava Roboti in avatarji izhaja iz pop-kulturnega podobotvorja in premisleka o sodobnih tehnologijah namenjenih novi resničnosti. Kako si predstavljamo naše prihodnje odnose z robotskimi in avatarskimi sodelavci
in soigralci v resničnosti in na kateri točki ta evolucija pokriva osebne meje živega in čutečega človeškega bitja, pa je vprašanje, ki si ga zastavljajo sodelujoči umetniki. Med njimi sta tudi slovenska umetnika Martin Bricelj Baraga in Slavko Glamočanin (MoTA).

Multimedijski center Kibla bo na dan otvoritve tudi prostor odprte razprave, na kateri bodo sodelujoči umetniki Mey Lean Kronnermann, Michael Takeo Magruder, Niki Passath, Martin Hans Schmitt, Martin Bricelj Baraga odpirali specifično vprašanje etike in vedenja v odnosu do svojih del na razstavi. O povezovanju le-tega z resničnim svetom, ki se odvija okrog nas bodo spregovorili tudi mednarodni strokovnjaki Jože Slaček, Istvan Szakats in Peter Tomaž Dobrila.

Debata o umetni inteligenci in evoluciji v robotiki in virtualnih svetovih pa po sledila v soboto, 6. oktobra. Tokratni gostje bodo umetniki Noel Sharkey, Louis Philippe Demers, Drew Baker, Suzana Uran,Marco Donnarumma, Ruairi Glyn in vabljeni strokovnjaki Istvan Szakats, Peter Tomaž Dobrila in Cameron Bobro.

Kot uvertura v celotno dogajanje bo med 2. in 4. oktobrom potekala delavnica Vizije naših skupnih sanj pod mentorstvom britanskih umetnikov Michaela Takeo Magruderja in Drew Baker.

Praktična delavnica za otroke in odrasle z naslovom Ščurek pa bo potekala v soboto zvečer. Na njej se bo pod mentorstvom nemške umetnice Mey Lean Kronemann, učilo izdelovati svetleče, brezšivne robotke - vibrobotke.

Razstava Roboti in avatarji bo sicer na ogled do konca oktobra, med tem, ko se bo festival KIBLIX v novembru preveslil v drugo polovico. Do srede decembra se bodo v Kibli in KGLU Slovenj Gradec zgodile mednarodna razstava, konferenca, javna predavanja, delavnice in projekcije.

Kurator drugega sklopa KIBLIX je Rus Dmitry Bulatov, sodelujoči umetniki pa so Marina Abramović ter Suzanne Dikker in Matthias Oostrik, britanski dvojec James Auger in Jimmy Loizeau, Tuur Van Balen, Brandon Ballengee, Guy Ben-Ary in Kirsten Hudson, Boredomresearch: Vicky Isley in Paul Smith, David Bowen,Ursula Damm, Joe Davis, Louis-Philippe Demers, Stefan Doepner in Lars Vaupel,Arthur Elsenaar in Remko Scha, Andrew Gracie, Floris Kaayk, Kuda begut sobaki, Seiko Mikami, Neurotica, Leo Peschta, Maja Smrekar, Stelarc, The TissueCulture & Art Project: Oron Catts in Ionat Zurr, Polona Tratnik,Bill Vorn.