»Božjastna« umetnost Kurta Hentschlagerja prenevarna za Američane

Zaprtje razstave Avstrijca v Pittsburgu, potem ko so so trije obiskovalci po njenem ogledu – zboleli.

Objavljeno
01. oktober 2013 16.39
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

Instalacija Zee, delo avstrijskega, a v Chicagu delujočega umetnika Kurta Hentschlagerja, znanega po ustvarjanju z minljivimi materiali, zvokom in s svetlobnimi efekti, nekaterim Američanom predstavlja več, kot so sposobni prenesti. Kot zapišejo pri AP, so kar trije po njenem ogledu zaznali bolezenske simptome, podobne epilepsiji, ko se je to nazadnje zgodilo neki osemnajstletnici, ki so jo morali celo zdravstveno oskrbeti, pa so razstavo - zaprli.

Za kaj gre? Preden so lahko obiskovalci pristopili k instalaciji Zee, so morali podpisati opozorilo, da projekt ponuja intenzivno stroboskopsko svetlobo z gosto umetno ustvarjeno meglo, kar povzroči izgubo prostorske orientacije, tiste z epilepsijo ali težavami z dihanjem in screm pa so opozorili, da se je ogledu bolje odpovedati.

Z zaprtjem so ogled »odsvetovali« vsem, ob vnovičnem odprtju pa bo instalacija umetnika, ki je med drugim že sodeloval na Beneškem bienalu in v okviru lanskega programa olimpijskih iger v Londonu, nemara - spremenjena.