Eduardo­ Souto de Moura: arhitekt poguma in skromnosti

Razstava Pritzkerjevega nagrajenca v galeriji Dessa.

Objavljeno
25. september 2012 17.39
Valentina Plahuta Simčič, kultura
Valentina Plahuta Simčič, kultura

Portugalski arhitekt Eduardo­ Souto de Moura je dobitnik Pritzkerjeve nagrade, najvišjega svetovnega priznanja za arhitekturo, nekakšnega arhitekturnega oskarja. V galeriji Dessa so včeraj odprli razstavo 91 skicirk, ki zajemajo njegove pomembnejše projekte.

Kdo je arhitekt, ki je prva leta preživel v biroju Álvara Size, svojo pisarno pa odprl leta 1980? Po njegovih načrtih je bilo do zdaj dokončanih okoli šestdeset stavb, večinoma na Portugalskem, v Španiji, Italiji, Nemčiji, Združenih državah Amerike in Švici.

Njegova dela so sodobna, hkrati pa v njih odmeva arhitekturna tradicija. V njih se kažejo nasprotujoče si karakteristike – moč in preprostost, pogum in skromnost, drzna javna avtoriteta in občutek intimnosti –, je dejal predsednik Pritzkerjeve žirije Lord Palumbo.

Eduardo Souto de Moura je bil rojen leta 1952 in je študiral kiparstvo, potem pa se preusmeril v arhitekturo. Vendar je bila arhitekturna fakulteta zaradi boja proti avtoritarnemu režimu skoraj ves čas njegovega študija zaprta, zato je pravi občutek za arhitekturo razvil v biroju učitelja Álvara Size.

Od leta 1980 ima svoj biro v Portu. Eden njegovih prvih projektov je bil kulturni center Casa das Artes v rodnem Portu, sicer pa med De Mourovimi zgodnjimi projekti prevladujejo stanovanjske stavbe v rodni Portugalski.

Kasneje je po Evropi, pa tudi drugod, delal nakupovalne centre, šole, galerije, kinematografe in podobno. Souto de Moura in Siza sta sodelovala pri postavitvi skupnega paviljona na Expu 2000 v Hannovru in pri paviljonu Serpentine Gallery leta 2004.

Žirija, ki mu je podelila Pritzkerjevo nagrado, je še posebej izpostavila njegov stadion v Bragi (2003), poslovno stolpnico Burgo v Portu (2007) in muzej Paula Rego v Cascaisu (2009). Žirija je menila, da imajo njegove zgradbe izvirno sposobnost izražati na videz nasprotujoče si lastnosti – moč in skromnost, hrabrost in subtilnost, krepko javno avtoriteto in občutek intime, ter poudarila, da je De Moura kot ustvarjalec fasciniran z lepoto in avtentičnostjo materiala.

Slovenski javnosti se je Souto de Moura predstavil že leta 1983 v Piranu, razstavljal je tudi leta 1993 v galeriji Dessa v Ljubljani. Na razstavi, ki jo zdaj gostijo v Dessi, lahko skozi njegove skicirke spremljamo nastanek vseh najpomembnejših del, z enim samim pogledom objamemo celoten arhitektov opus in spoznamo njegovo intimno razglabljanje o nastanku del.