Ex-tempore: Razgaljeni novi mojstri

Dobitnik letošnje nagrade je 54-letni Nicola Tomasi iz Gorice.

Objavljeno
06. september 2014 23.22
Ex tempore Piran
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Piran – Building 4 je naslov slike, za katero je 54-letni Nicola Tomasi iz Gorice prejel grand prix letošnjega 49. mednarodnega slikarskega praznika ex-tempore v Piranu. Nagrado sta mu danes zvečer na Tartinijevem trgu podelila predsednik mednarodne žirije Eugen Borkovsky iz Hrvaške in Lilijana Stepančič, ravnateljica Obalnih galerij Piran, ki so uspešno izpeljale še vedno najbolj množično tovrstno prireditev v Evropi.

Na ex-tempore se je prijavilo 248 umetnikov iz 11 držav, ki pa so oddali le 219 del, kar je občutno manj kot v časih najbolj množičnih prireditev pred nekaj leti, ko se je prijavilo po 350 in več avtorjev. Kriza verjetno vpliva tudi na ustvarjanje oziroma na ambicije ustvarjalcev. Približno tretjina avtorjev je akademsko šolanih, toda akademska izobrazba ni vedno pogoj za uspeh. Letos so podelili 22 nagrad za slike in tri nagrade za izdelke iz keramike, skupaj je bilo podeljenih za več kot 20.000 evrov nagrad. Prvič sta se za podelitev velike odkupne nagrade (poleg piranske občine) odločili tudi Občina Koper in Komunala Koper, kar je zasluga svetovalca koprskega župana (G. G. Mišiča). V Mestni galeriji Piran so razstavili 93 izbranih in seveda vseh 22 nagrajenih del, v prostorih in vrtovih nekdanjega piranskega vrtca (ki je zdaj last piranske župnije) pa so predstavili preostalih nekaj več kot sto del, ki se niso uvrstila v ožji izbor.

Nicola Tomasi je stari znanec žirije piranskega ex-tempora, saj je že prejemal nagrade. Letošnje nagrajeno delo Building pa mu je prineslo 2000 evrov nagrade. Kolažirana slika upodablja sodobno arhitekturno okolje. »S svojim abstraktnim delom poskuša avtor posredovati zorni kot sodobnega človeka in omejitve, ki mu jih takšno življenje postavlja,« je zapisano v obrazložitvi žirije za podeljeni grand prix.

Nagrado za najboljše delo mladega avtorja (do 35 let) je žirija podelila Nini Koželj (likovni pedagoginji) iz Strahovice za delo Dama. »Z risbo krokija poskuša avtorica problematizirati osebno stisko. Avtorica uporablja preprost in spontan likovni jezik, ki spominja na otroški rokopis. In ravno v tej neposrednosti je prepričljiva s svojo stvaritvijo,« je ugotovila žirija. Podelile še častna priznanja osmim udeležencem, ta so prejeli: Igor Lekšič, Jure Zrimšek, Burhan Hadžialjević, Matjaž Borovničar, Silvana Konjevoda, Peter Ciuha, Matej Pečenik, Metka Pepelnak in Branka Pirca.

Hkrati so v Galeriji Hermana Pečariča razstavili 33 od 55 del 15. mednarodnega ex-tempora keramike, kjer je najvišjo nagrado Obalnih galerij žirija podelila Mladenu Ivančiću iz Opatije.