Fenomen Shakespeara

V Knjigarni Konzorcij so odprli razstavo fotografij Shakespearovih predstav preteklih uprizoritev SNG Drama.

Objavljeno
02. april 2014 00.30
Igor Samobor / Mala Drama
Špela Bizjak
Špela Bizjak

Ljubljana - Letos praznujemo 450-letnico rojstva enega največjih dramatikov Williama Shakespeara. V ta namen sta Slovensko narodno gledališče (SNG) Drama Ljubljana in Knjigarna Konzorcij v prvem nadstropju največje slovenske knjigarne pripravili razstavo fotografij preteklih uprizoritev SNG Drama.

Na otvoritev, ki je potekala danes v Konzorciju, so na pogovor povabili ravnatelja SNG Igorja Samoborja, slovenski dramaturginji Livijo Pandur in Darjo Dominkuš ter hrvaško dramaturginjo Lado Kaštelan.

Drama Ljubljana uprizarja Shakespearove igre že od leta 1896, ko je Rudolf Inemann zrežiral Othella. Do danes so v Drami odigrali 76 Shakespearovih predstav. Kot pravi Igor Samobor, to kaže na neverjeten odnos Slovencev do Shakespeara. Naslednja Shakespearova predstava bo premierno uprizorjena 5. aprila. To bo priredba Rihard III. + II. Dramski diptih z epilogom o smrti v režiji Tomaža Pandurja, zaradi katere so, kot pravi Samobor, vsi zelo vznemirjeni.

Mojca Krajnc, dramaturginja, je skupaj z Igorjem Samoborjem izbrala 28 razstavljenih fotografij iz preteklih Shakespearovih uprizoritev in 16 fotografij Aljoše Rebolja z vaj za že omenjeno novo uprizoritev. Kot pravi, izbor ni bil lahek, saj obstaja tako veliko število uprizoritev.

Samobor meni, da je Shakespeare fenomen, in si ga kot dramatika deli marsikatero ljudstvo. S Shakespearom se je v Drami ukvarjalo veliko število ljudi, o njem so pisali številne knjige in snemali različne filme. Darja Dominkuš je povedala, da Shakespeare predstavlja vrhunec izjemno plodnega obdobja, v katerem je vrelo od ustvarjalnosti, odkritij in novih spoznanj.

Shakespeara ni zanimala zgodovina, čeprav smo veliko o zgodovini izvedeli iz njegovih del. Zanimala ga je filozofija zgodovine, narava oblasti, njena zloraba, vladanje. Predstava, ki jo že vsi nestrpno pričakujejo, prav tako govori o oblasti, doseganju te oblasti in krone, ki je nočemo dati iz rok. Rihard III predstavlja vzpon oblasti, Rihard II pa padec z nje. Shakespeare velja za klasika in genija, hkrati pa tudi sodobnika, saj skozi svoja dela in ustvarjenimi liki odpira različne teme, ki so aktualne tudi danes - oblast, moč, pohlep, človeška samota, odnosi v družini.

Obiskovalcem bo razstava na ogled vse do konca aprila v prvem nadstropju Knjigarne Konzorcij. Samobor je prepričan, da se bodo tudi v naslednjih letih srečevali na podobnih obletnicah, in se spraševali, zakaj je Shakespeare tak fenomen.