Fiasko dražbe Renoirjeve zapuščine

Izkupiček – nekaj manj kot 1,3 milijona dolarjev (okoli 960.000 evrov) – ni segel niti do polovice pričakovanj dražiteljev.

Objavljeno
20. september 2013 13.46
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

Kot smo že pisali, so pri dražbeni hiši The Heritage Auctions v New Yorku pri napovedi avkcije osebne zapuščine enega osrednjih mojstrov francoskega impresionizma Augusta Renoirja (1841-1919), sestavljene iz njegovih pisem, fotografij in osebnih predmetov, predvsem pa 19 izvirnih mavčnih modelov njegovih kipov, pričakovali izkupiček okoli treh milijonov dolarjev.

A apetit dražiteljev ni bil potešen. Segel ni niti do polovice pričakovanj. Dražba se je zgodila včeraj, njen končni izplen pa je bil nekaj manj kot 1,3 milijona dolarjev. Okoli 960.000 evrov.

Prodali so impresionistova očala, njegov poročni list, pisma, ki so mu jih pošiljali Claude Monet, Édouard Manet ali Auguste Rodin, fotografije slikarja na smrtni postelji in še veliko drugega, napoved dražbe pa je spremljal tudi protest.

Zapuščina, ki je bila do dražbe hranjena kot enotna zbirka, bo namreč poslej razpršena na niz zbirk. Dolgo je pripadala Renoirjevemu pravnuku Paulu Renoirju, a jo je leta 2005, malo pred svojo smrtjo, prodal neki galeriji v ameriški Arizoni.

Zaradi napovedane razpršitve zapuščine je protestiral predvsem slikarjev prapravnuk Jacques Renoir, ki je na aktualno francosko kulturno ministrico Aurelie Filipetti ter na Muzej Orsay v Parizu in Renoirjev muzej v Cagnes-sur-Meru naslovil odprto pismo, naj vendarle kaj odkupijo.

Po poročanju AFP se je dražbe sicer udeležilo več predstavnikov muzejev, a konkretnih podatkov ne omenjajo.

Na njej so med drugim prodali tudi sliko Les Becasses (Sloki), malo tihožitje s pticama, za katerega je obveljalo, da je Renoirjeva sploh zadnja slika. Ustvaril jo je 3. decembra leta 1919, na dan svoje smrti. Izkupiček prodaje te slike - 125.000 dolarjev - je presegel estimacijo, postavljeno pri 80 do 120 tisočakih, s serijo 19 izvirnih mavčnih modelov njegovih kipov, ki jih je ustvaril ob pomoči asistenta Richarda Guina (slikar je bil v zadnjih letih življenja priklenjen na invalidski voziček), pa dražitelji niso imeli sreče.

Številnih niso prodali, za najvišje ocenjen kip - Veliko zmagovito Venero (Grande Vénus victorieuse) iz let 1914-15, visoko kar 1,8 metra, pa so iztržili 545.000 dolarjev. Estimacija je znašala skoraj dvakrat več, 900 tisočakov.