Fotografija leta Mateju Družniku za delavce Vegrada

Že drugo leto zapored na natečaju Slovenia Press Photo 2011 za najboljšo fotografijo slavi Delov fotograf. Po Juretu Erženu, ki je mednarodno žirijo prepričal lani, je letošnji zmagovalec v kategoriji za najboljšo fotografijo Matej Družnik, s fotografijo delavcev Vegrada.

Objavljeno
07. marec 2011 09.32
Posodobljeno
07. marec 2011 19.01
T. L., delo.si
T. L., delo.si
Ljubljana - Na slavnostni podelitvi v Zgodovinskem atriju ljubljanske Mestne hiše so pravkar razglasili zmagovalne fotografije in nagrajence natečaja najboljših fotoreporterskih izdelkov na področju novinarske fotografije Slovenia Press Photo 2011. Natečaj Slovenia Press Photo 2011 je priložnost za pregled najboljših fotoreporterskih dosežkov preteklega leta in je namenjen vsem profesionalnim in zahtevnim amaterskim fotografom s stalnim prebivališčem v Sloveniji. Organizira ga Zavod za promocijo fotografije SPP.

Najboljša dela je letos izbirala mednarodna žirija pod vodstvom Patricka Wittyja, mednarodnega urednika fotografije revije Time. Nagrado za najboljšo fotografijo leta je prejel Matej Družnik / Delo za fotografijo "Delavci Vegrada", nagrado za najboljšo reportažo pa Luka Dakskobler za ribiško reportažo iz Istanbula. Žirija je poleg glavnih izbrala še nagrade in častne omembe žirije v petih kategorijah.

novice (najboljša fotografija: Miha Horvat, najboljša reportaža: Luka Dakskobler),

šport (najboljša fotografija: Simon Chang, najboljša reportaža: ni bila podeljena), častna omemba žirije: Jaka Gasar,

narava in okolje (najboljša fotografija: Luka Dakskobler, najboljša reportaža: Jošt Franko, častna omemba žirije: Tomaž Črnej),

kultura in zabava (najboljša fotografija: Voranc Vogel, najboljša reportaža: Matjaž Rušt) ter

ljudje (najboljša fotografija: Jošt Franko, najboljša reportaža: Simon Chang, častna omemba žirije: Aleš Gregorič).

Letos je na natečaju Slovenia Press Photo sodelovalo 233 različnih avtorjev, ki je skupno prijavilo rekordno število fotografij, 3898. V mednarodni žiriji priznanih strokovnjakov s področij fotožurnalizma in fotografije, ki je ob zaključku letošnjega festivala izbrala najboljša dela, so, poleg predsednika žirije Patricka Wittyja (Time), sodelovali še Antonin Kratochvil (VII Photo Agency), Marko Drobnjaković (AP Associated Press), Wade Goddard (War Photo Ltd.) in Marcus Bleasdale (VII Photo Agency).

V okviru letošnjega festivala Slovenia Press Photo 2011 so bile organizirane tudi tri razstave mednarodno uveljavljenih fotografov in agencij. Organizatorji so v Ljubljano povabili Paola Pellegrina, fotografa prestižne fotografske agencije Magnum, ki je na ogled postavil prerez svojega dela zadnjih 15 let z razstavo "As I Was Dying" (Ko sem umiral) na Ljubljanskem gradu v dvorani Palacij. Druga razstava je pregledna razstava francoske agencije AFP, ene izmed treh največjih fotografskih agencij na svetu (Desni atrij ljubljanske Mestne hiše). Tretja razstava pa je plod sodelovanja med organizacijo Médecins Sans Frontières/Zdravniki brez meja in fotografsko agencijo VII (Galerija Kresija, Ljubljana).

Vse razstave, vključno z razstavo zmagovalnih del letošnjega natečaja Slovenia Press Photo (Zgodovinski atrij ljubljanske Mestne hiše), bodo na ogled do konca marca.

*

Lanskoletni zmagovalec natečaja je bil Delov fotograf Jure Eržen s fotografijo Ebtishan Samuni (32), z enoletnim sinom Hummsom, na ruševinah njune hiše v mestu Gaza. Med tritedenskim izraelskim raketiranjem januarja 2009 sta izgubila moža, očeta in več sorodnikov.