Gorenjska na starih fotografijah

Razglednice krajev so zanimivo, predvsem pa dragoceno arhivsko pa tudi razstavno gradivo.

Objavljeno
10. oktober 2012 14.13
M. Vo., kultura
M. Vo., kultura

Tudi Gorenjski muzej ima dokaj bogato zbirko vsebinsko zelo raznolikih starih fotografij s celotnega gorenjskega območja in kar precej jih bo mogoče od četrtka zvečer videti v Mestni hiši na razstavi Fotografski atelje priporoča. Ob razstavi je pripravljen tudi katalog, oboje pa kot avtorica podpisuje Marjana Žibert.

Več kot tisoč sto fotografij od sredine šestdesetih let 19. stol. do sredine 20. stol. ter šest družinskih albumov s tudi več kot tisočimi fotografijami pomaga sestavljati zgodbo o gorenjskem človeku in njegovi krajini. Najstarejša znana upodobitev Kranja na fotografiji je iz leta 1869 in je tako le nekaj desetletij mlajša od najstarejše fotografije na svetu.

Avtorica Marjana Žibert pravi, da se na oddelku za starejšo zgodovino zbiranju in ohranjanju te dediščine posvečajo že dobri dve desetletji, zbirko so tudi digitalizirali, s katalogom in razstavo pa jo posebej predstavljajo javnosti. Seveda so pozornosti deležni tudi tako poklicni kot ljubiteljski fotografi, med drugim prvi slovenski fotograf in izumitelj fotografije na steklo Janez Puh (1814 - 1864).