Jakopičev nagrajenec slikar Berko

V Moderni galeriji so slovenskemu slikarju in grafiku Berku pravkar podelili Jakopičevo nagrado za leto 2010.

Objavljeno
15. junij 2011 20.37
J. Š. A., kultura
J. Š. A., kultura
V avditoriju Moderne galerije so drevi podelili Jakopičevo nagrado za leto 2010 Berku (France Berčič), slovenskemu slikarju in grafiku (1946). To je osrednja nagrada za likovno umetnost v Republiki Sloveniji, ki jo podeljujejo od leta 1969 za življenjsko delo ali ustvarjen pomemben prispevek na področju likovne kulture v zadnjih petih letih.

Razpis je bil objavljen lani, prispelo pa je štirinajst različnih predlogov, ki jih je vzel pod drobnogled odbor za podelitev Jakopičeve nagrade za leto 2010 v sestavi: Cveto Zlate (ZDSLU), Igor Španjol (Moderna galerija), Alenka Trebušak (Slovensko društvo likovnih kritikov) in Marjan Gumilar (ALUO).

Igor Španjol je v obrazložitvi Jakopičeve nagrade zapisal, da Berko sodi med redke slovenske umetnike, katerih delo lahko uvrstimo v hiperrealizem ali njegovo bližino in gledalca soočajo s sodobnim svetom množičnih medijev, hiperprodukcije spektakelskih in zapeljivih podob, tehnične produkcije in reprodukcije slik, s svetom površin, odsevov in videzov. Njegova dela najbolj neposredno jemljejo za motiv množične podobe in njihov kontekst, eksplicirajo tehnike in razmerja sodobnega sveta ter s tem govorijo tudi o družbenih razmerjih.