Jeff Koons slekel Lady Gaga

Kipar, trenutno kandidat za status najdražjega umetnika na svetu, je avtor ovitka prihajajočega pevkinega albuma Artpop.

Objavljeno
09. oktober 2013 13.12
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

Če bo Jeffu Koonsu 12. novembra pri newyorškem Christie'su, ko bodo zainteresiranim ponudili enega izmed njegovih Balonskih psov - ocenjujejo ga 35 do 55 milijonov dolarjev -, sreča mila, utegne postati najdražji živeči vizualni umetnik na svetu.

A si bo od natanko istega dne dalje neprimerno cenejši odmerek njegove umetnosti lahko privoščil vsak obiskovalec prodajaln z glasbenimi cedeji.

Koons se je namreč lotil enega zanimivejših motivov v aktualni ponudbi pop kulture in industrije: Lady Gaga. Za 12. november napovedujejo izid njenega novega albuma Artpop, za katerega je ovitek podpisal prav on.

Na njem je vsekakor dovolj prostora za Koonsovo kičasto estetiko. Kipar se je Lady Gaga lotil tako, da jo je portretiral v tako rekoč isti opravi, v kakršni je prišla na svet, ob tem pa jo postavil v položaj, v katerem si z rokama podpira in prekriva prsi.

Njeno podobo je v ozadju kombiniral s trdno klasiko - Botticellijevo Venero -, njegov od daleč prepoznaven podpis pa zanesljivo predstavlja lesketajoča se modra krogla, ki jo je odkotalil na najintimnejše mesto popevkarice ...

Ovitek nekateri že primerjajo z obdobjem Koonsovih del, na katerih je nastopal z madžarsko-italijansko pornozvezdo in poslanko (ter krajše obdobje svojo ženo) Cicciolino.