Kitajski milijonarji še vedno hrepenijo po umetninah

Kitajski umetnostni trg znova v galopu: pri Sotheby'su so na jubilejni dražbi ob 40-letnici poslovanja v Hong Kongu iztržili 542 milijonov dolarjev.


Objavljeno
09. oktober 2013 18.10
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

Več kot pol milijarde dolarjev, natanko 542 milijonov oziroma v evrih okoli 400 milijonov, znaša iztržek petdnevnega draženja okoli 3500 umetnin in drugih zbirateljsko zanimivih predmetov, s katerim so pri Sotheby'su zaznamovali štiridesetletni jubilej svoje prisotnosti v Hong Kongu. Z dražbe je poročala tiskovna agencija Reuters.

Rezultat je dražitelje vsekakor zadovoljil, saj so pričakovali okoli 370 milijonov dolarjev, razplet draženja pa je postregel z nizom rekordov.

Najodmevnejši je rezultat prodaje slike Zadnja večerja slikarja Zenga Fanzhija, ki je lastnika zamenjala za kar 23,1 milijona dolarjev, kar je tega pekinškega slikarja, ki se še ni srečal z Abrahamom, poneslo na najvišje mesto med živečimi azijskimi umetniki.

Njegova Zadnja večerja je sicer inačica znamenite istoimenske milanske freske Leonarda da Vincija, le da je odrešenika in njegove apostole opremil s pionirskimi ruticami in prednje postavil kose lubenice.

Kitajsko slikarstvo je nasploh šlo za med. Prodali so kar 95 odstotkov ponujenega.

Rekord so dosegli tudi s prodajo nekaj več kot 118-karatnega diamanta, ki je segel še višje, do 30,6 milijonov, kar je bila sploh najvišja cena dražbe (kitajski trg z diamanti je drugi na svetu, takoj za ZDA), med najbolj zaželenimi predmeti pa so bili tudi primerki kitajske cesarske keramike. Eden med njimi je segel vse do 18 milijonov.

Kitajski trg z umetninami je med največjimi na svetu. V novicah si prvo mesto izmenjuje z ZDA, pač odvisno od gibanj, po ocenah francoske vladne ustanove Conseil des Ventes pa je, denimo, lani obsegal 8,9 milijard evrov. Sodeč po razpletu tokratne dražbe ga čaka nov galop.

Dražitelji so med prisotnimi v Hong Kongu zaznali nove bogataše, doslej neznane kupce, ki so si izbrane predmete enostavno zaželeli, ne da bi, denimo, sledili, kake cene so tovrstni predmeti dosegali v preteklosti.