Lepi križi lepo gorijo

Dean Verzel: »To ni napad na krščansko religijo. To je bil le privid. Vsaka religija bi lahko razumela moja dejanja«

Objavljeno
10. maj 2012 20.09
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Po desetih letih si je kipar Dean Verzel ponovno omislil umetniški projekt »Sveti Križ 2«. V naravnem rezervatu krajinskega parka Strunjan je skupaj s pomočniki zažgal strunjanski kamniti votivni križ, ki so ga po zaobljubi na tem mestu prvič postavili mornarji in ribiči že leta 1600, da bi jih varoval na morju. Lani so ga Strunjančani obnovili.

Provokativna umetniška instalacija je ponovno ustvarila velik medijski učinek in tudi odziv javnosti. Najbolj ogorčeni so Strunjančani, ki so lani kamniti križ obnovili, ga obdali s kamnitimi stranicami, letos pa je občina poskrbela za osvetlitev poti do križa. Vse to zaradi letošnjega praznovanja domnevnega prikazanja Marije, od katerega bo avgusta letos minilo natanko 500 let.

Dean Verzel in fotograf Goran Bertok sta podobno akcijo izpeljala pred desetimi leti in bila zaradi tedanjega dejanja kazensko ovadena, vendar sta bila kasneje na sodišču oproščena. Letos je z Deanom Verzelom sodeloval pesnik in filozof Andrej Medved, ki je ob gorečem križu povedal svojo pesem. »Križ ni spontanost in svoboda, ampak hierarhija, podrejanje, topost. Zato je znamenje, ki mora pasti. In z njim vsak bog, ki je skamenitev ognja...« pravi Medvedova pesem in dodaja: »Zažig križa in ogenj sta dejavna anarhija, kot uresničena dejavna poezija. In tisti, ki obudi nevarno anarhijo, je vedno tudi njena prva žrtev.«

Dean Verzel je umetniško instalacijo pripravljal več kot mesec dni. Morda tudi na podlagi velikega odziva, ki ga je doživela umetniške instalacija pred desetimi leti. »Upam, da mi bodo verjeli, da moj namen ni bil žaliti verska čustva ljudi, ampak čisto umetniško sublimno dejanje. Ta kraj je izredno lep, fascinanten in križ tudi. Nikoli ne želim prikazovati uničenega križa, ampak križ v ognju, ker je tak lep. Ne vem, zakaj bi bil goreči križ moteč. Koga lahko to žali, če je tako izredno lep? Ne razumem. Ta kraj in križ spoštujem. S tem dejanjem ustvarim privid, ki mine, ko obloga na križu zgori. Želel bi, da mi verjamejo, da to ni bil napad na krščansko religijo. Vsaka religija bi lahko razumela moja dejanja,« je dejal Verzel novinarjem po dogodku.

Kamniti križ so ovili z aluminajsto folijo in posebno zaščito iz steklene volne. Čez to pa je postavil snov, ki jo je potem zanetil. Križ je gorel manj kot pol minute in to kakih deset minut pred šesto zjutraj. Na križu je ostalo le malo sajastih madežev in kot kaže ni poškodovan. V bližini so bili somišljeniki z gasilskimi aparati. Gasilci so bili obvešečni dobre pol ure kasneje in niso imeli česa gasiti.

Policisti so Deana Vrzela popisali in so se danes še odločali, ali ga bodo prijavili za prekršek ali za kaznivo dejanje. Marko Starman, direktor Krajinskega parka Strunjan, je povedal, da je tako dejanje v parku z uredbo prepovedano. Naredili so zapisnik, za prekršek je predvidena globa 125,19 evra.

Župnik pater Niko Žvokelj je prišel nekaj po tem dejanju h križu, vendar ni hotel komentirati dejanja. Tudi uradni predstavniki koprske škofije so se vzdržali komentarjev. Božo Rustja je dejal, da o vsakem takšnem dejanju proti Cerkvi mediji množično in obširno poročajo, ko pa Cerkev pripravi dogodek ali prireditev, pa nič. »Gre za diskriminacijo,« je dejal Rustja.

Kolikor smo zvedeli sta zemljišče in križ last občine Piran. Ko smo spraševali o tem uradne predstavnike občine, nam o dejanju niso mogli povedati nič. Niti o tem, kako je z lastništvom. Križ nima statusa spomenika, je pa kot etnološka in kulturna dediščina sestavni del kulturne krajine in krajinskega parka.