Loža in Meduza ostajata koprski galeriji

Dogovori Obalnih galerij Piran z MO Koper o ponovnem financiranju programov.

Objavljeno
05. september 2013 18.05
bsu_Odprli razstavo Spacala
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Najbolj znani koprski galeriji Meduza in Loža, ki ju že kakih štirideset let upravljajo Obalne galerije Piran, bosta še naprej opravljali svojo dejavnost. V javnosti so se namreč pojavile govorice, da namerava koprska oblast prostore omenjenih galerij dodeliti Pokrajinskemu muzeju Koper, kar so odgovorni odločno zanikali.

»O tem, da naj bi Pokrajinski muzej Koper prevzel prostore Lože, se nismo pogovarjali z mestno občino Koper. Ne vem, zakaj si je nekdo to izmislil. Če se je kdo pogovarjal za mojim hrbtom, ne vem. Z mano ni nihče govoril o tem,« je za Delo povedal Luka Juri, direktor Pokrajinskega muzeja Koper.

Da v tem trenutku ne razmišljajo o dodelitvi prostorov, ki jih uporabljajo Obalne galerije Piran, drugemu uporabniku, so včeraj odgovorili iz službe za odnose z javnostjo MO Koper.

»Cilj koprske mestne občine je z bogatim kulturnim programom oživljati mestni utrip, k čemur s svojimi dejavnostmi pripomorejo tudi Obalne galerije Piran.«

»Z odgovornimi predstavniki koprske občine, Timotejem Pirjevcem, predstojnikom urada za družbene dejavnosti, in podžupanom Danijelom Cepom, se nismo pogovarjali o tem, da bi nam vzeli kakšen razstavni prostor. Pogovarjali smo se, kako bi uredili financiranje in druge formalnosti v naših odnosih. Res ne vem, komu koristi, da v javnosti širi neresnice in se moramo potem namesto z vsebino in kulturo ukvarjati s takšnimi nesmisli,« je povedala Lilijana Stepančič, direktorica Obalnih galerij Piran.

Dodala je, da so se s koprsko občino dogovarjali nasprotno – o programu Obalnih galerij za leto 2014, ki bo v Kopru vključeval še več dejavnosti kot doslej.

»Dogovarjali smo se tudi o veliki verjetnosti, da bo občina Koper prihodnje leto delno vrnila financiranje, ki nam je bilo odvzeto v začetku leta 2012. Zdaj namreč že drugo leto ne prejemamo veliko pomoči iz Kopra, ki sofinancira zaposlitev zgolj ene osebe prek javnih del. Ne vem, zakaj o teh stvareh in vprašanjih govorijo tisti, ki nimajo pristojnosti. Če bi bilo kaj na tem, bi zagotovo sama opozorila javnost. Tudi občina Koper ne more narediti take poteze povsem mimo predvidenih postopkov,« je dejala Lilijana ­Stepančič.

Povedala je tudi, da so bile Obalne galerije zaradi težkih finančnih razmer prisiljene vpeljati vstopnino za ogled treh od petih galerij v državi. Tako je treba zdaj prvič plačati vstopnino za Mestno galerijo Piran, galerijo Monfort in koprsko Ložo.

Vstopnina za ogled ene galerije je sicer simbolična – en evro (študent pol evra).