Med Japonci tudi Slovenci

Slovenski umetniki sodelujejo na razstavi Japonizem v sodobni umetnosti v New Yorku.

Objavljeno
05. februar 2014 19.43
J. Š. A.
J. Š. A.

V galeriji uglednega kluba Nippon v New Yorku bo od 6. februarja do 6. marca 2014 na ogled razstava z naslovom Japonizem v sodobni umetnosti. Kuratorja razstave, japonska kustosinja Kyoko Sato Ono in Emil Memon, v New Yorku živeči slovenski likovni umetnik, sta pripravila izbor del uveljavljenih likovnih umetnikov, katerih dela so v zbirkah Muzeja Guggenheim in MoMA ali so razstavljali na Beneškem bienalu.

Gre za izbor najnovejših del generacije umetnikov, katerih skupna značilnost je vpliv japonske kulture in umetnosti na njihov način izražanja.

V skupini znanih in uveljavljenih umetnikov iz ZDA, Evrope in Japonske, ki jih je posredno ali neposredno, zavestno ali podzavestno spodbudila japonska umetnost, predstavljajo svoja dela tudi slovenski umetniki slikar Emil Memon, skupina Irwin in kipar Tobias Putrih. Kot je zapisal Emil Memon v predstavitvi razstave je japonska umetnost »tako integrirana v našo kulturno DNK, da umetniki uporabljajo reference nanjo ne da bi se nujno tega tudi zavedali«.

Vsaj od 19. stoletja naprej je neposrednost, milina, senzualnost in stilizirana podoba japonske grafike izziv za zahodnjaške umetnike, ki iščejo svoj novi izraz v impresionizmu in nadaljnjih likovnih strujah, kot so klasična evropska avantgarda, povojna ameriška umetnost pa do abstraktnega ekspresionizma, minimalizma, konceptualne in predstavne umetnosti ter popa, je med drugim zapisano v spremnem besedilu k razstavi. Sodobna umetnost Zahoda, pravi avtor razstave ob njeni predstavitvi, je »v prehodnem stanju amorfne sprejemljivosti«.