Niko Kralj prvič samostojno na Dunaju

»Niko Kralj: kralj stolov. O samoumevnosti slovenske legende oblikovanja« je naslov razstave v okviru dunajskega tedna oblikovanja.

Objavljeno
05. oktober 2012 13.51
T. L., kultura
T. L., kultura
V dunajski muzejski četrti, natančneje v Architekturzentrum Wien, je sinoči ob polni dvorani potekala otvoritev razstave »Niko Kralj: kralj stolov. O samoumevnosti slovenske legende oblikovanja«.

Dunajska razstava je prva Kraljeva samostojna razstava v tujini in temelji na pregledni razstavi, ki sta jo v ljubljanskem Muzeju za arhitekturo in oblikovanje pripravili Barbara Predan in Špela Šubic, so v sporočilu zapisali organizatorji razstave.

Direktor dunajskega Arhitekturnega centra Dietmar Steiner je svoje uvodne besede namenil osebnemu odkritju Kralja. Polnemu avditoriju je pojasnil, da je šele ob ogledu razstavljenih stolov ugotovil, da je mehanizme, ki jih sam pozna že dolga leta, pravzaprav prvi uporabil ravno Niko Kralj.

Po pozdravnih besedah direktorja MAO Matevža Čelika, ki je predstavil tudi ljubljanski Bienale industrijskega oblikovanja, je o relevantnosti Kralja za sodobno oblikovanje spregovoril znani avstrijski oblikovalec in profesor na nemški visoki šoli v Kielu Thomas Feichtner.

Svoje kratko predavanje »Oblikovanje kot del kulturne identitete« je Feichtner namenil utemeljitvi, zakaj je Niko Kralj še vedno moderen in aktualen. Če za Kralja rečemo, da je ustvarjal v obdobju pred uveljavitvijo plastike, lahko za današnji čas, tako Feichtner, trdimo, da smo v obdobju post-plastike. Kraljeve izkušnje in njegovi pristopi k obdelavi lesa so danes neprecenljiva izkušnja in dobra šola.

Izpostavil je tudi izjemnost Kraljevega zavedanja, kako pomembni sta družbena in ekološka odgovornost. Zgodovina oblikovanja se piše povsem na novo, je dejal Feichtner, in globalizacija je neverjetna priložnost za vse oblikovalce. Dizajn se kaže kot alternativa predpisanim in uveljavljenim družbenim vzorcem. In v tem smislu je oblikovanje kot alternativo prepoznal že Kralj.

Razstava, pripravljena v produkciji Skica in v sodelovanju z ljubljanskim Muzejem za arhitekturo in oblikovanje, bo na ogled do 15. oktobra.

V soboto, 6. oktobra, bo na Dunaju potekala »dolga noč muzejev« in takrat je pričakovati povečan obisk tudi Kraljeve razstave.