Pisani svetovi Kristine Brenkove

V NUK bodo nocoj ob 19. uri odprli razstavo rokopisov, tipkopisov in drugega gradiva iz zapuščine Kristine Brenkove.

Objavljeno
27. oktober 2011 16.55
Posodobljeno
27. oktober 2011 16.55
Ta. C., Delo.si
Ta. C., Delo.si
Ob stoletnici rojstva pisateljice, urednice in prevajalke Kristine Brenkove (1911-2009) bodo drevi ob 19. uri v Narodni in univerzitetni knjižnici (NUK) odprli razstavo Pisani svetovi Kristine Brenkove. V razstavni dvorani NUK bodo na ogled rokopisi, tipkopisi in drugo gradivo iz ustvarjalkine zapuščine.

Razstavljena bodo tudi še neobjavljena dela ustvarjalke in zbirka prevedenih slovenskih slikanic, ki jim je pot v svet utrla prav Brenkova. Po besedah avtoric razstave Maše Kodrič in Mance Ratković slednja predstavljajo še neslišan povojni ženski glas v slovenski literaturi za odrasle.

Na razstavi bo prikazan avtorski prispevek Brenkove k razvoju slovenske mladinske književnosti ter njeno prevajalsko in uredniško delo. Poudarjena bo njena nezamenljiva vloga, ki jo je imela kot urednica pri uveljavljanju slovenske mladinske književnosti v svetu, povzema STA.

Razstavo bodo popestrile izvirne ilustracije Ančke Gošnik Godec, ki so dopolnjevale ustvarjalkino avtorsko in uredniško delo. Zapuščina Brenkove, ki jo hrani rokopisna zbirka NUK, obsega okoli 12.000 enot gradiva in je ena najobsežnejših zapuščin v zbirki.

Z razstavo želijo v NUK počastiti obletnico pionirke, ki je zasnovala, oblikovala in sistematično gradila založništvo za otroke in mladino na Slovenskem. Kot so zapisali, je Brenkova z izostrenim uredniškim čutom slovenskim otrokom podarila številne vsebinsko in oblikovno izbrane slikanice ter odkrila avtorice, kot sta Ela Peroci in Svetlana Makarovič ter ilustratorke Marlenko Stupico, Ančko Gošnik Godec, Marjanco Jemec Božič in Lidijo Osterc.

Na odprtju razstave bodo sodelovali literarna zgodovinarka Marjana Kobe, pripovedovalka in ustvarjalka Anja Štefan in urednik otroškega leposlovja pri Mladinski knjigi Andrej Ilc.

Razstava, ki sta jo Kodričeva in Ratkovićeva pripravili v sodelovanju z Mladinsko knjigo in Galerijo Ars, bo na ogled do 26. novembra. V času razstave bodo organizirali tudi branje še neobjavljenih avtoričinih del.