Pri Christie'su danes dražijo Kate Moss

Zadovoljni bodo, če bodo za 58 upodobitev manekenke iztržili vsaj dva do tri milijone britanskih funtov.

Objavljeno
25. september 2013 13.58
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

Prihodnjega 16. januarja se bo soočila z rojstnodnevno torto za okroglih 40 let, za seboj pa ima že četrt stoletja manekenske kariere.

Britanko Kate Moss, ki je v svetu mode zaslovela leta 1990 v kampanji Calvina Kleina, so doslej neštetokrat fotografirali ali kako drugače upodobili z najrazličnejših zornih kotov. Vsekakor dovoljkrat, da so v londonskem Christie'su za danes napovedali dražbo umetniških predmetov, katerih tema je le - Kate Moss.

Med loti sicer ni njenih verjetno najslavnejših - in gotovo najdražjih - kiparskih upodobitev, ki jih je zakrivil zvezdniški britanski kipar Marc Quinn (upodobil jo je v seriji težko ali nemogoče izvedljivih »gimnastičnih« položajev, kdaj tudi kot Sireno v suhem zlatu, kar so ob predstavitvi v elitnem Britanskem muzeju promovirali kot največji kip iz zlata vse od časov starega Egipta ...), a bo izbor ponujenega vseeno začinjen z zvezdniškimi imeni.

Med najvišje ocenjenimi predmeti bo Kate v rdečem, olje Allena Jonesa, za katerega pričakujejo 150 do 250 tisoč otoških funtov, za preprogo Kate Chucka Closa jih pričakujejo 60 do 80 tisoč, le malo manj, med 50 in 70 tisoč funtov, naj bi prinesla fotografija z Mossovo za naslovnico American Vogue Irvinga Penna.

Med akti Mossove izpostavljajo posnetke Bruca Webra, Alberta Watsona in Maria Sorrentija, med ostalimi, ki se niso mogli upreti čarom manekenke, pa so še Sante D'Orazio, Annie Liebovitz, Mary McCartney, Sam Taylor Wood in mnogi drugi.

Ker v času komercializacije vizualne umetnosti dražbe niso več, kar so bile še donedavno, pri dražbi Christie'sa tokrat - na spletnem Artribune - navajajo tudi ime njenega kuratorja, in sicer zbiralca Gerta Elferinga. Včasih so kustosi ustvarjali le razstave, zatem tržno usmerjene umetnostne sejme, sedaj, kaže, tudi dražbe.

Pri Christie'su bodo zadovoljni, če jim bo, ko bo zamrla pesem dražbenega kladivca, v blagajni ostalo okoli dva do tri milijone funtov. Okoli 2,35 do 3,55 milijonov evrov.