Prisiljen v beg, ker je naslikal Putina v kombineži

Ruska policija je »sporne umetnine« zasegla, njihovega avtorja Konstantina Altunina pa - zaman - čakala na njegovem domu.

Objavljeno
29. avgust 2013 13.36
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

Kadar oblast umetnike preganja z državnim aparatom, ki ga ima na voljo, je to mogoče razumeti na različne načine.

Eden verjetnejših razlogov je, da se jih - boji. Preganjamo tisto, česar se bojimo.

Ruski predsednik Vladimir Putin, ki se sicer daje često upodabljati na dokaj alternativne načine, denimo kot goloprsi jezdec na konju sredi neokrnjene narave, ne ceni, če njegov imidž ni pod njegovim nadzorom.

Kot piše tiskovna agencija AFP, je ruska policija, opremljena s kalašnikovimi, tokrat obiskala razstavo v nedavno odprtem zasebnem Muzeju moči v Sankt Peterburgu in zasegla štiri dela ruskega slikarja Konstantina Altunina. Zato, ker je slikar na njih Putina in premiera Dmitrija Medvedjeva portretiral, oblečena v žensko perilo.

Na eni slik se Putin nežno poigrava s sicer kratkimi lasmi Medvedjeva ...

»Informacijo o tem, da slike kršijo zakon, smo prejeli od državljana,« je tisku zaupal Vjačeslav Stepčenko, ki je na sanktpeterburški policiji pristojen za odnose z javnostjo.

»Sedaj jih preučujejo strokovnjaki,« je dodal.

Razstavo v Muzeju moči, odprtem ob Nevskem prospektu, osrednji mestni nakupovalni ulici v Sankt Peterburgu, so sicer njeni organizatorji tematsko usmerili v razvpiti novi ruski zakon, ki prepoveduje »promocijo homoseksualnosti«, javnosti pa več ni dostopna.

Ob tem, da je Altuninova dela zasegla, je namreč policija tudi zaprla razstavo. Na podlagi katerih konkretnih zakonskih osnov, ni specificirala.

Lastnik muzeja Aleksader Donskoj je za tisk povedal, da je policija avtorje razstave obtožila ekstremizma, za kar ruska zakonodaja predvideva hujše kazni od novega zakona, usmerjenega proti homoseksualcem.

»Obtoženi smo ekstremizma in policija nam je svetovala, naj okoli tega incidenta v času pred zasedanjem G20 v Sankt Peterburgu ne zganjamo hrupa, a je to škandalozno. Umetnost nima ničesar s politiko,« je dodal in vlogo omenjenega državljana, ki je razstavo ovadil policiji, pripisal Vitaliju Milonovu, sanktpeterburškemu pravniku in enemu osrednjih pobudnikov protigejevskega zakona, ki je bil na razstavi prav tako deležen portreta.

»Pred nekaj dnevi si je razstavo ogledal, včeraj pa se je vrnil s policijo,« je povedal Donskoj.

Kako je reagiral avtor zaseženih slik Konstantin Altunin? Takoj ko je izvedel za zaseg slik in ko je do njega prišla informacija, da ga na njegovem domu čaka policija, je kupil vozovnico za Dansko. Od včeraj se nahaja v Franciji.

Fotografije spornih del, pred katerimi, se, kaže, od strahu in besa trese ruski vrh, so dostopne tule.