Računalniška aplikacija, s katero postaneš poznavalec Van Gogha

V Van Goghovovem muzeju v Amsterdamu so predstavili aplikacijo za tablične računalnike, namenjeno raziskovanju mojstrovih del.

Objavljeno
07. oktober 2013 12.09
V. U., STA
V. U., STA

V Van Goghovovem muzejm v Amsterdamu so predstavili novo aplikacijo za tablične računalnike, s katero se lahko preleviš v raziskovalca Van Goghovih slik Spalnica, Pogled iz Theovega stanovanja in Daubignyjev vrt, poroča STA, ki povzema francosko tiskovno agencijo AFP.

Kot so zapisali v muzeju, aplikacija preko zaslona na dotik omogoča enostavno in zabavno raziskovanje informacij, ki so skrite v barvi in pod njo.

»Ljudje bodo lahko odkrivali skrivnosti Van Goghove tehnike slikanja in se poučili o njegovih delovnih metodah,« je dodal direktor muzeja Axel Rueger.

S pomočjo aplikacije bo mogoče, denimo, početi stvari, ki jih v živo v muzeju, kjer dotikanja razstavljenih umetnin nikakor ne cenijo, ne moreš. S prstom bo mogoče zbrisati vrhnjo plast slike Pogled iz Theovega stanovanja in raziskati, kako je nizozemski mojster svoja platna uporabljal tudi večkrat.

Poleg tega aplikacija omogoča tudi ogled slik pred in po restavraciji, saj gre za dela, ki so bila v zadnjem času deležna restavratorskih posegov.

»Uporabniki bodo lahko kot detektivi odkrivali skrivnosti Van Goghovih slik s svojim tempom in se postopoma učili o življenju in delu tega slavnega slikarja,« so še zapisali v muzeju.