Razstava Mirója v Zagrebu

V zagrebškem Umetniškem paviljonu na Trgu kralja Tomislava 22, so v začetku meseca odprli razstavo Joan Miró – dela iz fondacije Maeght.

Objavljeno
09. oktober 2014 18.22
Jelka Šutej Adamič, kultura
Jelka Šutej Adamič, kultura

Razstavo sta kurirala Olivier Kaeppelin in direktorica Umetniškega paviljona Jasminka Poklečki Stošić. Na ogled je kar 21 Mirójevih skultpur, kar ni pogosta gesta galerij, saj umetnika predstavljajo pretežno z njegovimi slikami. Razstavo, na kateri so Mirójeva dela iz obdobja konca 60. in začetka 80. let, je uvrščen tudi film o umetniku.

"Zagreb želimo z večjimi, t. i. blokbuster razstavami močneje vrisati na likovni zemljevid Evrope," je na predstavitvi projekta v Mestnem muzeju v Ljubljani izpostavila Jasminka Poklečki Stošić. Pri tem so imeli veliko podporo zagrebškega župana, intenzivno pa je bilo tudi sodelovanje s turistično zvezo, saj je njihova pomoč še posebej pomembna pri promociji razstave. Želijo si velik obisk, zato ponujajo vstopnice po zmernih cenah – običajna vstopnica je 50 kun (blizu 7 evrov), ponujajo pa tudi družinske vstopnice in številne druge popuste. Razstava je stala okoli 210 tisoč evrov.

"Tako velike razstave svetovno priznanih umetnikov se težko privoščimo predvsem zaradi visoke cene zavarovalnin in stroškov prevoza," je povedala Stošićeva. Tudi zato se je odločila, da družinskih članov fondacije Maeght ne bo prosila za izposojo Mirójevih del, ki jih hranijo v svojih zasebnih zbirkah, saj bi to močno zvišalo stroške razstave.

Na Dunaju je že nekaj časa odprta razstava Mirójevih del iz obdobja 1919 – 1965, tako da lahko ogled obeh razstav ponudi priložnost retrospektive ... Kot je povedala Stošićeva gre za dve povsem različni razstavi, tista v dunajski Albertini je na ogled 100 del, predvsem slik, risb in grafik, le malo je objektov, ki pa jih predstavlja zagrebški Umetniški paviljon.

Zagrebška razstava je pripravljena posebej za zagrebško postavitev, dogovarjajo pa se tudi za možna gostovanja, saj se Fondacija Maeght zanima za razstavišča v jugovzhodni Evropi, je še posebej za Delo povedala Stošićeva.

Blaž Peršin, direktor MGML, je dodal, da tudi oni sodelujejo s Fondacijo Maeght, vendar zaenkrat še nimajo skupnih projektov. Tudi on je poudaril, da so tovrstne razstave zelo drage, saj znaša cena ene vsaj 80 odstotkov celotnega budgeta, s katerim MGML razpolaga.

- Razstava bo na ogled do 8. februarja 2015.