Razstava ...Seite XX: Slovenija se predstavi v Berlinu

Slovenija se na nemškem zunanjem minstrstvu predstavlja skozi črke in knjige. Na digitalnih zaslonih je na ogled 20 let države.

Objavljeno
01. julij 2011 12.18
Posodobljeno
01. julij 2011 14.22
Jerneja Grmadnik, Delo.si
Jerneja Grmadnik, Delo.si
Berlin - Na nemškem zunanjem ministrstvu so ob 20. obletnici Slovenije ta teden odprli razstavo, poimenovano ...Seite XX (...stran XX), katere ime se nanaša na list s slovensko Zdravljico, v kateri je cenzor ob prvi objavi prečrtal tretjo kitico, kasneje pa je celotno pesem prečrtal še pesnik sam, saj ni hotel objaviti okrnjene verzije.  »Gre za simboličen prikaz zabrisovanj in ponovnega vzpostavljanja narodnega in zgodovinskega spomina,« je povedala umetnica in kuratorka razstave Katja Sudec, ki je vodila razstavni projekt.

Sudecova je dodala, da je razstava nastala na pobudo sekretarja Marka Štucina s slovenskega veleposlaništva v Berlinu in da je odraz sodelovanja mlade generacije, ki je združila moči na področju kulturno-vizualne umetnosti, muzejske predstavitve ter dodala še izobraževalni aspekt. »Dokumentacijo za Časovnico (knjigo s predstavitvijo zgodovine samostojne države) so zbirali dijaki Gimnazije Franca Miklošiča iz Ljutomera pod vodstvom Franca Čuša. V Muzeju novejše zgodovine Slovenije so se najprej spoznavali s knjigami, muzejskim delom in postavljanjem razstav ter kasneje na podlagi anketnega vprašalnika pomagali pri izboru materiala za predstavitev,« je izobraževalne delavnice opisala Sudecova.

Razstava sicer skozi več medijev (sodobno umetnost, zgodovinsko naracijo, fotografijo in literaturo) predstavlja zgodovino samostojne Slovenije. Na ogled je mehanična knjiga Sanele Jahič in Stefana Doepnerja ter virtualna knjiga s predstavitvijo Rojstva Slovenije Muzeja novejše zgodovine. »Gre za knjigo 150 fotografij življenja v Sloveniji v 20. stoletju, ki je pripravljena za digitalno predstavitev na LCD zaslonu - po njej je mogoče listati brez dotika,« je razložila Katja Sudec in dodala : »Senzor zazna našo roko z razdalje približno dveh metrov. Z njo lahko usmerjamo listanje naprej in nazaj - to je projekt, pri katerih smo sodelovali z UNIKI-jem, ki razvija digitalne zaslone, in Muzejem novejše zgodovine, ki je prispeval razstavo Rojstvo Slovenije.

Poleg tega je na ogled že omenjena Časovnica, ki so jo oblikovali dijaki, in 200 različnih slovenskih leposlovnih knjig in knjig s področja zgodovine, politike, turizma, otroške literature in ljudske umetnosti.

Razstava bo na ogled do 8. julija.