Roboti za punce, besnenje narave in ples za mularijo

V Mariboru se je začel dvojni festival MFRU-KIBLIX 2013, letos na temo Ko svetovi trčijo.

Objavljeno
07. november 2013 11.50
V. U., STA
V. U., STA
V okviru mednarodne festivalske platforme MFRU-KIBLIX 2013 z naslovom Ko svetovi trčijo, ki od včeraj poteka v Kibla Portalu, stari tekstilni tovarniški hali na 2000 kvadratnih metrih na Valvasorjevi ulici v Mariboru, bo danes potekala robotska delavnica Robocup Junior Ples, ki bo v popoldanskih urah namenjena tudi učiteljem.

Ena od delavnic bo namenjena tudi robotiki za punce, saj bodo sestavljale robota, ki se bo samostojno vozil po labirintu. Znova bo potekala tudi t.i. First Lego League oziroma mednarodni multidisciplinarni raziskovalno-izobraževalni program s poudarkom na robotiki, v kateri bodo ekipe iskale inovativne rešitve v okviru raziskovalne naloge na temo »besnenje narave«. Magična kupola bo sodelujočim učencem na drugačen način približala fenomen barv in odnose med njimi.

Osrednje svetovno robotsko tekmovanje pa bo RoboCupJunior, na katerem lahko sodelujejo učenci osnovnih in dijaki srednjih šol. RoboCupJunior Ples je razred svetovnega robotskega tekmovanja, pri katerem je tekmovalna naloga zastavljena najbolj odprto in zato nudi obilo možnosti za ustvarjalno izražanje in združevanje tako različnih področij kot sta robotika in umetnosti. Naloga ekipe je, da pripravi nastop, ki traja od ene do dveh minut, v katerem morajo obvezno nastopati roboti.

Na omenjenem festivalu so svoje moči združili umetniki, kulturni delavci, raziskovalci, znanstveniki, izobraževalci ter obiskovalci, željni znanja o znanstveno-tehnološko-umetniškem teoretičnem in raziskovalnem delu. Festivalska platforma združuje ljudi, ki so pripravljeni deliti in izkusiti ustvarjalne oblike umetniškega eksperimentiranja in interpretacije, odkrivati, delati, razpravljati, poslušati, deliti ideje in izsledke.

MFRU-KIBLIX 2013 zajema interakcijo z različnimi ciljnimi občinstvi ter nagovarja k aktivnemu sodelovanju vse, zlasti mlade, študente, kreativce, brezposelne in starejše strokovnjake. Organizatorji namreč menijo, da se kultura in znanost kot panogi prepletata ter pri tem na konstruktiven način izmenjujeta kulturne modele kritičnega razmišljanja, aktivizma in eksperimentiranja z znanstvenimi metodami, raziskovalnim delom in znanjem.